Τοπικά

Λάβρος ο Γιάννης Χάιδος κατά της κυβέρνησης

Με άρθρο του ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας-της αντιπολίτευσης-κατακεραυνώνει την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο της Υγείας.

Το άρθρο του Γιάννη Χάιδου, φαρμακοποιού στο επάγγελμα, φέρει τον τίτλο «έλλειψη φαρμάκων ….ή  έλλειμμα ηθικής και πραγματικής άσκησης πολιτικής στην  υγεία;» και αναφέρεται με λεπτομέρεια στις αδυναμίες του συστήματος και θέτει πολιτικά ερωτήματα στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναλυτικά:

«Είναι αλήθεια πως τους τελευταίους επτά μήνες καθημερινά και αδιάκοπα επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Μας λένε πως αφήνουμε πίσω μας τα προβλήματα της προηγούμενης περιόδου και πως τα μηνύματα για το μέλλον είναι ενθαρρυντικά. Δυστυχώς όμως η κανονικότητα στη καθημερινότητα του πολίτη είναι διαφορετική. Συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες  οι επαγγελματίες υγείας –γιατροί φαρμακοποιοί- βιώνουν μια κωμωδία τραγωδία.

 Καθημερινά αντικρίζουμε  τους ασθενείς με μια συνταγή στα χέρια να ψάχνουν το φάρμακο τους, που φυσικά παρά τις διαβεβαιώσεις  του ΕΟΦ για επάρκεια .δεν υπάρχει ούτε για δείγμα. Τεράστιες ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου σε κατηγορίες όπως αντιπηκτικά, φάρμακα για τον διαβήτη, εισπνεόμενα φάρμακα για πνευμονικές παθήσεις  και άλλα πολλά,  δημιουργούν ένα απίστευτα ασφυκτικό και δυσμενές περιβάλλον για φαρμακοποιούς και ασθενείς.

Η απογοήτευση δίνει τη θέση της στον εκνευρισμό και αντιστρόφως. Άνθρωποι-πολίτες που μια ζωή πλήρωναν ασφαλιστικές εισφορές για να μπορούν να έχουν μια περίθαλψη, έστω περιορισμένη εξ αιτίας των μνημονίων, αναγκάζονται να μοιράζονται στο φαρμακείο ένα κουτί χαπιών στα τρία,  ελπίζοντας πως σε λίγο καιρό η διάθεση των φαρμάκων θα ομαλοποιηθεί. Άλλοι  πάλι έχοντας χάσει κάθε ελπίδα ,μετά από ώρες αναζήτησης στα φαρμακεία της πόλης  μονολογούν πως έχουν  κουραστεί ,θα διακόψουν τη θεραπεία τους, καθώς κανείς δε νοιάζεται πια γι αυτούς..Ασθενείς ευρωπαίοι πολίτες τρίτης κατηγορίας. .   Πραγματικά γεγονότα που παραπέμπουν δυστυχώς σε άλλες εποχές.

Σε όλα αυτά η κυβέρνηση φυσικά οφείλει και θα μπορούσε να είχε προβεί σε μια σειρά από ενέργειες για να λυθούν ένα ένα τα προβλήματα του χώρου της Υγείας .Εμείς στο νομό μας  συνεχίζουμε χωρίς αξονικό τομογράφο στο  νοσοκομείο   χωρίς την άκρως απαραίτητη για την κάλυψη επειγόντων περιστατικών ειδικότητα του ΩΡΛ και φυσικά την ευκαιριακή λειτουργία   της παιδιατρικής κλινικής.

Μετά την κατάληξη σε φιάσκο της προσχηματικής διαδικασίας αξιολόγησης επιστημόνων για τις θέσεις διοικητών των νοσοκομείων το Υπουργείο Υγείας και ο Υπουργός  κ Κικίλιας συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο.

Διαβάζουμε πως στο τέλος του μήνα ο συγκεκριμένος υπουργός  θα  αξιολογηθεί από τον Πρωθυπουργό για το έργο του.

Με μεγάλο  ενδιαφέρον οι πολίτες αναμένουμε τις απαντήσεις του υπουργού στα ενδεχόμενα ερωτήματα του πρωθυπουργού για τις συνεχείς και συνεχιζόμενες αποτυχίες του Υπουργείου Υγείας .

Άραγε θα έχει το θάρρος ο υπουργός να απαντήσει πως η αστοχία στην επιλογή των  διοικητών δεν ήταν μόνο δική του, αλλά όπως προκύπτει και από τις ομολογίες των εμπλεκομένων προσώπων είχε σχέση και με την προεκλογική δέσμευση του ιδίου του Πρωθυπουργού στο βωμό της ψηφοθηρίας  και  της επιθυμίας  του για την ανάληψη της εξουσίας άνευ όρων.

Τέλος θέλω να ελπίζω πως η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας  αλλά και η αυξανόμενη έλλειψη φαρμάκων αποτελεί απλώς μια  αδυναμία άσκησης και εφαρμογής ορθής πολιτικής  και πως δεν πρόκειται για ακόμη ένα γραμμάτιο  που πρέπει να εξαργυρωθεί απ όσους ανέμεναν  την επιστροφή στην « κανονικότητᨻ για να γιγαντωθούν οικονομικά στις πλάτες του πόνου και της δυστυχίας ανθρώπων που με στερήσεις κράτησαν την πατρίδα μας όρθια στα δύσκολα.

   Υ.Γ.  Όσοι τα προβλέψαμε όλα αυτά κατηγορηθήκαμε ως Κασσάνδρες. Η Κασσάνδρα  όμως απλώς προέβλεψε. Την ευθύνη  των χειρισμών για την άλωση της Τροίας την είχε ο Πρίαμος.

ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ

Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Περιφερειακός Σύμβουλος  Θεσσαλίας».

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης