Τοπικά

Λία Ρογγανάκη: “Θα φανεί στο χειροκρότημα”

Το “κάτι πρέπει να κάνω” πάντα λύνει περισσότερα προβλήματα από το “κάτι πρέπει να γίνει”

Τα φώτα ανάβουν και η γιορτή αρχίζει! Η βραδιά έχει επίσημο τόνο. Όμορφα και λαμπερά χαμόγελα, σε μία γιορτινή και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Ο κόσμος καταφτάνει για να ευχηθεί σε μια εκδήλωση που σηματοδοτεί την νέα αρχή, την ελπίδα για το μέλλον και την δέσμευση για δουλειά. Ο όρκος απαγγέλλεται και  βαραίνει, όσους τον δίνουν, με  ευθύνη ενώπιον Θεού και ανθρώπων. H ορκωμοσία σηματοδοτεί το μεταίχμιο γιορτινής εκδήλωσης και σκληρής δουλειάς για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας στη κοινότητα, στον δήμο, στη περιφέρεια.

Αυτοί που ζήτησαν την εμπιστοσύνη των πολιτών οφείλουν  να προχωρήσουν σε αυτά που υποσχέθηκαν προεκλογικά και να μην προδώσουν την ψήφο τους. Για να μην φανούν κατώτεροι των προσδοκιών,  χρειάζεται  βούληση, σκληρή δουλειά και διάθεση για προσφορά. Αυτές οι απλές κινήσεις θα ήταν αρκετές για να αλλάξουν την καθημερινότητα όλων μας. Ξεκινώντας από τα απλά, σχεδόν αυτονόητα, μπορεί να δοθεί μια ισχυρή ώθηση να λειτουργήσει εντέλει σωστά ο θεσμός της αυτοδιοίκησης με γνώμονα το κοινό καλό.

Οι παριστάμενοι στο τέλος της βραδιάς οφείλουν να αφήσουν τη θέση του θεατή  και να γίνουν  υπεύθυνοι πολίτες, εκφράζοντας  την άποψή τους και συμμετέχοντας ενεργά με παρεμβάσεις και παρατηρήσεις σε ότι συμβαίνει.Το σημαντικότερο είναι να ασκούν εποικοδομητικά έλεγχο στους εκπροσώπους τους.Η πολιτική χρεοκοπία οφείλεται περισσότερο στους πολίτες που δεν ενημερώνονται και δεν ελέγχουν τους πολιτικούς και λιγότερο στους πολιτικούς που επαναπαύονται στην απουσία ελέγχου των πολιτών.Βλέπεις  υπάρχουν  προϋποθέσεις  για να μπορείς να ασκείς έλεγχο ουσιαστικό και εποικοδομητικό.

Βασικό προαπαιτούμενο είναι να γίνουμε πραγματιστές και να μπορούμε να σκεφτούμε  ποιες από τις διεκδικήσεις μας  μπορούν να γίνουν πράξη. Είμαστε πολλές φορές σκληροί και απαξιωτικοί χωρίς να έχουμε ιδέα για την πραγματική δυσκολία στην υλοποίηση προτάσεων .

Αναγκαίο για να ασκήσεις έλεγχο είναι να διαβάζεις και να ενημερώνεσαι. Δυστυχώς σήμερα θεωρείται παρωχημένο να ασχολείσαι με την πολιτική, ακόμη και στο στοιχειώδες επίπεδο της ενημέρωσης και της παροχής σωστής ψήφου. Έτσι ένα μεγάλο ποσοστό δεν ενημερώνεται καθόλου για τα τεκταινόμενα. Ένα άλλο ποσοστό ενημερώνεται από κουβέντες τρίτων(καφενείου). Και ενώ ζούμε στην εποχή όπου η πληροφορία διαχέεται αστραπιαία και ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση τόσο διαδικτυακά, έντυπα όσο και τηλεοπτικά, ανακυκλώνουμε αβασάνιστα τη λάθος εκτίμηση. Οι πληροφορίες μπερδεύονται µε τις προθέσεις, οι υπαινιγμοί εμφανίζονται ως διαπιστώσεις, οι υπόνοιες ως  αλήθεια.

Για να ενισχύσουμε το καλύτερο, πρέπει να ενεργοποιηθούμε ,να  παρακολουθούμε τα γεγονότα,να κρίνουμε και να διαβάζουμε κάτω από τις γραμμές για να δημιουργήσουμε την δική μας άποψη, που θα μας οδηγήσει στην στοχευμένη δράση. Χρόνια επαναλαμβάνουμε την πεποίθηση ότι κανένας  δεν  έκανε τίποτα για τον τόπο. Να είστε όμως σίγουροι πως φταίμε εμείς που δεν έχουμε ασχοληθεί υπεύθυνα και σοβαρά.

Λάθος το να καταδικάζουμε κάποιον, χρεώνοντάς του συμπεριφορές που υπάρχουν μόνο στη φαντασία μας (επειδή κάποιος ,κάποτε φέρθηκε λάθος) και σωστό να τον κρίνουμε με γνώση και σύνεση.Είναι χρέος μας να αναγνωρίζουμε και να υπερασπιζόμαστε τους καλύτερους που θέλουν να  κάνουν καλό στον τόπο. Πρέπει να σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και να αρχίσουμε να  λειτουργούμε με βάση τη λογική και όχι το θυμικό.

Κάπως έτσι τα φώτα σβήνουν και όλοι, θεατές και εκλεγμένοι καλούνται να αναλάβουν το ρόλο και την ευθύνη που τους αναλογεί. Η ουσιαστική επιτυχία της βραδιάς θα ήταν να ζωντανέψει τη βούληση των παρισταμένων  να συμμετέχουν στα κοινά, να ελέγχουν την τήρηση του όρκου και να αναλάβουν δράση  για την δική τους ευημερία. Είναι το κάλεσμα σε αυτή τη νέα αρχή,να συμμετέχουν  και να μην μείνουν απλοί θεατές σε μια παράσταση που σκηνικό είναι η ζωή τους. Το έργο μπορούμε να το γράψουμε όλοι μαζί ….και αν πετύχουμε ….. θα φανεί στο χειροκρότημα.

 

            Αγλαΐα Ρογγανάκη

                                                           Γενικός –Οικογενειακός Ιατρός

                                                   Επιμελήτρια Ά Κέντρο Υγείας  Μουζακίου

                                                            Περιφερειακή Σύμβουλος

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης