Τοπικά

Οι μεγάλες υποθέσεις τοκογλυφίας στην περιοχή μας

Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη υπόθεση τοκογλυφίας στη Λάρισα με τη σύλληψη ενός άντρα ο οποίος σύμφωνα με την ενημέρωση της αστυνομίας αποκόμισε από παθόντα το συνολικό χρηματικό ποσό των 231.000 ευρώ σε μετρητά, καθώς και το χρηματικό ποσό των 72.333 ευρώ, προερχόμενο από παροχή υπηρεσιών.

 

Η αρχή έγινε το 2018 όταν ο επιχειρηματίας που έπεσε θύμα του τοκογλύφου, αναγκάστηκε να δανειστεί αρχικά το ποσό των 2000 ευρώ για να καταλήξει τελικά να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά που προαναφέραμε καθώς ο δράστης απειλούσε  την σωματική ακεραιότητα και τη ζωή του. Τελικά ο δράστης θα συλληφθεί μετά από επιχείρηση της αστυνομίας το περασμένο Σάββατο και το λόγο πλέον έχει η δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αυτή θύμισε δύο άλλες πρόσφατες υποθέσεις τοκογλυφίας στη Λάρισα που απασχόλησαν τις αρχές. Τον Απρίλιο του 2022 η Αστυνομία θα συλλάβει έναν 30χρονο ο οποίος απειλούσε έναν Λαρισαίο να του καταβάλλει ποσό μεγαλύτερο από αυτό που του είχε δανείσει αρχικά.

Λίγους μήνες αργότερα άλλη μια υπόθεση θα προκαλέσει αίσθηση μετά τη σύλληψη δύο ανδρών για εκβιασμό και τοκογλυφία. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο παθών, περί το έτος 2008, λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπιζε, δανείστηκε από τον ένα δράστη το χρηματικό ποσό των χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ και στο πλαίσιο της συναλλαγής αυτής, συμφώνησαν προφορικά την εξόφληση του ποσού αυτού μέσα στα επόμενα τρία έτη, χωρίς την ύπαρξη τόκου πέραν του εκάστοτε ισχύοντος τραπεζικού επιτοκίου.

Το έτος 2012, κι ενώ ο παθών είχε επιστρέψει τμηματικά το παραπάνω χρηματικό ποσό, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των τόκων, ο δράστης τον ανάγκασε να αποδεχτεί, ως οφειλέτης, συναλλαγματική υπέρ αυτού, ύψους 20.000 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τον διασύρει στην πόλη της Λάρισας. Έκτοτε, από το 2012 και σε τακτά χρονικά διαστήματα έως και το τρέχον έτος, σε κάθε συνάντησή του με τον παθόντα, με την παρουσία και του δεύτερου δράστη από το έτος 2021 και έπειτα, ο πρώτος δράστης, ασκώντας στον παθόντα ψυχολογική πίεση και με λεκτικές απειλές κατά της σωματικής του ακεραιότητας, τον υποχρέωνε να υπογράφει σχεδόν κάθε χρόνο και νέες συναλλαγματικές.

Ως αποτέλεσμα, υποκύπτοντας στις απειλές και τους εκβιασμούς, ο παθών υπέγραψε συναλλαγματικές, συνολικής αξίας 95.000 ευρώ,  ενώ, μαζί με φιλικό του πρόσωπο που συμμετείχε ως τριτεγγυητής, αναγκάστηκαν να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις περί αποδοχής οφειλών ύψους 60.000 και 40.000 ευρώ, αντίστοιχα, προς το πρόσωπο του πρώτου δράστη, στον οποίο είχε ήδη καταβάλει ο παθών το χρηματικό ποσό των 15.000 ευρώ.

Την 1η Αυγούστου σύμφωνα με την καταγγελία, ο δράστης, συνοδευόμενος από τον δεύτερο δράστη, μετέβη σε γραφείο του παθόντος όπου προέβη σε λεκτικές απειλές σε βάρος της σωματικής ακεραιότητας του ιδίου και της οικογένειάς του, προκειμένου να τον εξαναγκάσει να καταβάλει χρήματα. Μάλιστα, ο δεύτερος δράστης επιχείρησε να χτυπήσει με τα χέρια του τον παθόντα.

larissanet.gr

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης