Site icon TrikalaVoice

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του Συνεδρίου Ιεροψαλτικής Τέχνης στα Τρίκαλα

Με σημαντικές παρουσίες και διαδικτυακές συμμετοχές ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη μέρα στο 1ο Συνέδριο Ιεροψαλτικής Τέχνης στα Τρίκαλα.

 

Ο πρόεδρος των Τρικαλινών ιεροψαλτών Θανάσης Δημητρίου ευχαρίστησε τους πάντες για τη συμμετοχή τους.

Τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου της Ιεροψαλτικής Κοινότητας Ελλάδας χαιρέτισε με ομιλία του ο Βουλευτής Τρικάλων, Θανάσης Λιούτας, κατά την έναρξη του συνεδρίου.

Πρόκειται για το πρώτο συνέδριο των Ιεροψαλτών στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος και από το Σωματείο Ιεροψαλτών Τρικάλων, τα μέλη του και τον Πρόεδρό του, κ. Δημητρίου Αθανάσιο.

Ο Τρικαλινός Βουλευτής υπογράμμισε ότι η διοργάνωση του συνεδρίου στα Τρίκαλα συνιστά μια μέγιστη τιμή για τον τόπο μας και για όλους τους πολίτες του Νομού μας, καθώς επίσης και μια μεγάλη ευκαιρία για την ανάδειξη της μεγάλης συνεισφοράς του τόπου μας πάνω στην Ψαλτική Τέχνη.

«Μεγάλη συνεισφορά λόγω των πολλών και ιστορικών μας Εκκλησιών και της μεγάλης και σπουδαίας Μοναστικής μας Κοινότητα και Ιστορίας».

Ο κ. Λιούτας σημείωσε ότι ευχή όλων μας είναι και τα επόμενα συνέδρια να συνεχίζουν να φιλοξενούνται στον Νομό Τρικάλων.

Στη συνέχεια, ο Τρικαλινός Βουλευτής, αναφερόμενος στους ιεροψάλτες των Τρικάλων, τόνισε ότι η ψαλτική κοινότητα εδώ αριθμεί περίπου 200 μέλη. «Πρόκειται για ιεροψάλτες, οι οποίοι αγαπούν πολύ τη βυζαντινή μουσική και οι οποίοι διαχρονικά τιμούν την Ψαλτική Τέχνη και συνοδεύουν  – συγκινητικά και διαπεραστικά – μουσικά τις ακολουθίες της Εκκλησίας μας».

Επιπρόσθετα ο Θανάσης Λιούτας σημείωσε ότι το πρώτο συνέδριο των Ιεροψαλτών έρχεται να ακολουθήσει την εγγραφή της Ψαλτικής Τέχνης στον Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, την οποία ενέκρινε η UNESCO.

«Η αναγνώριση αυτή επιτρέπει τη διεθνή αναγνώριση της Ψαλτικής Τέχνης ως ενός ιστορικού πολιτισμικού στοιχείου, το οποίο αξίζει να μελετηθεί, να προβληθεί και να διαφυλαχθεί η ιστορικότητα και η συνέχειά του, προς όφελος των νεότερων γενεών».

Ο Τρικαλινός Βουλευτής, συνεχίζοντας την ομιλία του, τόνισε ακολούθως ότι, «η βυζαντινή μουσική ενώνει ιστορικά τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ανά την υφήλιο και αυτό την καθιστά ένα αναπόσπαστο στοιχείο της ιστορίας και της ταυτότητάς μας, το οποίο εδώ και χιλιάδες χρόνια συνόδευσε, συνοδεύει και θα συνοδεύει τη ζωή και την πορεία της ορθόδοξης κοινότητας».

Ο κ. Λιούτας, κλείνοντας την ομιλία του, απευθυνόμενος στην ιεροψαλτική κοινότητα, υπογράμμισε ότι, «η στήριξη στο έργο σας αποτελεί και θα αποτελεί πάντα την επιβεβαίωση της πολύτιμης προσφοράς σας, στην ελληνική παιδεία, στην ιστορία, στον πολιτισμό, στη μουσική και στις ζωές όλων μας». «Η πολιτεία πάντα θα μεριμνά για τη στήριξη προς εσάς και για τη συνέχιση του έργου σας».

 

Exit mobile version