Site icon TrikalaVoice

Μονή Δουσίκου και πολίτες διεκδικούν το ίδιο δάσος

Ένταση καταγράφεται αυτές τις μέρες μεταξύ πολιτών που έχουν σπίτια ή εκτάσεις σε δασική έκταση 52 χιλιάδων στρεμμάτων, καθώς αυτές έχουν κατατεθεί στο Κτηματολόγιο ως εκτάσεις της ιστορικής Μονής.

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr πρόκειται για μια δασική έκταση ανάμεσα από Στουρναρέικα και Νεραϊδοχώρι. Πολίτες που είχαν καταθέσει στο Κτηματολόγιο ως περιουσιακά τους στοιχεία εκτάσεις μέσα σε αυτό το δάσος έλαβαν ειδοποιήσεις τις τελευταίες μέρες να προσέλθουν για διορθώσεις, καθώς είχαν κατατεθεί και από την Ιερά Μονή Δουσίκου.

«Με τη διαδικασία του Κτηματολογίου ξεκινήσαμε και εμείς μια διαδικασία κατοχύρωσης και προστασίας της έκτασης που προβλέπει η δικαστική απόφαση του 1926» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στη Λέσχη 97,6 ο νομικός σύμβουλος της ιστορικής Μονής Δήμος Θανάσουλας και συνέχισε: «Με μεικτή επιτροπή έχουμε βάλει οροθέσια και κάναμε χαρτογράφηση της περιοχής, και ξαφνικά με απόφαση του Υπουργείου μας ανάγκασαν να σταματήσουμε την καταγραφή της έκτασης της Μονής. Όπως ένας ιδιώτης έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί την ιδιοκτησία του, έτσι και το ΝΠΔΔ της Μονής καταγράφει την έκταση αυτή, και είναι υποχρέωση του να υπερασπίζεται την περιουσία του. Η αμφισβήτηση έχει να κάνει με ό,τι είναι δάσος, δεν έχει να κάνει με οικισμούς, χωράφια και ιδιοκτησίες κατοικιών. Δεν αφορά τους ιδιοκτήτες σπιτιών αυτή η διαδικασία, δεν τίθεται θέμα να πάρει κανενός το σπίτι η Μονή. Εφόσον κάποιος έχει τίτλους ιδιοκτησίας, δεν έχει κανένα θέμα. Ευχόμαστε να μην πάει η υπόθεση σε δικαστήριο, και να μας αναγνωρίσει το ελληνικό δημόσιο τα δικαιώματα μας.  Και γιατί να νομίζουμε ότι το δημόσιο θα περιφρουρεί καλύτερα τη δασική έκταση σε σχέση με το μοναστήρι. Ο ρόλος της Μονής στην τοπική κοινωνία είναι καταλυτικός και βοηθάει πάρα πολλούς ανθρώπους, και με το να αναγνωριστεί στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής η δασική έκταση θα προστατευτεί από πιθανές πωλήσεις δημοσίων εκτάσεων από το δημόσιο σε υπερταμεία. Τα χρήματα που θα προκύπτουν από τη διαχείριση της ξυλείας θα τα αξιοποιήσει καλύτερα από το Δήμο. Παρόλο που είναι αμφισβητήσιμη η έκταση, εμείς με καλή διάθεση προς το Δήμο Πύλης, παραχωρούμε και την έκταση που έδωσαν για κατασκευή αθλητικού κέντρου στο Βροντερό,  γιατί δεν θέλουμε να αποτελεί τροχοπέδη η διαδικασία αναγνώρισης της περιουσίας μας σε ανάπτυξη δραστηριοτήτων».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Πύλης, στα όρια του οποία υπάγεται η έκταση, αλλά και το Μοναστήρι.

«Εμείς λέμε ότι η ανήκει στο Δήμο Πύλης η έκταση, και τα σπίτια προφανώς ανήκουν στους κατοίκους» είπε ο Στέφανος Παιδής «ο Δήμος εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται την ξυλεία του δάσους. Έχουμε αναθέσει την υπόθεση σε δικό μας δικηγόρο, και μαζί με την τεχνική υπηρεσία και τη δασολόγο μας έχει κατατεθεί το υπόμνημα μας στο Κτηματολόγιο. Θα περιμένουμε την απόφαση του Κτηματολογίου, και αν δεν είναι υπέρ του Δήμου θα προσφύγουμε στα πολιτικά δικαστήρια».

Exit mobile version