Site icon TrikalaVoice

Ομιλία του Χρ. Σιμορέλη στην Ολομέλεια της Βουλής για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, που σήμερα καλούμαστε να επικυρώσουμε, αποτελεί μια ουσιαστική προσπάθεια να απαντήσουμε στις προκλήσεις του μέλλοντος που αφορούν την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και στήριξης της Δημόσιας Παιδείας και θέτει την ακαδημαϊκή κοινότητα στο επίκεντρο.

Το σχέδιο που έχουμε σήμερα μπροστά μας είναι αποτέλεσμα ενός ευρύτατου δημοκρατικού διαλόγου, της γνώμης της Συγκλήτου των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των Ιδρυμάτων. Βρίσκεται λοιπόν στον αντίποδα του Μνημονιακού σχεδίου «Αθηνά» της κυβέρνησης Σαμαρά. Το σχέδιο «Αθηνά» να θυμίσω είχε επιβληθεί από τα πάνω και έθετε σε διαθεσιμότητα ακαδημαϊκό, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό κατεδαφίζοντας συστηματικά τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.

Το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αυτό προκύπτει με τη συνέργεια του υπάρχοντος ΑΕΙ με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, εισάγει το ίδρυμα σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. Η δημιουργία ενός μεγάλου Πανεπιστημίου αυξάνει τις δυνατότητες διασύνδεσης της ακαδημαϊκής κοινότητας και της έρευνας με την τοπική ανάπτυξη και την τοπική κοινωνία.

Το ίδρυμα ενισχύεται ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα. Σχεδιάζουμε λοιπόν ένα πανεπιστήμιο με σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα σπουδών σε ένα μεγάλο εύρος επιστημονικών αντικειμένων, που θα προσφέρει πτυχία με διεθνή αναγνώριση και επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους του.

Στην προσπάθεια αυτή φυσικά αξιοποιούνται οι υπάρχουσες δομές σε όλες τις θεσσαλικές πόλεις αλλά υπάρχουν οι αναγκαίες δεσμεύσεις για οικονομική ενίσχυση έτσι ώστε το ίδρυμα να λειτουργεί σε σύγχρονες υποδομές και κυρίως χωρίς κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό όπως συνέβαινε στο παρελθόν ιδιαίτερα με περιφερειακά Τμήματα των ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα στα Τρίκαλα θα έχει την έδρα της η αναβαθμισμένη πλέον Σχολή Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Διαιτολογίας. Αυτή περιλαμβάνει, το υφιστάμενο Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, το Τμήμα Διαιτολογίας και το Τμήμα Διεθνών Αθλητικών Σπουδών. Πρόκειται για το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών που θα λειτουργήσει στη χώρα μας και θα απευθύνεται σε φοιτητές από όλον τον κόσμο. Ακόμη ιδρύονται το Ινστιτούτο Κινησιολογίας και το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών και Αρωματικών Φυτών (μετά από τροπολογία των βουλευτών Τρικάλων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που έγινε δεκτή) καθώς και σημαντικά Διετή Προγράμματα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Αναμένεται επίσης η χωροθέτηση του υπερυπολογιστή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στα Τρίκαλα, αναγνωρίζοντας τις επιδόσεις της πόλης στις ψηφιακές τεχνολογίες και την έξυπνη πόλη.

Επιπλέον για το νομό των Τρικάλων που έχει αναπτυγμένο τον αγροτικό τομέα είναι σημαντική η δυνατότητα δημιουργίας δομής που θα διασυνδέει την περιοχή μας με το Αβερώφειο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλίας. Ακόμη θα ήθελα να κάνω και από το βήμα της Βουλής μια πρόταση στη σύγκλητο του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για ίδρυση Τμήματος Φαρμακευτικής. Ενός τμήματος που δεν υπάρχει σήμερα στο ίδρυμα, με έδρα τα Τρίκαλα, την πατρίδα του Ασκληπιού.

Ο σχεδιασμός ενός νέου ιδρύματος για να είναι ρεαλιστικός και αποτελεσματικός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις ακαδημαϊκές ανάγκες και τις προοπτικές ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι πόλεις αποκτούν νέα τμήματα, ινστιτούτα, δομές αλλά κυρίως νέες ακαδημαϊκές προοπτικές. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, να στηρίξουμε αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες μεταξύ των ερευνητικών δομών του ιδρύματος και επιχειρήσεων της περιοχής μας. Οφείλουμε να δράσουμε ως κοινωνία υποστηρικτικά στα Τμήματα στο ακαδημαϊκό τους έργο, στη διοργάνωση συνεδρίων ώστε να γίνουν πόλος έλξης νέων επιστημόνων, καινοτόμων ιδεών και ερευνητικών προγραμμάτων.

Όλο το προηγούμενο διάστημα ήρθαμε αντιμέτωποι με τοπικιστικές κορόνες από παράγοντες σε όλες τις περιοχές της Θεσσαλίας. Αρκετοί, κυρίως προερχόμενοι από τη Ν.Δ, προσπάθησαν να μειώσουν τη σημασία του νομοσχεδίου, μίλησαν για απόσυρση ενώ οι ίδιοι είχαν μείνει άφωνοι μπροστά στο σχέδιο «Αθηνά» όπου τα Τρίκαλα υποβαθμίζονταν στον ακαδημαϊκό χάρτη.

Βεβαία, η επίθεση που εξαπολύει η Ν.Δ στη δημόσια εκπαίδευση είναι διαρκής, όπως διαρκές είναι και το αίτημα της για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων με δίδακτρα για τους έχοντες αποκλείοντας τους οικονομικά αδύναμους. Κεντρικά η αξιωματική αντιπολίτευση ονειρεύεται λιγότερη δημόσια Παιδεία και για αυτό επενδύει συστηματικά στην απαξίωση των δημόσιων σχολείων και των δημόσιων Πανεπιστημίων. Αντίθετα για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ, η Παιδεία αποτελεί ένα μη διαπραγματεύσιμο κοινωνικό αγαθό και για αυτό και επιδιώκουμε ένα αναβαθμισμένο, δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα επενδύοντας στα δημόσια Πανεπιστήμια, στην Ερευνά και στην Καινοτομία.

Σε αυτή ακριβώς την κατεύθυνση βρίσκονται και οι απολύτως απαραίτητοι 15.000 διορισμοί εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας (4.500 στην Ειδική Αγωγή). Μετά από δέκα χρόνια όπου δεν έγινε κανένας διορισμός, έρχεται η συγκεκριμένη τροπολογία. Πρόκειται για μια απολύτως συνειδητή πολιτική επιλογή στήριξης της δημόσιας Παιδείας.

 

Exit mobile version