Τοπικά

Με αφορμή το… όπλο του Σαββίδη, ο Αχ. Οικονόμου μας μιλάει για τις “δημόσιες συμπεριφορές”

Δεν θα είναι κάτι πρωτότυπο να αναφέρουμε ότι τις τελευταίες δύο ημέρες οι πολίτες της χώρας είναι έκπληκτοι από τη δημόσια συμπεριφορά του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη. Παρόλο που στη χώρα μας έχουμε δει σχεδόν τα πάντα, η εμφάνιση ενός μεγαλοεπιχειρηματία με ένα πιστόλι πάνω του μπροστά σε 35.000 κόσμο είναι λογικό να προκαλεί εντύπωση. Αλλά και απορίες. Πως δικαιολογείται αυτή η συμπεριφορά. Από πού αντλείται αυτό το θάρρος; Απευθυνθήκαμε στον ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή Αχιλλέα Οικονόμου και του ζητήσαμε να δώσει κάποια σχετική εξήγηση.

«Καταρχάς να τονίσουμε ότι τέτοιου είδους δημόσιες συμπεριφορές δεν εξηγούνται με αυστηρά ψυχιατρικούς όρους. Άλλωστε, γνωρίζετε τη διαφωνία μου με δημόσιες «αναλύσεις» που γίνονται από συναδέλφους για πρόσωπα της επικαιρότητας, με τα οποία δεν έχουν μιλήσει ή ακόμα δεν τα έχουν δει ποτέ από κοντά. Επομένως, επιτρέψτε μου η απάντησή μου να είναι γενικότερη και να στηρίζεται σε όρους πλαισίου, κοινωνικού, πολιτικού και πολιτιστικού, στο οποίο εμφανίζεται μια τέτοια συμπεριφορά.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της προσέγγισης που έχουμε ως κοινωνία στην αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων είναι ο μεσσιανισμός. Η αναμονή δηλαδή ενός μεσσία ή από μηχανής Θεού, που θα δώσει με κάποιον μαγικό και άμεσο τρόπο λύσεις στα προβλήματά μας. Ένα από τα σημαντικότερα  διαχρονικά μεσσιανικά μας αφηγήματα είναι η από τα βορειοανατολικά μας βοήθεια που κάπως κάποτε θα έρθει. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η υψηλότατη δημοφιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας.

Ο Ιβάν Σαββίδης εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο αυτήν την φαντασίωση. Έχει μάλιστα και ένα επιπλέον θετικό: είναι Ελληνικής καταγωγής. Από την πρώτη εμφάνισή του στη χώρα είναι αδύνατο να μην διαπίστωσε την πιο πάνω νοοτροπία. Η σχεδόν δουλική αντιμετώπιση μεγάλου μέρους του πολιτικού συστήματος και πολλών τοπικών παραγόντων ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Η αντίληψη λοιπόν ότι μπορούμε να κάνουμε σε μια χώρα ότι θέλουμε, μας κάνει και χαλαρούς στις δημόσιες συμπεριφορές μας. Ποιος θα μας κρίνει άλλωστε;

Το πάγωμα του κόσμου και η συνολική καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς πιστεύω ότι είναι μια υγιής κοινωνική αντίδραση. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μήτρα του πολιτισμού της. Μπορεί αυτό να εμπεδώνεται δυστυχώς με πολύ αργούς ρυθμούς, αλλά απέχει πολύ από το να γίνονται αποδεκτές μετασοβιετικού τύπου ολιγαρχικές συμπεριφορές».

Αχιλλέας Οικονόμου MSc
Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής
Άννης Κομνηνής 6 Τρίκαλα
2431079590

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης