Τοπικά

Ξεκινάει η μάχη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Σε… αγώνα δρόμου για γερά νεύρα θα εξελιχθεί η προεκλογική μάχη για την Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη γραμμή του τερματισμού να ορίζεται τον Μάιο του 2019.

Ήδη οι διεκδικητές παίρνουν θέση στην εκκίνηση, η οποία θα δοθεί μετά την Πρωτοχρονιά, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένονται κινήσεις εντυπώσεων, τακτικής, αλλά και πολιτικής ουσίας με στόχο την επίτευξη των εκλογικών στόχων που ο καθένας από τους συμμετέχοντες θέτει σε σχέση με το συγκεκριμένο μετερίζι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Προφανώς και οι εκλογές του προσεχούς Μαΐου έχουν χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα, καθώς θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις της μεταρρύθμισης «Κλεισθένης Ι» με ουσιαστικότερη, σε ότι αφορά αυτές καθ’ αυτές τις κάλπες, την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των περιφερειακών (και δημοτικών) συμβουλίων.

Αυτή η αλλαγή σαφώς και ανατρέπει παγιωμένους σχεδιασμούς, με τους διεκδικητές της περιφερειακής Αρχής να μετασχηματίζουν το ύφος τους με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Σ’ αυτό το σημείο θα πρέπει να καταγραφεί και μία ακόμη παράμετρος, η οποία στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί και έχει να κάνει με τον χρόνο πραγματοποίησης εθνικών εκλογών.

Οι όροι του προεκλογικού παιχνιδιού αναμφίβολα θα είναι διαφορετικοί σε περίπτωση που προηγηθούν οι κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, ενώ ο επηρεασμός είναι δεδομένος και στο πιθανό ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Με το δεδομένο ότι τα χαρακτηριστικά που έχει η ψήφος των πολιτών στις περιφερειακές εκλογές είναι πιο πολιτικά, σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές, τότε το ευρύτερο κομματικό κλίμα θα επηρεάσει και την συγκεκριμένη αυτοδιοικητική μάχη.

Η larissanet «σκιαγραφεί» την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται κατά την τωρινή χρονική συγκυρία στο σκηνικό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με τα δεδομένα να εμπλουτίζονται συνεχώς αρχής γενομένης από τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες:

Κώστας Αγοραστός

Ο νυν και εκ νέου υποψήφιος περιφερειάρχης, έχοντας δηλωμένη την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας στο πρόσωπό του, φιλοδοξεί να επιτύχει την επανεκλογή βασιζόμενος στο έργο των περασμένων ετών. Σαφώς η εικόνα αυτή έχει «φιλοτεχνηθεί» και με επικοινωνιακούς όρους, ενώ θα πρέπει να καταγραφεί πως ο κ. Αγοραστός κατά την τρέχουσα θητεία δεν γνώρισε ιδιαίτερα πιεστική αντιπολίτευση παρά τις προσπάθειες κυρίως των «μικρότερων» παρατάξεων.

Όμως, η πορεία μέχρι τον επόμενο Μάιο απέχει πολύ από το να θεωρηθεί «περίπατος». Ο Κώστας Αγοραστός την Πρωτοχρονιά του 2019 συμπληρώνει οκτώ χρόνια στη θέση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και η παραμονή επί τόσα χρόνια σε μια αντίστοιχη θέση σαφώς και δημιουργεί φθορά, η οποία μπορεί να εκφραστεί και εκλογικά.

Επίσης δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι στελέχη που έφερναν ψήφους στην παράταξη του Περιφερειάρχη σκέφτονται σοβαρά να μην είναι και πάλι υποψήφιοι στις περιφερειακές εκλογές του 2019 με ότι και αν σημαίνει αυτό για τις προσβάσεις σε συγκεκριμένα ακροατήρια του τοπικού εκλογικού σώματος.

Πάντως, ο κ. Αγοραστός προφανώς και θα προσπαθήσει να ανατρέψει την συγκεκριμένη απώλεια βάζοντας στο συνδυασμό νέα πρόσωπα, που να έχουν είτε τοπική – είτε ευρύτερη – αναγνωρισιμότητα, ώστε με  αυτόν τον τρόπο να δώσει «φρέσκο αέρα» στη δική του παρουσία.

Νίκος Τσιλιμίγκας

Εκ νέου διεκδικητής της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα είναι ο καρδιοχειρουργός Νίκος Τσιλιμίγκας, τον οποίο ήδη υποστηρίζει επισήμως το Κίνημα Αλλαγής, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ διά του γραμματέα του Πάνου Σκουρλέτη «έκλεισε το μάτι» υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας.

Στα θετικά του κ. Τσιλιμίγκα καταγράφεται  η παρουσία του ως διακεκριμένου γιατρού με το όνομά του να είναι γνωστό σε όλη τη Θεσσαλία.

Στα αρνητικά δεν θα μπορούσε παρά να συνυπολογιστεί πως κατά την τρέχουσα θητεία δεν ανεδείχθη – με την ένταση που θα όφειλε – το αντιπολιτευτικό του «στίγμα».

Παράλληλα, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε – στις αρχές Οκτωβρίου – η υποστήριξη του Κινήματος Αλλαγής στο πρόσωπό του, ο Νίκος Τσιλιμίγκας επέλεξε τακτική «χαμηλών τόνων» χωρίς ιδιαίτερες κινήσεις στο προσκήνιο.

Πάντως, φαίνεται πως ήδη με «αθόρυβο» τρόπο ο καρδιοχειρουργός έχει προχωρήσει τις επαφές του και έτσι εντός των επόμενων εβδομάδων – με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Ιανουαρίου – θα ανακοινώσει σημαντικό τμήμα του ψηφοδελτίου, όπως και των βασικών θέσεων του.

«Προοδευτική Συμμαχία για τη Θεσσαλία»

Σε Κίνηση μετεξελίχθηκε πρόσφατα η «Πρωτοβουλία Πολιτών για μια Προοδευτική Συμμαχία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», ενώ αποφασίστηκε η ανάδειξη συντονιστικών επιτροπών στις Περιφερειακές Ενότητες. Παράλληλα, δηλώθηκε η ανάγκη για «άμεση πύκνωση επαφών και συζητήσεων με όλες εκείνες τις δυνάμεις που είναι στην κατεύθυνση συγκρότησης ενός δημοκρατικού και προοδευτικού μετώπου αποτελεσματικής συνεργασίας και νικηφόρας προοπτικής στη μάχη των περιφερειακών εκλογών του επόμενου Μαΐου».

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η Κίνηση δημιουργήθηκε με τις υπογραφές πολιτών που κινούνται στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρύτερης Αριστεράς, ενώ το επόμενο διάστημα θα πυκνώσει τις διεργασίες αρχής γενομένης με την πλευρά Τσιλιμίγκα, όπως και με άλλες πολιτικές και αυτοδιοικητικές δυνάμεις.

Δημήτρης Κουρέτας

Δυναμικά μπήκε στο σκηνικό για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας. Με συγκεκριμένες κινήσεις ο κ. Κουρέτας έχει κάνει αισθητή την παρουσία του, καθώς ήδη παρουσίασε τις βασικές αρχές  της Περιφερειακής Αυτοδιοικητικής Κίνησης «Πρωτοβουλία» και τους 27 υποψηφίους που θα πλαισιώσουν τον συνδυασμό του.

Η «επίσημη πρώτη» της Κίνησης έγινε στη Λάρισα και χαρακτηρίστηκε απόλυτα επιτυχής, καθώς έθεσε ως βασικό το ζήτημα της απορρόφησης πόρων από συγκεκριμένα προγράμματα κυρίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όσων δεν έγιναν σ’ αυτό το θέμα κατά τα προηγούμενα χρόνια στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πλέον, αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του κ. Κουρέτα, οι οποίες αρχικά έχουν να κάνουν με την παρουσίαση ακόμη δέκα υποψηφίων που θα συμπαραταχθούν στον συνδυασμό.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις σε Βόλο, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου θα εξειδικευθούν οι θέσεις της «Πρωτοβουλίας» ανά περιοχή με ιδιαίτερη έμφαση σε κονδύλια που θα μπορούσαν να έρθουν από τομεακά προγράμματα, ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α. ώστε να δοθούν συγκεκριμένες λύσεις στο βασικό ζήτημα της Ανάπτυξης.

Τάσος Τσιαπλές

Από τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπαανακοινώθηκε σε πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα ότι επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας θα είναι ο Τάσος Τσιαπλές. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας έχει δεδομένη εμπειρία σε εκλογικές μάχες, ενώ ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα και στην τρέχουσα θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου μετά τον σοβαρό τραυματισμό του μέχρι πρότινος επικεφαλής της παράταξης Βαγγέλη Μπούτα.

* Σε πανθεσσαλική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα η «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή» αποφάσισε την αυτοτελή συμμετοχή της στις περιφερειακές εκλογές.  Παράλληλα, σε νέα διαδικασία που θα γίνει την Κυριακή 27/01/2019 θα καταλήξει στην προγραμματική της διακήρυξη, ενώ θα λάβει αποφάσεις για τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου.

*Μέσα στον Ιανουάριο θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τη πλευρά της παράταξης «Οικολογική Θεσσαλία» σε ότι αφορά τη συμμετοχή στις περιφερειακές εκλογές.

*Έως αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει γνωστό με ποιους όρους θα συμμετάσχουν στις κάλπες για την Περιφέρεια Θεσσαλίας στελέχη που πρόσκεινται στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2014 του συνδυασμού είχε ηγηθεί η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, νυν υφυπουργός Εσωτερικών.

*Αποφάσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας αναμένονται από το κόμμα της «Χρυσής Αυγής».

* Υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλία – Πράσινη Περιφέρεια» είναι ο Θανάσης Ακρίβος, ο οποίος προέρχεται από το «Πράσινο Κίνημα».

ENTYΠΗ LARISSANET

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης