Τοπικά

Κ. Αγοραστός: “Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εστιάζει στον άνθρωπο”

«Εστιάζοντας στον άνθρωπο και τις ανάγκες του, η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει με όλους τους πόρους που διαθέτει,  δράσεις και δομές που προσφέρουν σε πολλούς ανθρώπους, ευκαιρίες και δυνατότητες  να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός κατά την τοποθέτησή του στην ημεριδα της ΠΕΔ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα με θέμα «Η Συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Κοινωνική Συνοχη».  Ακόμη ο κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι «Προτεραιότητες μας είναι η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας  και  οι δίκαιες και ίσες ευκαιρίες για όλους.

Η  δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς  αποκλεισμούς  είναι μια  πρόκληση που  εμφανίζεται ακόμη πιο δύσκολη  λόγω της  οικονομικής κρίσης.  Στηρίζουμε με σεβασμό και ενδιαφέρον  την  «κοινωνική ένταξη»,  ένδειξη του σημαντικού ρόλου που παίζει η απασχόληση στην ενσωμάτωση των  ανθρώπων στην κοινωνία και θα συνεχίσουμε να  στεκόμαστε με σοβαρότητα και ευαισθησία,  δίπλα σε κάθε προσπάθεια που καταπολεμά τις  κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια  και κάθε μορφής».

 

Ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε στο έργο της Περιφερειας Θεσσαλίας παρουσιάζοντας τα παρακάτω στοιχεία:

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας εστιάζει στον άνθρωπο χρηματοδοτώντας πολλές και σημαντικές δομές και δράσεις για  την προώθησης της απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη ομάδων όπως οι άνεργοι,  οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι Ρομά, την υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες, τη φροντίδα των ηλικιωμένων, την προστασία των γυναικών που είναι θύματα βίας και την  καταπολέμηση της φτώχειας, της ανισότητας  και των διακρίσεων.

Περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ δημόσια δαπάνη είναι  ο προυπολογισμός  των δράσεων αυτών στο ΠΕΠ Θεσσαλίας – με χρηματοδότηση από το Ευρωπαικό Κοινωνικό  Ταμείο- ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ είναι το ποσό που διέθεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας  την τελευταία 8ετία  για τη στήριξη  ιδρυμάτων όπως  γηροκομεία, ορφανοτροφεία, δομές προστασίας παιδιών με αναπηρίες  και   φιλανθρωπικά  σωματεία. Ακόμη, 75 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν συνολικά για την  μεταφορά μαθητών από και προς τα σχολεία τους.

Μόνο για υποδομές και δράσεις  Πρόνοιας ο προυπολογισμός στο ΠΕΠ Θεσσαλίας ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια ευρώ με έργα όπως του ΚΕΘΕΑ ‘Πιλότος’ στο Βόλο που στηρίζει έφηβους και ενήλικες  χρήστες ναρκωτικών και τις οικογενειές τους (900.000 ευρώ), το Κέντρο ΧΑΡΑ Ι στη  Νεάπολη Λάρισας  για την εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση ατόμων με αυτισμό (900.000 ευρώ) και η Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Ι.Μ. Σταγών και Μετεώρων, προυπολογισμού 3,6 εκατ. ευρώ  μαζί με τον εξοπλισμό της.  Ακόμη, το νέο κτίριο του  Ειδικού Σχολείου Λάρισας, προυπολογισμού 4,2 εκ. ευρώ που κατασκευάζεται  στη Νεάπολη και θα προσφέρει επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση σε άτομα με αναπηρίες.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει εξοπλίσει όλα τα Ειδικά Σχολεία της Θεσσαλίας με ειδικά μηχανήματα και εξοπλισμό ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ. Από το 2015 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί  στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας έργα που αφορούν στην εξειδικευμένη εκπαιδευτική υποστήριξη και ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, συνολικού προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ.

Επίσης, στο ΠΕΠ Θεσσαλίας έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση το  «Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας» (με 3,6 εκ. ευρώ) που θα λειτουργήσει η Ι.Μ. Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της παιδικής κατασκήνωσης της Μητρόπολης στο Νεοχώρι, (800.000 ευρώ) και  η επέκταση του Θεοδωρίδειου Κέντρου Υποστήριξης για ανθρώπους με αναπηρία Ορίζοντες», (με 1,1 εκατ. Ευρώ). Στη Λάρισα, το Κέντρο Πολιτισμού και Εκπαίδευσης Ευπαθών ομάδων» (με  689.663 ευρώ) και η προμήθεια εξοπλισμού και θεραπείας των Δομών του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Θεσσαλίας (271.846 ευρώ) ενώ στα Τρίκαλα  χρηματοδοτείται με  252.714 ευρώ η δημιουργία Κοινωνικού Εστιατορίου & Ανοικτού Κέντρου Ημέρας Αστέγων που θα λειτουργήσει ο δήμος.

Δεκάδες χιλιάδες άπορες οικογένειες  και άστεγοι  ενισχύθηκαν απο την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τους Δήμους, μέσω του Ταμείου  Ευρωπαικής Βοήθειας (ΤΕΒΑ), με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης. Επιπλέον, στο πλαίσιο των διαρκών δράσεων πρόνοιας της Περιφέρειας ενισχύσαμε συνολικά περισσότερες από 3.000 οικογένειες με στοιχειώδη αγαθά για την καθημερινή επιβίωση. Και χορηγήσαμε διατροφικό επίδομα ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 1.000 νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους.

 

Από τις δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου, ξεχωρίζουν τα προγράμματα «εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και το αντίστοιχο για άτομα με αναπηρίες. Είναι οι  γνωστοί «βρεφονηπιακοί» ή voucher, για ωφελούμενους κάτω του ορίου της φτώχειας. Μέχρι σήμερα η  συνολική δημόσια δαπάνη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 35 εκ.  ευρώ με επιλέξιμη  δαπάνη 19 εκ. ευρώ. Οι  άνω του ορίου φτώχειας οικογένειες χρηματοδοτούνται επίσης από αντίστοιχο ευρωπαικό  πρόγραμμα  σε εθνικό επίπεδο.

Ακόμη η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποστηρίζει:

-το πρόγραμμα «Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

-5 δομές  για την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα. Πρόκειται για  ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και Κέντρα Συμβουλευτικής.

-τη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Διημέρευσης  και  Ημερήσιας φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία.

-τη συνέχιση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων.

-Κοινωνικά Παντοπωλεία και Κοινωνικά Φαρμακεία σε  Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα.

Κέντρα Κοινότητας σε όλους σχεδόν  -23 από τους 25- θεσσαλικούς  δήμους, με συνολικό προυπολογισμό 4,8 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 3 χρόνια. Οσα από τα  Κέντρα Κοινότητας, λειτουργούν σε Δήμους που έχουν οικισμούς Ρομά,, περιλαμβάνουν και δομή  «Παραρτήματος Ρομά» καλύπτοντας έτσι και τους 8 οικισμούς Ρομά στη Θεσσαλία, με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Επιπλέον το νεοσύστατο  Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ενταξης Θεσσαλίας, λειτουργεί  ως ενδιάμεσος, συνδετικός κρίκος μεταξύ των Κέντρων Κοινότητας και του Υπουργείου. Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι  ωφελήθηκαν από τα  Κέντρα Κοινότητας στη Θεσσαλία, ενώ οι επισκέπτες για παροχή υπηρεσιώνν ξεπερνούν τους 61.000.

-Δομές στήριξης Αστέγων : ο ξενώνας  αστέγων του Βόλου ήδη εντάχθηκε με  440.000  ευρώ, ο ξενώνας της Λάρισας είναι σε τελικό στάδιο αξιολόγησης και  θα ακολουθήσουν οι ξενώνες Τρικάλων και Καρδίτσας.

-Δομές Πρωτοβάθμιας Υγείας: εντάχθηκαν στο ΠΕΠ Θεσσαλίας   με 11,7 εκ. ευρώ  συνολική δαπάνη και επιλέξιμη δαπάνη   5,2 εκ. ευρώ όλες οι ομάδες παροχής υπηρεσιών  πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που προβλέπονται από το Υπουργείο να λειτουργήσουν στη Θεσσαλία.. Πρόκειται για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) που βασική  τους αποστολή έχουν την  παροχή ποιοτικών ιατρικών υπηρεσιών  στον πληθυσμό ευθύνης τους.

Επίσης,  προβλέπονται και νέες δράσεις, όπως :

-για την υποστήριξη των Ρομά, στο πλαίσιο  προγραμμάτων που εκπονούν οι Δήμοι. Οι πρώτες δράσεις που προκηρύσσονται άμεσα είναι :  Ομάδες Βελτίωσης Συνθηκών Διαβίωσης Ρομά στη Θεσσαλία, με Προϋπολογισμό 1.532.540  ευρώ δημόσια δαπάνη και  Ομάδες Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης Ρομά στη Θεσσαλία, με προϋπολογισμό 518.400  ευρώ.

-Δράσεις «Παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα» και «Καταπολέμηση των εξαρτήσεων στην κοινότητα»  για τις οποίες αξιολογούνται τα έργα που υποβλήθηκαν και προχωρούν οι εντάξεις στο ΠΕΠ Θεσσαλίας .

-Δράσεις ενίσχυσης των Κέντρων Κοινότητας , με στόχο την στήριξη της οικογένειας και  των μεταναστών  με διαμεσολαβητές – μεταφραστές στις μεγάλες πόλεις όπου ζουν μετανάστες.

-Προχωρούν επίσης οι δράσεις του Κοινωνικού Ταμείου στις  Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σε Λάρισα και Βόλο:          του Δήμου Βόλου με τίτλο «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και προϋπολογισμό 15,1 εκ. ευρώ  και του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο «Η ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ» και προϋπολογισμό 15 εκ. ευρώ. Ήδη εντάχθηκαν σημαντικά έργα  στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιούνται.  Παράλληλα ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση και εγκρίνονται 2 ακόμα Στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης: Τρικάλων και Καρδίτσας, με προυπολογισμό  σχεδόν 20 εκ. €.

– Τέλος χρηματοδοτείται δράση Κοινωνικής Οικονομίας για στήριξη των νέων κυρίως κοινωνικών επιχειρήσεων, σε  συνεργασία με το Υπ. Εργασίας καθώς και

-Δράσεις στήριξης της απασχόλησης, με συμβουλευτική, κατάρτιση, προώθηση στην απασχόληση, strart up και  αναδιοργάνωση επιχειρήσεων.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης