Ροή Τοπικά

“Μαρόκο” απόψε στην Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων

Μια έξοχη, βραβευμένη στις Κάννες ταινία από τη Γαλλία, αποτελεί την επόμενη προβολή της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων. Τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020 η «Σοφία» κάνει γνωστή την Καζαμπλάνκα αλλά με διαφορετικό τρόπο αυτή τη φορά: παρουσιάζει έναν κόσμο ασφυκτικό απέναντι στη γυναίκα, στη μητέρα, με διακρίσεις και διαιρέσεις που δημιουργούν προβλήματα και έντονες αντιθέσεις κάτω από πέπλα και υποκριτικές συμπεριφορές.

 

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η εικοσάχρονη Σοφία ζει με τους γονείς της στην Καζαμπλάνκα, την οικονομική πρωτεύουσα του Μαρόκου με τις μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα στις κοινωνικές ομάδες. Πάσχοντας από επίμονη άρνηση εγκυμοσύνης, φτάνει σε σημείο να παραβεί τον νόμο, γεννώντας ένα παιδί εκτός γάμου. Στις 24 ώρες που της δίνει το νοσοκομείο για να προσκομίσει τα χαρτιά της αναγνώρισης, η Σοφία και η Λίνα (η ξαδέλφη της, που ζει στην προστατευμένη και πιο «δυτική» πραγματικότητα της τοπικής μπουρζουαζίας), πασχίζουν να αντισταθούν, αν όχι να φέρουν στα μέτρα τους τις ανάλγητες δομές της πατριαρχικής κοινωνίας.

 

ΚΡΙΤΙΚΗ

Με στρωτή αφήγησή που φαντάζει παραπλανητικά απλή, η «Σοφία» της Μεριέμ Μπενμπαρέκ αποκαλύπτει κάτι πολύ περισσότερο από την ταξική ανισότητα της μαροκινής κοινωνίας ή τους παραδοσιακούς περιορισμούς της γυναικείας ταυτότητας.
Η ταινία κινείται με αυτοπεποίθηση μέσα στο πλαίσιο μιας προβλέψιμης σύγκρουσης ιδιωτικής και δημόσιας ζωής, καταγγέλλοντας ένα αυστηρό modus vivendi, βασισμένο πάνω στην ανισότητα και στον κομφορμισμό. Αλλά όταν η Σοφία αποκαλύψει τον πατέρα του παιδιού της και στο «παιχνίδι» μπουν ο Ομάρ με την οικογένειά του, οι σχέσεις μεταξύ των χαρακτήρων αποκτούν μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα δυναμική. Μέσα από τις αντιπαραθέσεις τους, η μαροκινή καθημερινότητα αναδεικνύεται σε πραγματική πρωταγωνίστρια που μοιράζει ρόλους και καθορίζει συμπεριφορές, από αυτήν της φιλελεύθερης ξαδέρφης Λένα σε εκείνη της «συμφεροντολόγου» μητέρας του Ομάρ.

Πηγή: athniorama.gr, flix.gr

 

ΒΡΑΒΕΙΑ

– Βραβείο Σεναρίου του Τμήματος «Ένα κάποιο βλέμμα» – Cannes Film Festival 2018
– Βραβείο της Επιτροπής Νέων Κριτικών – Transatlantyk Festival Lodz 2018

 

Info

  • Τίτλος: Σοφία
  • Σκηνοθεσία: Meryem Benm’Barek
  • Σενάριο: Meryem Benm’Barek
  • Πρωταγωνιστούν: Μαχά Αλεμί, Σαρά Περλέ, Χαμζά Καφίφ
  •  Χώρα: Γαλλία, Κατάρ, Βέλγιο
  • Γλώσσα: Γαλλικά, Αραβικά
  • Ετος: 2018
  • Διάρκεια: 80΄

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.
 

Δείτε το τρέιλερ στον σύνδεσμο
https://www.youtube.com/watch?v=QUYlYD-hGtM&feature=emb_logo

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης