Site icon TrikalaVoice

Ομιλία Παπαδόπουλου στη Βουλή για το “πράσινο πιστοποιητικό”

(Ομιλία στην ολομέλεια 08.06.21-σ/ν Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Κύρωση της από 30.5.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Θέσπιση, περιεχόμενο και διαδικασία έκδοσης  Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19” (Α΄87) και ειδικότερες εγγυήσεις για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»).

 

Πολύ αργά  διαπίστωσε η Ενωμένη Ευρώπη ότι η προστασία από το δεύτερο και το τρίτο κύμα της πανδημίας απαιτούσε μια ολιστική παρέμβαση :

– στο σύστημα υγείας και κυρίως στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας,

–  στην έγκαιρη και ολοκληρωμένη ιχνηλάτηση,

–  σε μέτρα αποφυγής του συνωστισμού στις εστίες υπερμετάδοσης,

–  στην επιτάχυνση του εμβολιασμού και στην κατανόηση ότι η πατέντα πρέπει να αξιοποιείται ως δημόσιο αγαθό,

–  στην ασφάλεια των διαπεριφερειακών μετακινήσεων και  των τουριστικών επισκέψεων.

Μακάρι να συνειδητοποιούνταν από πέρυσι στην Ενωμένη Ευρώπη ότι η πιστοποίηση ασφαλούς μετακίνησης έπρεπε να γίνεται με το ενιαίο υγειονομικό πρωτόκολλο. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ το πρότεινε έγκαιρα, η Κυβέρνηση το αγνόησε, επιδεικνύοντας  ανεμελιά, όπως και πολλές άλλες ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις. Αυτό πληρώθηκε πανάκριβα και στην οικονομία. Έπρεπε να υπάρχει η πιστοποίηση της ασφαλούς τουριστικής μετακίνησης, είτε με αρνητικό PCR τεστ που θα γίνονταν εβδομήντα δύο ώρες πριν από την αναχώρηση είτε με θετικά αντισώματα στους νοσήσαντες, .

Έπρεπε ταυτόχρονα να υιοθετηθεί η γενικευμένη δωρεάν ιχνηλάτηση,  γιατί κάθε τί που προστατεύει τη δημόσια υγεία πρέπει να γίνεται δωρεάν. Και αφού δεν ανέλαβε την ευθύνη η ενωμένη Ευρώπη, είχε την πρόκληση να το καθιερώσει η δική μας Κυβέρνηση και δεν το έκανε. Οφείλει, ακόμη και τώρα, να προωθήσει τη δωρεάν συνταγογράφηση των μοριακών τεστ ώστε να μπορούμε να έχουμε αυτήν την διευκόλυνση των πολιτών σε όλες τις μετακινήσεις με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19.

Τα ζητήματα αυτά είναι καθοριστικά για τα συνολικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να γίνει  η Ελλάδα  ασφαλής και δελεαστικός τουριστικός προορισμός. Είναι πολύ σημαντικό να δούμε  τι δομές υγείας υπάρχουν σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς και να μην αρκούμαστε μόνον στο Ψηφιακό Πιστοποιητικό.

Πήγε ο πρωθυπουργός στην Αστυπάλαια. Πώς αντιμετωπίζονται οι ανάγκες για ασφαλείς υπηρεσίες υγείας των κατοίκων και τουριστών της Αστυπάλαιας, της Αμοργού, των Οινουσσών, του Μεγανησίου, των Λειψών και πολλών άλλων μικρών νησιών στα οποία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα εμβολιασμού; Τι δομές υγείας έχουμε σε όλη τη χώρα η οποία έχει διάσπαρτους τουριστικούς προορισμούς; Πως στελεχώνονται τα Κέντρα Υγείας, τα Περιφερειακά Ιατρεία, κοντά σε αυτούς; Πως οργανώνεται το ΕΚΑΒ ;

Ήρθε στην Ολομέλεια ο κ. Μητσοτάκης να  ανακοινώσει  τώρα 4900 νέες προσλήψεις, κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού. Για να καλυφθούν πότε ;  Γνώριζε η Κυβέρνηση τις τεράστιες ανάγκες του ΕΣΥ μετά το πρώτο κύμα, τις ανάγκες στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στα Κέντρα Υγείας. Τις αγνόησε όμως.

Εμείς προτείναμε,  στο πρόγραμμα το οποίο ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας,  5500 μόνιμες προσλήψεις για να καλύψουν άμεσα τα κενά από αποχωρήσεις, 2500 ανά έτος, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών μαχητών του ΕΣΥ, λειτουργία 380 Τοπικών Μονάδων Υγείας που τις ονόμαζε η ΝΔ σοβιετικό μοντέλο, αλλά η Κυβέρνηση έκανε  τώρα προκήρυξη 1935 νέων θέσεων διότι  το επέβαλλε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησής τους.  Το 2019 δεν κάνατε προσλήψεις, το 2020 έγιναν μόνον προσλήψεις επικουρικών και μόνιμες όσες είχε προκηρύξει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2021 δεν προχώρησαν οι 4000 νέες μόνιμες προσλήψεις που είχε ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.

Αντίστροφα, στην  ημερίδα του Πρώτου Θέματος, η ομιλία του Πρωθυπουργού επαναφέρει το γνωστό σενάριο της ΝΔ για σύμπραξη δημόσιου- ιδιωτικού τομέα, όταν  αναγκάστηκε να κάνει επιστράτευση ιδιωτών γιατρών  διαπιστώνοντας τα εκρηκτικά κενά γιατρών στα Νοσοκομεία, στις ΜΕΘ, στα ΤΕΠ.

Ο πρωθυπουργός επαναφέρει ένα μια νεοφιλελεύθερη επιλογή που δελεάζει ασφαλιστικές εταιρείες,  και κερδοσκοπικά συμφέροντα που ωφελήθηκαν στη πανδημία.. Δεν καταλήγει η ΝΔ, ούτε και τώρα, στην αναγκαιότητα για ένα ολοκληρωμένο, ποιοτικό, εθνικό σύστημα υγείας, το οποίο να δίνει και την ταυτότητα στη χώρα ότι αποτελεί πρότυπο για τις δημόσιες δομές υγείας προς όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της.

Και  κάτι που αφορά εσάς, κύριε Υπουργέ Ψηφιακής Διακυβέρνησης.. Μιλήσατε  και για την ανάγκη κατάρτισης του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς. Δηλαδή χρειάστηκε να περάσει τόσο χρονικό διάστημα για να συνειδητοποιηθεί ότι τα ηλεκτρονικά μητρώα χρονίως πασχόντων,  τα μητρώα πασχόντων από νεοπλασίες, απο ειδικά ή σπάνια νοσήματα, έπρεπε ήδη να έχουν ολοκληρωθεί και να υπάρχει ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος με συνεργασία  νοσοκομείων και μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Η στρατηγική που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το ποιοτικό και ολοκληρωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας που   χρηματοδοτείται σταδιακά από τον κρατικό προϋπολογισμό με το 7% του ΑΕΠ, που αξιοποιεί καλύτερα το Ταμείο Ανάκαμψης και τα άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα,  είναι απόλυτη προτεραιότητα. Να λοιπόν ένα κορυφαίο από τα ζητήματα που κάνουν ανάγλυφη τη διαφορά προγραμματικών θέσεων των προοδευτικών δυνάμεων από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας .και μπορούν  να οδηγήσουν στη προγραμματική σύγκλιση, στην εναλλακτική  συμμαχική προοδευτική διακυβέρνηση.

 

Σάκης Παπαδόπουλος

Βουλευτής Ν. Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Exit mobile version