Το 2017 δεν ήταν καθόλου καλή χρονιά για τους νευρολόγους του νομού Τρικάλων. Η χρονιά άρχισε με τον χαμό του Γιάννη Παπακωνσταντίνου, του μοναδικού νευρολόγου στο νοσοκομείο των Τρικάλων, και τελείωσε με τον αιφνίδιο θάνατο του τόσο αγαπητού στην Καλαμπάκα Θύμιου Ζανιού.
Το ήθος και η προσφορά τους, τόσο με την ιδιότητα του γιατρού, όσο και ευρύτερα, ήταν αδιαμφισβήτητα και δεν έχω σκοπό να επαναλάβω πόσο λείπουν και οι δύο από την τρικαλινή κοινωνία.
Θέλω όμως να εστιάσω στο πολύ μεγάλο κενό που έχουν δημιουργήσει στις παροχές υπηρεσιών υγείας, καθώς οι νευρολόγοι στον νομό μας έχουν λιγοστέψει σε μεγάλο βαθμό. Ειδικά το κενό του κ. Παπακωνσταντίνου είναι πολύ μεγάλο, καθώς η θέση του δεν έχει καλυφθεί ακόμη και δημιουργεί προβλήματα λειτουργίας στο ίδιο το νοσοκομείο.
Δεν μιλώ μόνο για τους ασθενείς με Σκλήρυνση κατά Πλάκας, τους οποίους προσπαθώ να υπηρετήσω από την θέση μου, ούτε για όσους πάσχουν από κάποιο νευρολογικό νόσημα. Υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις ασθενών που χρήζουν νευρολογικής εκτίμησης (λόγου χάρη μετά από ένα ατύχημα). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το νοσοκομείο αδυνατεί αυτοδύναμα να προσφέρει κάποια άμεση υπηρεσία.
Είναι αλήθεια ότι ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Παρθένης έχει εδώ και καιρό διακρίνει το κενό αυτό. Για τον λόγο αυτό έχει προκηρύξει τόσο θέση επικουρικού νευρολόγου, όσο και μόνιμη θέση επιμελητή τάξεως β. Θεωρώ όμως ότι δύσκολα θα βρεθεί ένας τέτοιος γιατρός για να καλύψει την θέση αυτή.
Αντίθετα, υπάρχουν δύο λύσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκριθούν: Η πρώτη λύση είναι να προκηρυχθεί θέση Διευθυντή, την οποία είχε και ο εκλιπών γιατρός, η οποία είναι σαφώς και πιο ελκυστική. Η δεύτερη είναι να συσταθεί νευρολογική κλινική στα Τρίκαλα, η οποία να εξυπηρετεί την Δυτική Θεσσαλία, καθώς ούτε στο νοσοκομείο Καρδίτσας υπάρχει νευρολόγος από όσο γνωρίζω. Η λύση αυτή, αν και φαντάζει μακρινή σήμερα, θεωρώ ότι είναι η πιο λειτουργική σε βάθος χρόνου, καθώς θα ελαφρύνει το βάρος που επωμίζεται σήμερα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λάρισα, ενώ θα βοηθήσει εκατοντάδες ασθενείς διαφόρων παθήσεων στην περιοχή.
Ελπίζω η μικρή μου αυτή παρέμβαση να συντελέσει στο να βρεθεί λύση στο μεγάλο αυτό πρόβλημα. Φυσικά, δεν διεκδικώ το αλάθητο. Αντίθετα, η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, της οποίας τυγχάνω Γραμματέας, είναι ανοιχτή σε κάθε συνεργασία και πρόταση για το καλό της ποιότητας ζωής όσων πάσχουν από την νόσο και η ύπαρξη νευρολόγου στο νοσοκομείο της πόλης μας σίγουρα συντελεί σε αυτόν τον στόχο.
Κλείνοντας, να θυμίσω ότι το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας συνεχίζει την λειτουργία του κάθε Τετάρτη από τις 6:00 μ.μ. και μετά στον χώρο του Α΄ΚΑΠΗ (Ομήρου 6, πρώην κλινική Αντωνίου), με τηλ επικοινωνίας το 6986797446.
Κώστας Μιχαλάκης
Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρίας για την ΣΚΠ.
Μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την ΣΚΠ.