Ο πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Τύμπας, Θεολόγος – Μουσικός, γράφει για τον σύγχρονο Άγιό μας και την εμπειρία που είχε γνωρίζοντάς τον από κοντά.
Αναλυτικά:
“Δόξα τω Θεώ στα φοιτητικά μου χρόνια αλλά και στα πρώτα χρόνια της ιεροσύνης μου αξιώθηκα να είμαι ένας από τους ανθρώπους που μίλησα για πολλές ώρες μόνος μου με τον άγιο Παΐσιο πρόσωπο προς πρόσωπο. Σας παραθέτω ένα κείμενο του ιατρού Στέφανου Δημόπουλου με το οποίο συμφωνώ απόλυτα διότι πολλές ανοησίες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο γύρω από τον μεγάλο αυτό άγιο του εικοστού αιώνα. «Όσοι είναι εναντίον των προφυλακτικών μέτρων για την ασθένεια που προκαλεί ο κορωνοϊός και εναντίον του εμβολίου επικαλούνται διάφορες απόψεις συγχρόνων θεουμένων μοναχών, κυρίως του αγίου Παϊσίου, ο οποίος δήθεν είπε κάτι προφορικώς ή ανευρίσκεται λόγος του στα ήδη κυκλοφορούντα βιβλία, που διαβάζονται με επιλεκτικό τρόπο, εναντίον των εμβολίων.
Κατ’ αρχήν εκφράζω την έντονη δυσφορία μου, γιατί με τέτοια σαθρά επιχειρήματα φέρουν τούς αγίους σε αντιπαράθεση με τον θεσμό της Εκκλησίας. Και αυτό γιατί οι άγιοι όσο ζούσαν σέβονταν τον Συνοδικό θεσμό της Εκκλησίας, ακόμη και όταν έπρεπε να ασκήσουν κάποια θεραπευτική κριτική, κοιμήθηκαν εντός της Εκκλησίας, και η ίδια η Εκκλησία που αποφασίζει συνοδικά τούς ενέταξε στο αγιολόγιο της.
Οι άγιοι ανήκουν στην Εκκλησία και όχι σε επιμέρους «ομάδες» και «ομαδούλες», αλλά δοξάζονται στην Εκκλησία και από την Εκκλησία. Οπότε είναι παράδοξο να θέτει κανείς τον άγιο Παΐσιο σε αντιθετική θέση με την Εκκλησία, η οποία είναι ένας χαρισματικός θεσμός.
Έπειτα, επικαλούνται μερικοί τούς λόγους του αγίου Παϊσίου, τον οποίον δεν γνώρισαν προσωπικά ή τον είδαν δυό-τρεις φορές στην ζωή τους. Και διερωτώμαι: Πώς με τις ελάχιστες φορές που τον είδαν, κατάλαβαν τα πάντα, δηλαδή προφητείες, αντιθέσεις στην επιστήμη, στην Εκκλησία κλπ., ενώ άλλοι που τον γνώρισαν για πολλά χρόνια και έχουν καλύτερη γνώση των όσων έλεγε και έπραττε ο άγιος Παΐσιος δεν κατάλαβαν ή δεν άκουσαν τίποτε από όλα αυτά;
Αναφέρομαι στον Ιερομόναχο π. Παΐσιο, τον πνευματικό Πατέρα της Αδελφότητος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιλαρίωνος στους Προμάχους Αλμωπίας, πού ήταν από τα πιο στενά πνευματικά του παιδιά και όμως έκανε το εμβόλιο μαζί με τις αδελφές της Ιεράς Μονής. Όπως, επίσης, αναφέρομαι στις μοναχές του Ιερού Ησυχαστηρίου του αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή, οι οποίες τον είχαν για χρόνια Γέροντα, στο Ησυχαστήριο αυτό παραμένει ο τάφος του, και οι οποίες εμβολιάστηκαν, προφανώς γιατί γνώριζαν καλύτερα την σκέψη του αγίου Παϊσίου. Το ίδιο ισχύει και για τον γέροντα Χριστόδουλο που γνώρισε τον άγιο Παΐσιο και είναι ο πρώτος βιογράφος του.
Θα μπορούσα να προσθέσω και την δική μου μαρτυρία. Γνώριζα τον άγιο Παΐσιο από το έτος 1974 μέχρι την κοίμησή του, και από το έτος εκείνο πήγαινα στην καλύβη του πολλές φορές τον χρόνο για να τον συμβουλεύομαι σε θέματα προσωπικά και εκκλησιαστικά, και κάθε φορά ήμουν μαζί του πολλές ώρες. Ποτέ δεν μου είπε διάφορες προφητείες και μάλιστα αναφερόμενες σε γεωπολιτικά θέματα, αντίθετα μάλιστα μου έλεγε ότι το μεγαλύτερο προφητικό χάρισμα είναι το να καταλάβει κανένας ποιος είναι ο δρόμος της σωτηρίας του. Ποτέ δεν μου είπε επικριτικό λόγο εναντίον της Εκκλησίας και των αποφάσεών της, αντίθετα, μάλιστα, μου συνιστούσε να αγαπώ την Εκκλησία και να μην απομακρύνομαι από αυτήν”.