Τοπικά

Μικέλης Χατζηγάκης: «Η Ορθοδοξία στο στόχαστρο πολιτικών συμφερόντων»

Πρόσφατα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε μια τολμηρή κίνηση αναγνώρισε την αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, οδηγώντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε ανοιχτή σύγκρουση με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με την σειρά του ο Πατριάρχης Κύριλλος σε έκτακτη συνεδρίαση του Πατριαρχείου της Μόσχας διέκοψε την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Και η σύγκρουση έπεται να έχει και συνέχεια.

Πώς, όμως, και γιατί άρχισε αυτή η κόντρα στους κόλπους της Ορθοδοξίας; Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία βρέθηκε ανάμεσα στα αντικρουόμενα συμφέροντα δύο πανίσχυρων κυβερνήσεων: ΗΠΑ και Ρωσίας.

Στα πλαίσια ελέγχου της Ουκρανίας οι ΗΠΑ πιστεύουν πως η απομάκρυνση των Ορθόδοξων Ουκρανών από τους Ρώσους ενισχύει τις επιδιώξεις του Προέδρου Ποροσένκο, ο οποίος είναι προνομιακός συνομιλητής των Αμερικάνων και αντίθετος προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Συνεπώς, η κίνηση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας είναι ένα σημαντικό βήμα που ενισχύει τα συμφέροντα της Δύσης.

Άλλωστε, το Φανάρι είχε πάντοτε άριστες σχέσεις με την Δύση, και ιδιαίτερα οι Αμερικάνοι αξιολογούν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως έναν υπεύθυνο ηγέτη στον οποίο μπορούν να βασιστούν. Από την άλλη μεριά, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος έχει ιδιαίτερα στενές σχέσεις με την Ρωσική Κυβέρνηση και με τον πρόεδρο Πούτιν προσωπικά, και θεωρείται από Αμερικάνους και Δυτικούς ως «πολιτικό εργαλείο» της Ρωσίας στις γεωπολιτικές επιδιώξεις της.

Η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στην περιοχή της Ευρασίας προβλέπεται να ενταθεί. Και μέσα στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και τις γεωπολιτικές ορέξεις του Ερντογάν ο οποίος όχι μόνο απομακρύνεται από την Δύση, αλλά δημιουργεί ένα απολυταρχικό καθεστώτος στην Τουρκία το οποίο βλέπει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο ως εμπόδιο στα σχέδια του.

Η πραγματικότητα είναι ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει στηρίξει την Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και έχει σηκώσει ανάστημα στις απειλές και στους εκφοβισμούς των Τούρκων Ισλαμιστών. Τώρα, η Δύση και οι ΗΠΑ οφείλουν να το στηρίξουν. Αλλά και η Ελληνική πολιτεία οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά και πολιτικά της όπλα για να προστατεύσει και να στηρίξει τον Φάρο της Ορθοδοξίας που είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αρκετοί πολιτικοί και δημοσιολογούντες στην χώρα μας πρέπει να καταλάβουν πως Ελληνισμός χωρίς την Ορθοδοξία δεν νοείται. Για αυτό στην συνείδηση μας η Ελληνική ταυτότητα ορίζεται από την σύμπτωση της ιερής παράδοσης της Ορθοδοξίας με την Εθνική παράδοση. Και όσο πιο ισχυρή είναι η Ορθόδοξη εκκλησία τόσο πιο δυνατή είναι η διπλωματική θέση της Ελλάδας στο εξωτερικό.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης