Τοπικά

Νέα αντιπλημμυρικά έργα στον Ν. Τρικάλων

Στην αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρικά έργα σε ποταμούς των Τρικάλων που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του έργου «Αποκατάσταση ζημιών που προκληθήκαν από έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Π.Ε. Τρικάλων από 07-09-2016 έως 10-09-2016 και αντιπλημμυρική προστασία με επεμβάσεις σε ποταμούς και χείμαρρους εντός των ορίων Π.Ε. Τρικάλων πλην Πηνειού ποταμού» προϋπολογισμού 1.000.000 (με ΦΠΑ). Το έργο υλοποιείται με πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

 

Όπως επεσήμανε ο κ. Κ. Αγοραστός: «Κατά την περίοδο του Σεπτεμβρίου του 2016 οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν προβλήματα με πολλά φερτά υλικά στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων των Τρικάλων. Με το έργο αυτό επιτυγχάνουμε δυο στόχους: Αφενός την αντιπλημμυρική προστασία οικισμών και καλλιεργειών της περιοχής και αφετέρου την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, παρεμβαίνοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των έντονων καιρικών φαινομένων που ταλαιπωρούν τις περιοχές αυτές. Συνεχίζουμε το έργο μας με σχέδιο, προγραμματισμό και συνεργασίες, που φέρνουν χρήσιμα έργα στην περιοχή και στηρίζουν θέσεις εργασίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αν. Υπουργό κ. Αλέξη Χαρίτση για την αποτελεσματική συνεργασία».

 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 

Α. ΓΕΝΙΚΑ

 

Ο νομός Τρικάλων αποτελείται, από ένα μεγάλο δίκτυο ποταμών και χειμάρρων. Οι βροχοπτώσεις προκάλεσαν την άνοδο της στάθμης των ποταμών και χειμάρρων, την υπερχείλιση ορισμένων εξ αυτών και την εισροή στις κοίτες των ποταμών φερτών υλικών και κορμών δένδρων, με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βλάβες συρματοκιβωτίων προστασίας και ενίσχυσης των πρανών, αναχωμάτων και εγκαταστάσεων στις πλησιέστερες ιδιοκτησίες.

Ενδεικτικές θέσεις ποταμών όπου προκλήθηκαν ζημιές:

·         Ίωνας ποταμός, παραπόταμος Πηνειού ποταμού

Περιοχή γέφυρας Μύκανης

·         Μαλακασιώτης ποταμός, παραπόταμος Πηνειού ποταμού

Περιοχή γέφυρας ΄΄Παλαιόχανο΄΄

·         Κλεινοβίτικος ποταμός, παραπόταμος Πηνειού ποταμού

Περιοχή γέφυρας Αμπελίων

·         Ληθαίος ποταμός

Περιοχή γεφυρών Θεόπετρας ( παλαιάς και νέας ) και οδός παραποτάμια κατάντι των γεφυρών

·         Χείμαρρος κατάντι οικισμού  Οξύνειας Δήμου Καλαμπάκας μεταξύ Οξύνειας – Μύκανης

·         Περιοχή γέφυρας Ξηροπόταμου στην διασταύρωση Εθνικής οδού Καλαμπάκας Γρεβενών με την Εθνική οδό προς Δεσκάτη

 

 

Β. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

 

Για την κατά το δυνατόν πλήρη αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κατά το δυνατόν  μόνιμη αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών και εγκαταστάσεων καθώς και την αποκατάσταση των προαναφερομένων βλαβών, προβλέπονται εργασίες χωματουργικών και τεχνικών έργων, ήτοι:

 

Καθαρισμός κοίτης ποταμών από μεταφερθέντα υλικά και επιχώσεις
Αποκατάσταση καταστραφέντων αναχωμάτων
Κατασκευή νέων αναχωμάτων
Επισκευή καταστραφείσας επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους
Κατασκευή επένδυσης αναχωμάτων με συρματοκυλίνδρους
Κατασκευή αντιπλημμυρικών προβόλων και κοιτοστρώσεων με συρματοκιβώτια
Προστασία περιοχών θεμελίων γεφυρών με λιθορριπές
Οι ακριβείς θέσεις εκτέλεσης των εργασιών θα υποδειχθούν από την υπηρεσία.

Όλες οι εργασίες θα γίνουν σύμφωνα με τα συμβατικά τεύχη και τις ισχύουσες προδιαγραφές. Στο έργο περιλαμβάνονται και εργασίες, η εκτέλεση των οποίων θα κριθεί απαραίτητη για την ολοκλήρωση του έργου μετά από σχετικό έγγραφο της Διευθύνουσας Υπηρεσίας και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης