Ροή Τοπικά

“Νέος χρόνος, λήθη και Μακεδονία”

πρωτ. Αθανασίου Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού

Μεγάλη χαρά, λαμπρές γιορτές, χιλιάδες πυροτεχνήματα, πολλές αγρυπνίες στις Εκκλησίες μας και ”δόξα το Θεό” μπήκε και το 2019. Ας είναι ευλογημένο, καρποφόρο πνευματικά και ας ευχηθούμε μέσα σ’ αυτό, αν και δεν το βλέπω, να έχουν καλή κατάληξη και τα εθνικά μας θέματα, κυρίως το Μακεδονικό.

Υπάρχει όμως μια φοβερή λέξη που συνοδεύει τον χρόνο που τρέχει. Η λέξη λήθη, που σημαίνει τη λησμονιά, το ότι ξεχνάμε δηλαδή από το παρελθόν πολλά πράγματα που σίγουρα θα μας ήταν χρήσιμα για την καθημερινή μας ζωή αλλά και για την σωτηρία της ψυχής μας. Η λήθη μαζί με την ραθυμία και την άγνοια είναι όπως λένε οι  Άγιοι Πατέρες τα τρία πρωταρχικά πάθη του ανθρώπου από τα οποία γεννιούνται όλα τα άλλα πάθη μας.

Ξεχνούμε ότι ο Χριστός μας γεννήθηκε στη γη, έζησε ως τέλειος άνθρωπος, μας δίδαξε τόσα όμορφα και απλά πράγματα με την ζωή του και τέλος Σταυρώθηκε για να μας γλιτώσει από τον θάνατο, τον διάβολο και της αμαρτίες μας. Ποιος από εμάς έχει την παραμικρή διάθεση λίγο να του μοιάσει στην καθημερινή του ζωή; όλοι σκεφτόμαστε πώς θα βολέψουμε τον εαυτούλη μας για να περάσουμε καλύτερα και να έχουμε έναν βίο χωρίς καμιά θλίψη και δοκιμασία.

Ξεχνούμε τις όμορφες στιγμές που περάσαμε με αγαπημένα μας πρόσωπα, τα λησμονούμε, ξεχνούμε τις ευεργεσίες τους, γινόμαστε αχάριστοι τόσο προς τον Θεό όσο και προς αυτούς που μας βοήθησαν σε κάποια μας δυσκολία. Ξεχνούμε μια αρρώστια που περάσαμε από την οποία κερδίσαμε αρετές όπως η υπομονή, η προσευχή και η πίστη προς τον Θεό. Οι νεόπλουτοι ξεχνούν τις δυσκολίες που πέρασαν και καταναλώνουν ασύστολα υλικά αγαθά ενώ από την άλλη ξεχνούν την αρετή της ελεημοσύνης. Η ευμάρεια μας κάνει λίγο πολύ όλους να λησμονούμε την πνευματική μας καλλιέργεια, την ιστορία μας, την αγάπη για την πατρίδα μας.

Δυστυχώς ξεχνούμε πως κάποιοι έχυσαν το αίμα τους για να πατούμε εμείς σε ελεύθερο έδαφος. Μιλάμε στα παιδιά μας για τους ήρωες του εικοσιένα ή γνωρίζουμε την ζωή και τα κατορθώματα του Παύλου Μελά; Οι γείτονές μας Αλβανοί διδάσκονται από το δημοτικό έως το Πανεπιστήμιο, ότι οι ´Έλληνες είμαστε απόγονοι των Αρβανιτών. Οι Σκοπιανοί εδώ και ογδόντα χρόνια μαθαίνουν στα παιδιά τους ότι είναι Μακεδόνες και απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Όπου να κοιτάξεις στα Σκόπια αντικρίζεις το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το όνομα Μακεδονία.

Γιατί πέφτουμε στην παγίδα που μας στήνουν όσοι θέλουν την παγκοσμιοποίηση; Αυτοί θέλουν οι λαοί να λησμονούν την ιστορία τους, ώστε να εξυπηρετούν τα σχέδιά τους που είναι κυρίως το οικονομικό τους όφελος. Τα σύνορα των κρατών δεν τους βολεύουν. Προσπαθούν να δημιουργήσουν κοινή ιστορία για όλους του Βαλκανικούς λαούς. Ποιο θα είναι το μέλλον μας μέσα στην ιστορία αν λησμονήσουμε την ιστορία τριών χιλιάδων ετών; Θέλουμε να γίνουμε και εμείς ένα γρανάζι στο σημερινό άδικο για πολλούς λαούς παγκόσμιο οικονομικό σύστημα; Αυτό είναι το όνειρο των πολιτικών μας;

Η συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να ψηφιστεί και στην χώρα μας από όσους βουλευτές γονατίζουν σε όλα τα θελήματα των Αμερικανών και των Ευρωπαίων. Έχει και ο λαός ευθύνη που τους ψήφισε. Στις επόμενες εκλογές ας διορθώσει το λάθος του. Ζήτω η ”δημοκρατία” που δημιουργήσαμε, η οποία για ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα δεν διενεργεί δημοψήφισμα ώστε να αποφασίσει ο κυρίαρχος  λαός, όπως λένε όλοι οι πολιτικοί μας.

Ο Γεώργιος Κασιμάτης, συνταγματολόγος, λέγει πως η συμφωνία αν ψηφιστεί καταργεί την εθνική μας κυριαρχία στην Μακεδονία διότι, μπορεί να μιλά για Βόρεια Μακεδονία, όμως μέσα στο νέο τους σύνταγμα συνεχίζουν να ομιλούν για Μακεδονικό λαό και Μακεδονική γλώσσα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν και το 2019 με την προσευχή μας αλλά και με κάθε νόμιμο δικαίωμά μας να αγωνιζόμαστε για την μη εφαρμογή της συμφωνίας.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης