Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τόσο κρίσιμα για την υγεία ζητήματα και υπάρχει η σκέψη ότι η ζωή μας ή η ζωή των αγαπημένων μας απειλείται, σε συνδυασμό με την εξάπλωση του ιού και τα περισσότερα προληπτικά μέτρα, είναι αναμενόμενος ο κίνδυνος να επέλθει έντονος φόβος ή πανικός, που πολλές φορές ακολουθείται από φοβίες, διαταραχές σχετιζόμενες με το έντονο άγχος, κατάθλιψη κ.α.
Παράλληλα, λοιπόν, με τις οδηγίες που οφείλουμε να τηρούμε προκειμένου να προστατέψουμε τον εαυτό μας και τους άλλους από την εξάπλωση του κορονοϊού, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε την ψυχική μας υγεία και την ψυχική υγεία των οικείων μας.
Υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, τα οποία θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ψυχικής μας ισορροπίας.
Καταρχάς, η τήρηση των κανόνων και η λήψη των προτεινόμενων μέτρων, πέραν του ότι μας βοηθάνε να είμαστε ασφαλείς, επιπλέον μας κάνουν και να αισθανόμαστε ασφαλείς και παρέχουν μια ψυχική ανακούφιση και την ικανοποίηση ότι, σε προσωπικό επίπεδο και όσο μας αντιστοιχεί, κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε.
Η συνειδητοποίηση και η αποδοχή ότι τα δύσκολα συναισθήματα που μπορεί να υπερισχύσουν, όπως ο φόβος, ο θυμός, η λύπη, είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα σε συνθήκες σαν αυτές που ζούμε, μπορούν να κινητοποιήσουν προς την κατεύθυνση της προστασίας μας και είναι καλό να τα εξωτερικεύουμε και να τα μοιραζόμαστε με τρόπο που μπορεί να ανακουφίσει και όχι να εντείνει τη δυσφορία.
Ειδικά όταν καλούμαστε να υποστηρίξουμε τους οικείους μας που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμούς (ηλικιωμένοι ή άτομα με προβλήματα υγείας). Η ψύχραιμη συζήτηση μαζί τους, η ευκαιρία να μιλήσουν για αυτά που αισθάνονται και φοβούνται χωρίς επίκριση, η αποφυγή σεναρίων καταστροφής, η επικέντρωση στο παρόν και σε εκείνα που μπορεί να προσδώσουν ικανοποίηση και η υποστηρικτική μας στάση, μπορούν να παρέχουν ψυχική ηρεμία και αισιοδοξία.
Σε ό,τι αφορά τα παιδιά, οι απλές εξηγήσεις, ο «χώρος» να πουν τι αισθάνονται και πώς αντιλαμβάνονται αυτά που συμβαίνουν, η αποφυγή παρακολούθησης των μέσων ενημέρωσης και η δημιουργία μιας νέας ρουτίνας με κάποια στοιχεία από την προηγούμενη, μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του ενδεχόμενου άγχους ή ανασφάλειάς τους.
Αυτό που κυρίως και πρωτίστως μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής μας ισορροπίας είναι η επαφή με τους δικούς μας ανθρώπους. Ακόμη και εάν η εκ του σύνεγγυς επαφή είναι υπό όρους ή ανύπαρκτη, η τεχνολογία και το τηλέφωνο είναι πολύτιμοι βοηθοί.
Η «εγγύτητα», οι υποστηρικτικές σχέσεις, το μοίρασμα των συναισθημάτων, οι συζητήσεις που μπορούν και επιβάλλεται να μην περιστρέφονται μόνο γύρω από την ενημέρωση για τον κορονοΐό, αλλά να αφορούν και ευχάριστα ή άσχετα με τη συνθήκη που ζούμε ζητήματα, η στάση ότι αυτό που ζούμε και η τροπή που πήρε η καθημερινότητά μας είναι απόρροια μιας έκτακτης κατάστασης που κάποτε θα τελειώσει, η έκφραση και το μοίρασμα θετικών συναισθημάτων με όσους αγαπάμε και θεωρούμε δικούς μας ανθρώπους, αποτελούν τα καλύτερα μέτρα πρόληψης για την ψυχική υγεία.
Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας των Τρικάλων, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της εξάπλωσης του Covid-19
1) θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας Δευτέρα έως Παρασκευή κατά τις ώρες 10:00 με 14:00, παρέχοντας υπηρεσίες κυρίως τηλεφωνικά και μέσω skype
2) αναστέλλει την παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 24310 73385, 24310 70626.
Όλες οι υπηρεσίες της Μονάδας παρέχονται δωρεάν.