Μετά από επίσκεψη μου, πριν από λίγες μέρες, στο Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας και συζήτηση με τους εργαζομένους ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό μου έθεσαν υπ όψιν συγκεκριμένα χρόνια προβλήματα της μονάδας αλλά και πάγια ζητήματα που τόσα χρόνια αναζητούν λύση αλλά δυστυχώς ως σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί.
Αναγνωρίζοντας φυσικά όλοι την αυταπάρνηση που δείχνουν οι εργαζόμενοι αυτοί καθημερινά αλλά και την αναγκαιότητα για την ορθή και ουσιαστική λειτουργία των δημοσίων δομών υγείας -κάτι που έγινε σαφέστατο εξ αιτίας της πανδημικής κρίσης και των αυξημένων απαιτήσεων διάγνωσης και νοσηλείας περιστατικών covid-19- πρέπει όλοι να εργαστούμε με γνώμονα την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων αλλά και να δείξουμε έμπρακτα την υποστήριξη μας ικανοποιώντας δίκαια και χρόνια αιτήματα τους.
Συγκεκριμένα μου μετέφεραν το μεγάλο πρόβλημα που προκύπτει από τις μετακινήσεις ιατρών για να καλύψουν τις ανάγκες εφημεριών στα δυο νομαρχιακά νοσοκομεία Τρικάλων και Λάρισας αλλά και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Επίσης ενώ το ΚΥ Φαρμαδόνας διαθέτει ουσιαστικά ειδικότητα παιδιάτρου με οργανική θέση, στην πράξη, ο συγκεκριμένος ιατρός καλύπτει ανάγκες στο νοσοκομείο Τρικάλων είτε στην νεογνολογική κλινική του Π Γ Ν Λ.
Ένα ακόμη αίτημα αποτελεί η ένταξη ιατρών και νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και μια γενναία αναπροσαρμογή στο ιατρονοσηλευτικό μισθολόγιο, αίτημα διαχρονικό που με αφορμή την πανδημία γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο στα μάτια μας. Ας αφήσουμε λοιπόν τις κινήσεις εντυπωσιασμού και τα χειροκροτήματα στα μπαλκόνια που ικανοποιούν μόνο την πλήρωση του τηλεοπτικού χρόνου των ειδήσεων και ας προχωρήσουμε επιτέλους σε τομές που θα δώσουν μόνιμες λύσεις. Τα προβλήματα και οι ανεπάρκειες του ΕΣΥ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μπαλώματα της τελευταίας στιγμής. Οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό όταν αντιμετωπίζονται ευκαιριακά με γιατρούς πλανόδιους και περιφερόμενους αποδυναμώνουν τη λειτουργία του συστήματος και απαξιώνουν τους εργαζόμενους .Η πολιτεία πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αποφάσεις που θα αντικατοπτρίζουν την προσφορά αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν όλοι αυτοί οι πραγματικά και καθημερινά αφανείς ήρωες.
Τέλος σχετικά με τις υποδομές αναφέρθηκε ως βασικό πρόβλημα η παλαιότητα του ασθενοφόρου. Ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές δωρεές ασθενοφόρων από κοινωφελή ιδρύματα, όπως το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αλλά και χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αντικατάσταση παλαιών οχημάτων, εν τούτοις παρατηρείται σε κάποια νοσηλευτικά ιδρύματα κυρίως σε ΚΥ να υπάρχουν πολύ παλαιά ασθενοφόρα, καθιστώντας τα μη χρηστικά αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνα και για το προσωπικό και για τους ασθενείς.
Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω που πραγματικά αντικατοπτρίζουν δίκαια αιτήματα αλλά και σημαντικές ελλείψεις και παραλείψεις ενός συστήματος υγείας που στενάζει εν μέσω πανδημίας ο κ περιφερειάρχης επερωτάται για τα κάτωθι:
1 α) Ποια θα μπορούσε να είναι η μέριμνα της περιφερειακής αρχής σχετικά με τις μετακινήσεις των ιατρών για τις εφημερίες και πως θα μπορούσε σε συνεργασία με την αρμόδια ΥΠΕ να βρεθεί μια πραγματικά βιώσιμη λύση ώστε οι ιατροί να απαλλαγούν οριστικά από αυτή την ψυχοφθόρα και επίπονη διαδικασία;
β )Τι προτίθεται να πράξει η περιφερειακή αρχή σχετικά με πάγιο αίτημα τους για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και πως θα μπορούσε να επιτευχθεί αυτό σε συνεργασία με τα αντίστοιχα αρμόδια υπουργεία;
2 Πως θα μπορούσε η περιφέρεια να εξασφαλίσει ότι κανένα νοσηλευτικό ίδρυμα της περιοχής μας δεν θα διαθέτει παλαιά και επικίνδυνα οχήματα και ότι η κατανομή των νέων και σύγχρονων ασθενοφόρων από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ θα είναι ισομερής όταν μεγάλος όγκος χρηματοδότησης προέρχεται από το ΕΣΠΑ της περιφέρειας Θεσσαλίας;
` ΓΙΑΝΝΗΣ Κ. ΧΑΙΔΟΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΑΠΘ
Μsc.Health care management Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Περιφερειακός Σύμβουλος Θεσσαλίας