Site icon TrikalaVoice

Ομιλητής στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων ο Κ. Σκρέκας

Ο Βουλευτής Τρικάλων και Πρώην Υπουργός ήταν ο βασικός ομιλητής, ιδιαίτερα σημαντικής εκδήλωσης για την Οικονομία και το μέλλον της χώρας.

Ο κ. Κώστας Σκρέκας ανέπτυξε τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για ένα ευαίσθητο θέμα που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και τις δραματικές συνέπειες αυτής στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Ο κ. Κ. Σκρέκας, οποίος είναι ο αρμόδιος Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, παρουσία του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, διακόπτοντας, λόγω της σπουδαιότητάς της, τις περιοδείες που ήδη έχει ξεκινήσει στα χωριά του Νομού Τρικάλων.

Ως κεντρικός ομιλητής στην επετειακή εκδήλωση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ,  κ. Κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στα δεδομένα που αλλάζουν στο παγκόσμιο κλίμα (άνοδος θερμοκρασίας, ισχυρές βροχοπτώσεις κλπ.) και στο πως η Ελλάδα μπορεί να προστατευτεί τα επόμενα χρόνια από φυσικά φαινόμενα.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην «γεωργική παραγωγή η θα πληγεί σημαντικά, ενώ επίσης ο τουρισμός θα επηρεαστεί έντονα, καθώς παραλίες μοναδικού κάλους θα εξαφανιστούν . Επίσης, με νερό κινδυνεύουν να καλυφθούν ακόμα και μεγάλες κατοικημένες περιοχές που είναι δομημένες στο σημερινό επίπεδο της θάλασσας, το οποίο σημαίνει ότι είναι απαραίτητες οι επενδύσεις σε τεχνικά έργα υποδομής και προστασίας. Σημαντικό θα είναι επίσης το πλήγμα στη δημόσια υγεία, αφού υψηλότερες θερμοκρασίες στις πόλεις σημαίνει μεγαλύτερη επικινδυνότητα για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι οι ηλικιωμένοι».

Τα μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, είπε ο πρώην υπουργός: «Σε μέτρα περιορισμού των αιτιών που προκαλούν την κλιματική αλλαγή, δηλαδή μέτρα περιορισμού των εκπομπών CO2.

-Σε μέτρα πρόνοιας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που ήδη χτυπάει την πόρτα μας».

«Στη Νέα Δημοκρατία» σημείωσε ο Βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. «έχουμε σχεδιάσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μια ανάπτυξη που από τη μία δημιουργεί θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας και από την άλλη έχει βασικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των πρώτων υλών. Αυτό το μοντέλο προβλέπει τη μείωση εκπομπών ρύπων των κλάδων που παράγουν αυξημένες εκπομπές, όπως είναι η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και πετρέλαιο, μέσω των νέων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, των επενδύσεις στον εκσυγχρονισμό των δικτύων και τη σταδιακή μετάβαση σε περισσότερες ΑΠΕ… Η προώθηση της  κυκλικής οικονομίας πρέπει, επίσης, να είναι βασικό συστατικό του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας.

… Χρειάζεται αντιπλημμυρική θωράκιση, χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός που θα τερματίσει την αναρχία στη δόμηση, θα ξεκαθαρίζει τις χρήσεις γης και θα συνυπολογίζει τις πιθανές αλλαγές στο ανάγλυφο των ακτών από την πιθανή αύξηση της στάθμης της θάλασσας, Επίσης, απαραίτητα είναι τα οργανωμένα σχέδια διαχείρισης των υδατικών λεκανών, με επίκεντρο τις περιοχές, όπως στο Θεσσαλικό κάμπο, όπου μεγάλες εκτάσεις κινδυνεύουν με ερημοποίηση.

Τέλος, χρειάζεται ο καθαρισμός των δασών, η ενίσχυση της φύλαξης, καθώς και ο εφοδιασμός των αρμόδιων υπηρεσιών με σύγχρονα αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης».

Exit mobile version