Δημοσιεύθηκε η μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στο Νομό μας από την Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων (κύριος ερευνητής ο Διευθυντής της Μαιευτικής & Γυναικολογικής κλινικής Δρ. Ιωάννης Κ. Θανασάς, MD, PhD, MPH) σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Ογκολογική κλινική του Πανεπιστημίου Norwich του Λονδίνου και το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο των Αθηνών.
Πρόκειται για επιδημιολογική παρεμβατική μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (Αριθμός πρωτοκόλλου 219048/Δ2/19 – 12 – 2018) και μετά από συνεννόηση με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση του Νομού Τρικάλων. Στη μελέτη μας μέσω συμπλήρωσης ερωτηματολογίων ελέγθηκε η γνώση, η στάση και η συμπεριφορά των νεαρών εφήβων μαθητών για τον HPV και η προθυμία τους για τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, πριν και μετά από την παρεχόμενη αγωγή υγείας, μέσω εκπαιδευτικών σεμιναρίων. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη αφορούσαν σε μαθητές (αγόρια και κορίτσια) της Α΄ Γυμνασίου που φοιτούσαν σε σχολεία των Τρικάλων της Καλαμπάκας και στο ιδιωτικό σχολείο της πόλης των Τρικάλων. Απαραίτητη ήταν η ενυπόγραφη συγκατάθεση του κάθε γονέα – κηδεμόνα.
Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι νεαροί έφηβοι μαθητές είναι ελλιπώς ενημερωμένοι για τον ιό HPV και τον HPV εμβολιασμό, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο στην αναγκαία αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού. Με τη χρήση στοχευόμενων διαδραστικών ενημερωτικών παρεμβάσεων στο σχολικό περιβάλλον δείξαμε ότι καταγράφεται στατιστικά σημαντική αύξηση τόσο του επιπέδου γνώσεων για τον HPV και τη λοίμωξη που προκαλείται από αυτόν, όσο και της προθυμίας των συμμετεχόντων για τον εμβολιασμό κατά του HPV και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Παράλληλα, η εφαρμογή προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στην εκπαίδευση με την ευθύνη και τη συνεργασία της Πολιτείας μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική δράση στην προσπάθεια μείωσης της επίπτωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των νεαρών κοριτσιών και αγοριών, προκειμένου να λάβουν καλή γνώση της σεξουαλικής ζωής, του οικογενειακού προγραμματισμού, της σωστής χρήσης και αποτελεσματικότητας των μεθόδων αντισύλληψης και της καλής υγιεινής μειώνει την έκθεση του πληθυσμού σε προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη HPV μόλυνσης.
Ολόκληρη η μελέτη ανοικτής πρόσβασης στο website : http://www.mdpi.com/1660-4601/19/1/503