Με Δήμους έτοιμους για αλλαγές, με την καινοτομία ως οδηγό και με δράσεις σε κάθε τομέα, μπορεί να ξεκινήσει η νέα εποχή στην κοινωνία. Μια εποχή που εγκολπώνεται την καινοτομία ως συστατικό της στοιχείο και η οποία ανταποκρίνεται στα όσα επιθυμούν οι πολίτες. Το γενικό αυτό συμπέρασμα της ομιλίας του Δήμαρχου Τρικκαίων σε συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αντικατοπτρίζει, αφ’ ενός τα όσα έχουν ήδη γίνει στον Δήμο, αφ’ ετέρου το πλαίσιο στο οποίο κινείται η δημοτική αρχή.
ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στο συνέδριο με θέμα «Βιώσιμες Πόλεις και Ενεργοί Πολίτες» στις 6 Νοεμβρίου 2017 στο Μουσείο Μπενάκη. Στη θεματική ενότητα «ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ ΠΡΟΣ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ» αναφέρθηκε στην ουσία των αλλαγών στον Δήμο Τρικκαίων.
Στο στρογγυλό τραπέζι με τους Κώστα Αδαμάκη, (Αναπληρωτή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Κωνσταντίνο Χαμπίδη (Chief Digital Officer στον Δήμο Αθηναίων), Βασίλη Νικολόπουλο (Διευθύνοντα Σύμβουλο & Συνιδρυτή της Intelen), Ματθαίο Δαμίγο (Ιδρυτή της Athens Wonders) και συντονιστή τον Πολυδεύκη Λουκόπουλο (Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Philips Lighting), όρισε την καινοτομία ως διαφορετική για κάθε Δήμο ή με βάση τις ανάγκες. Έτσι, υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να προχωρήσουν οι ΟΤΑ «σε προτυποποίηση και κατηγοριοποίηση των έξυπνων πόλεων ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας».
Και όπως επεσήμανε: «Καινοτομία είναι το να σταματήσουμε να ταλαιπωρούμε τους Δημότες μας!».
Αυτό επιτυγχάνεται με το:
– να δομήσουμε τη δημόσια διοίκηση γύρω από τους πολίτες μας
– να προσαρμόσουμε τους Δήμους μας στα SDGs (τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που τα Ηνωμένα Έθνη έθεσαν για το 2030)
– να βαθμολογήσουμε τις επιδόσεις μας, (συσχετίζοντας ένα κομμάτι της ετήσιας χρηματοδότησης των Δήμων, ανάλογα με τον βαθμό προσαρμογής).
Στα Τρίκαλα προωθείται η καινοτομία στην παιδεία, καθώς
– φέτος ξεκινά πιλοτικά την δωρεά πακέτων με υλικό στα STEM, Science, Technology, Engineering and Mathematics στα σχολεία
– Και μέσω της etrikala διοργανώνουμε και σχετικά σεμινάρια για τους καθηγητές
Τονίζοντας ότι καινοτομία δεν είναι μόνο ο ρόλος του μπόγια και του κηπουρού για τους Δήμους, απαιτούνται προτάσεις, ακόμη και άσκηση πίεσης «για να δημιουργηθούν, νέες πρωτοβουλίες βασισμένες στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα των περιοχών μας».
Αυτά, στον Δήμο Τρικκαίων είναι μέχρι στιγμής:
– το Σχέδιο Ασκληπιός
– τα προγράμματα προσβάσιμου τουρισμού, τουρισμού για άτομα με αναπηρίες
– ο Μύλος των Ξωτικών
– Ο ανοιχτός Δήμος στον πολίτη (πλατφόρμες διαβούλευσης με ανοιχτές διαδικασίες)
– Η εκστρατεία διακοπή καπνίσματος
– Οι τεχνολογικές λύσεις (ΑΤΜ πιστοποιητικών, smart Trikala με πλήθος επί μέρους δράσεων)
– Η κατασκευή ποδηλατοδρόμων
Επεσήμανε, βεβαίως, τις αγκυλώσεις που υπάρχουν και το πλήθος εμποδίων που ορθώνονται. Και, αναφερόμενος συμπερασματικά στην ανάγκη πραγματοποίησης αλλαγών, τόνισε:
« Αν οι διαδικασίες μας ήταν γραμμένες σε ένα χαρτί, αυτό το χαρτί πλέον έχει τόσες μουτζούρες από το γράψε-σβήσε, που είναι εξαιρετικό δυσανάγνωστό και θέλει πέταμα (ανακύκλωση για να είμαι και politically correct!)».
Για τον λόγο αυτόν, επειδή «όλα είναι εφικτά», ο κ. Παπαστεργίου ήταν σαφής: «πρώτα να γίνουμε εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που θέλουμε».