Τοπικά

Ομιλητής στο Συνέδριο των New York Times για την Αγορά Ενέργειας ο Κ. Σκρέκας

Στα νέα μεγάλα ενεργειακά έργα που είναι απαραίτητα για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ανάπτυξη της οικονομίας και την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, αναφέρθηκε ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Τρικάλων, κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας τη Δευτέρα στις εργασίες του συνεδρίου Athens Energy Forum 2019.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας έδωσε έμφαση στις προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας ότι η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και η διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας πρέπει να είναι οι βασικές προτεραιότητες της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής.

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα είναι ένα από τα λίγα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επιτύχει ένα σημαντικό ποσοστό διαφοροποίησης τόσο των πηγών όσο και των οδεύσεων προμήθειας ενέργειας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να αντιμετωπίσει χωρίς προβλήματα τη ρωσο-ουκρανική κρίση εφοδιασμού φυσικού αερίου το 2006 και το 2009.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, η ελληνική αγορά καλύπτεται από μακροπρόθεσμες συμβάσεις (προμήθειας φυσικού αερίου) με τη Gazprom και τη Sonatrach, ενώ από το 2020 θα προμηθεύεται αέριο από την αζέρικη εταιρεία Socar και τον Shah Deniz II μέσω του αγωγού TAP. Επίσης, με την απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς, τα φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ – LNG) εισέρχονται πλέον στον τερματικό σταθμό αποθήκευσης της Ρεβυθούσας και από εταιρείες του ιδιωτικού τομέα.

Σε περιφερειακό επίπεδο, σημείωσε  ο κ. Σκρέκας, η ΝΑ Ευρώπη αποτελεί σημαντικό γεωστρατηγικό ενεργειακό διάδρομο και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέα ενεργειακά έργα προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια και η διαμετακόμιση ενέργειας από και προς ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο κύριος στόχος, επισήμανε, είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και η ενίσχυση των υποδομών τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και ως προς τη σύνδεση με τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα που υλοποιούνται ήδη ή σχεδιάζονται στους τομείς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, όπως ο αγωγός TAP, ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου IBG, η νέα ηλεκτρική διασύνδεση με τη Βουλγαρία (Νέα Σάντα – Μαρίτσα), καθώς και το project EuroAsia Interconnector (ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ). Επίσης, είπε ότι υπάρχει ανάγκη να δημοπρατηθούν τα επόμενα χρόνια και νέα υπεράκτια μπλοκ στις περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, με στόχο την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου.

Για τους προαναφερθέντες στόχους που πρέπει να υλοποιηθούν, προσέθεσε, είναι απολύτως απαραίτητες οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις. Το κύριο καθήκον εδώ είναι να εξασφαλίσουμε ένα σταθερό και μακροχρόνιο περιεκτικό νομικό και φορολογικό πλαίσιο που θα προσελκύσει επενδυτές απ’ όλο τον κόσμο και θα τους κρατήσει στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Σκρέκας.

Σε ότι αφορά ειδικότερα το LNG, ο κ. Σκρέκας μίλησε για το νέο ρόλο που αναμένεται να παίξει η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης στην ανάπτυξη του εμπορίου Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου,  τονίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει το project του πλωτού τερματικού σταθμού (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και την ηγετική θέση της ελληνικής ναυτιλίας. Επίσης, σημείωσε τις δυνατότητες που έχει η χώρα μας να μετατραπεί σε ένα κόμβο φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, μέσω και του τερματικού σταθμού αποθήκευσης της Ρεβυθούσας που στις 30 Δεκεμβρίου υποδέχθηκε το πρώτο φορτίο αμερικανικού LNG.

Έχοντας ολοκληρώσει όλα τα παραπάνω, κατέληξε ο κ. Σκρέκας, η Ελλάδα θα έχει βελτιώσει σημαντικά τη γεωπολιτική της θέση στον ενεργειακό τομέα της ευρύτερης περιοχής και θα έχει διασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό και τον ανταγωνισμό, επιτυγχάνοντας ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας για τις επιχειρήσεις και προσιτές τιμές για τους φορολογούμενους.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης