Site icon TrikalaVoice

Ολιστική προσέγγιση από τον Κώστα Σκρέκα με ένα νέο βιώσιμο και παραγωγικό μοντέλο για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

Μία ολοκληρωμένη αποτύπωση της σημερινής πραγματικότητας αλλά και των πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί για να αξιοποιηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές της Π.Ε. Τρικάλων αλλά και συνολικά της Θεσσαλίας, παρουσίασε κατά την τοποθέτησή του στο διήμερο συνέδριο «Daniel, η Θεσσαλία μετά…» της Τρικαλινής Λέσχης Προβληματισμού, ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

 

 

Ο Τρικαλινός Υπουργός υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εδώ στη Θεσσαλία, θα συνεργαστούμε με την τοπική Αυτοδιοίκηση, με την κοινωνία, αλλά και με τις επιχειρήσεις και τα επιμελητήρια, τα οποία θα είναι πλέον κέντρα προώθησης επιχειρηματικότητας, για να σχεδιάσουμε για τον τόπο μας ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο, με το οποίο θα αλλάξει το οικονομικό υπόδειγμα της περιοχής για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της μεγάλης καταστροφής αλλά και για να μπορέσουμε πραγματικά να διασφαλίσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θέσεις εργασίας στον τόπο μας».

Ο Τρικαλινός Υπουργός με μια Ολιστική Προσέγγιση για την Ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή, ανέπτυξε διεξοδικά ένα νέο παραγωγικό αναπτυξιακό μοντέλο που θα αλλάξει το οικονομικό υπόδειγμα της Θεσσαλίας, υπογραμμίζοντας πως στόχος είναι η κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη όλης της Περιφέρειας μέσω ενός σχεδίου ανθεκτικού και βιώσιμου στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο ίδιος, τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας που πέτυχε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η οποία επιτρέπει στην Ελλάδα να διαθέσει απαραίτητους πόρους για να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες επενδύσεις σε έργα υποδομών και ανάπτυξης για τη Θεσσαλία, εστιάζοντας:

-Στον πρωταγωνιστικό ρόλο που ανέλαβε η Ελλάδα στην παγκόσμια προσπάθεια αντιμετώπισης των αιτιών που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή, καθώς από το 2019 διπλασιάστηκε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπογραμμίζοντας ότι τις συνέπειές της κλιματικής κρίσης βίωσε με οδυνηρό τρόπο η Θεσσαλία με τις αλλεπάλληλες θεομηνίες.
-Στην ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής με ειδικά προγράμματα στο αναπτυξιακό καθεστώς αγροδιατροφής που θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Ανάπτυξης με προτεραιοποίηση σε ομάδες παραγωγών ή συνεργατικά σχήματα επισημαίνοντας ότι «η ανάπτυξη, ειδικά στη Θεσσαλία, πρέπει να εδράζεται στον πρωτογενή τομέα ο οποίος χρειάζεται μεγαλύτερη κλίμακα».
-Στην έμφαση στην πραγματική παραγωγή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και εξαγγέλλοντας ότι το επόμενο διάστημα το Υπουργείο Ανάπτυξης θα ανακοινώσει ένα νέο αναπτυξιακό καθεστώς το οποίο προτεραιοποιεί τους στρατηγικούς κλάδους για τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας στρατηγικό κλάδο τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων και τη βιομηχανία τροφίμων και εξαγγέλλοντας την επιπλέον μοριοδότηση αυτών των επενδύσεων στον συγκεκριμένο κλάδο.
-Στην ενίσχυση ουσιαστικών αναπτυξιακών υποδομών για τη Θεσσαλία με ειδική αναφορά στο ΒΙ.ΠΑ. Φαρκαδόνας το οποίο εξαγγέλθηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς σε συνεργασία του Δήμου Φαρκαδόνας και της ΕΤΒΑ θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και μοντέρνο Βιομηχανικό Πάρκο 1.000 στρεμμάτων υπογραμμίζοντας πως «δημιουργούμε εδώ στον τόπο μας, στα Τρίκαλα, έναν οργανωμένο βιομηχανικό υποδοχέα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ώστε όποιος θέλει να επενδύσει να το κάνει σε ένα μέρος προστατευμένο, το οποίο δεν πλημμύρισε, οργανωμένο με δίκτυα, με οπτικές ίνες, με ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Θα υλοποιούνται έτσι δραστηριότητες οι οποίες θα είναι βιώσιμες».
-Στις προοπτικές περαιτέρω τουριστικής ανάπτυξης της Θεσσαλίας και στη σύνδεση της οικονομίας, της παραγωγής, του τουρισμού με την έρευνα και την καινοτομία, εξαγγέλλοντας πως με νέο αναπτυξιακό νόμο θα πριμοδοτούνται επιπρόσθετα οι επιχειρήσεις που θα αναπτύσσουν συνεργασία με ένα πανεπιστήμιο ή με ένα ερευνητικό ινστιτούτο με το συγκεκριμένο μοντέλο να εφαρμόζεται σε όλα τα αναπτυξιακά καθεστώτα.

Exit mobile version