Τοπικά

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, για την απαγόρευση κυκλοφορίας

«Κάποιοι φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει την σοβαρότητα της κατάστασης και παρά τις εκκλήσεις των ειδικών να μείνουμε σπίτι βγαίνουν στις πλατείες για να λιαστούν. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίζει με τις ζωές των δικών του ανθρώπων και τις ζωές των άλλων. Είναι η ώρα της ατομικής και της κοινωνικής ευθύνης…».

 

Με αυτά τα λόγια ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας κ. Αστέριος Μαντζιώκας στέλνει το δικό του μήνυμα, μιλώντας στη LarissaPress.gr, με αφορμή τα έκτακτα μέτρα που έλαβε χθες βράδυ η κυβέρνηση, και τα οποία έχουν ως στόχο τον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών, στην προσπάθεια να αναχαιτιστεί ο κορωνοϊός.

Ο «Θεσσαλάρχης» της Ελληνικής Αστυνομίας εξηγεί τους στόχους του σχεδίου, την αναγκαιότητα των μέτρων καθώς και το σχέδιο της πρακτικής τους εφαρμογής, κάνοντας λόγο για την «απαραίτητη συμμόρφωση των πολιτών σε αυτά», ενώ αναλύει και το σκεπτικό της δράσης των αντρών της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι επιφορτίζονται με την βαριά ευθύνη της εφαρμογής των μέτρων.

«Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί τον κατ’ εξοχήν θεματοφύλακα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και είναι επιφορτισμένη με την προστασία και τη διαφύλαξη των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Τούτο επιτυγχάνεται μέσω της πρόληψης αλλά και της καταστολής της εγκληματικότητας. Ακρογωνιαίος λίθος της πρόληψης είναι η εμφανής αστυνόμευση», τονίζει ο κ. Μαντζιώκας, συμπληρώνοντας πως «κατόπιν της επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων, από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας εκπονήθηκε ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης».

 

«Πρόκειται για σχέδιο που περιλαμβάνει την εκδήλωση υπηρεσιακών ενεργειών, με σκοπό την εμφανέστερη και εντονότερη αστυνόμευση όλης της περιφέρειας της Θεσσαλίας, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων περιοχών», αναλύει ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας και εξηγεί πως «απώτερος σκοπός είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και η παρουσία της Αστυνομίας δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του, διαμέσου της επίτευξης συνεχούς, ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρουσίας της Αστυνομίας, της άμεσης επικοινωνίας των πολιτών και των φορέων με την Αστυνομία και της πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας».

Ο ίδιος συμπληρώνει πως «παράλληλα η Αστυνομία, καλείται να διαχειριστεί μια πρωτόγνωρη κρίση με άγνωστη διάρκεια και απροσδιόριστες επιπτώσεις, και ως εκ τούτου είναι υποχρεωμένη -και θα το πράξει- στο να συμβάλει στην εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης του προβλήματος του νέου ιού του κορωνοϊού, εφαρμόζοντας στο απόλυτο Διαταγές του Αρχηγείου του Σώματος και οδηγίες του αρμόδιου Φορέα της Πολιτείας».

«Εδώ θέλω να επισημάνω  ότι το προσωπικό των Υπηρεσιών μας ανταποκρίνεται με υψηλό αίσθημα κοινωνικής και επαγγελματικής ευθύνης προσδοκώντας την επιτυχή και αποτελεσματική υλοποίηση του κρατικού σχεδιασμού. Με συνειδητή ενεργητική εμπλοκή και αφοσίωση οι αστυνομικοί στο λειτούργημα που η ίδια η πολιτεία τους έχει αναθέσει, ανεξαρτήτως βαθμού και θέσης ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις σημερινές αυξημένες απαιτήσεις. Και είναι αρκετά αυξημένες αν ληφθεί υπόψη και ο μεγάλος αριθμός αστυνομικών και μέσων που διατίθεται από υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας στα σύνορα της Χώρας μας και σε νησιά του Αιγαίου. Ενόψει της κορύφωσης της επιδημίας και των αναγκών που καλείται να υπηρετήσει η Ελληνική Αστυνομία, με δεδομένο μάλιστα την ανάγκη αντιμετώπισης μιας πρωτόγνωρης κρίσης με τυχόν ζητήματα ασφάλειας που θα αναφανούν στη πορεία, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό των Υπηρεσιών μας», τονίζει ο κ. Μαντζιώκας.

ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ

Τους στόχους που θέτει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και τις δράσεις της οριοθετεί ο «Θεσσαλάρχης» Διοικητής:

  • Η διαχείριση και εφαρμογή των μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση
  • Η προστασία και διαφύλαξη της περιουσίας των πολιτών.
  • Η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στις περιορισμένων δραστηριοτήτων πόλεις μας.

1.ΑΥΣΤΗΡΑ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Για το λόγο αυτό πρώτα απ’ όλα η Υπηρεσία προέβη και θα συνεχίσει να τηρεί με επιμέλεια, συνέπεια και συνέχεια τα μέτρα προστασίας του προσωπικού και των χώρων εργασίας και επαφής με το κοινό

  1. Με προσήλωση στις οδηγίες των επιστημόνων θα εφαρμόσει τα μέτρα με τρόπο βοηθητικό για το κοινό και με πνεύμα κατανόησης στους συμπολίτες που πάσχουν, ωστόσο, δεν θα δικαιολογηθεί  καμιά παρέκκλιση από την πιστή εφαρμογή των αποφάσεων, ιδίως ως προς αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων και την αποφυγή συναθροίσεων.

 

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι Αστυνομικές Διευθύνσεις ολόκληρης της χώρας έχουν προβεί στην εκπόνηση και εφαρμογή επιχειρησιακών σχεδίων και δράσεων για την αστυνόμευση των περιοχών τους, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα απώλειας περιουσιών, κυρίως σε εμπορικούς δρόμους, συνεπεία της αναστολής λειτουργίας τους και της αναστάτωσης στη καθημερινότητα των πολιτών που μοιραία προκαλούν τα επιβεβλημένα αυτά περιοριστικά μέτρα. Αυτή τη χρονική στιγμή, με διαρκείς, καθ’ όλο το 24ωρο περιπολίες, προτεραιότητα αποτελεί η προστασία και η ασφάλεια των πολιτών και όχι η γραφειοκρατική διεκπεραίωση. Όλη η υπάρχουσα δύναμη, σε κάθε Δ/νσης Αστυνομίας , έχει ενταχθεί στα επιχειρησιακά σχέδια και τις δράσεις των Υπηρεσιών της.

ΕΜΠΕΔΩΣΗ ΑΙΣΘΗΜΑΤΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

Με εμφανή αστυνόμευση και περιπολίες στις πόλεις προσδοκούμε να υπάρχει αίσθημα ασφάλειας στους δρόμους με περιορισμένη κίνηση, ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες.

Καταλήγοντας ο κ. Μαντζιώκας σημειώνει:

Θέλω να ευχαριστήσω και δημόσια πρώτα τα στελέχη του Σώματος καθώς και τους πολίτες που με τον δικό τους ξεχωριστό ρόλο καθίστανται αυτή τη χρονική στιγμή απαραίτητοι έως και καθοριστικοί για την καταπολέμηση του ενός και μοναδικού εχθρού….. του  κορωνοϊού!

Για να νικηθεί όμως αυτός ο εχθρός πρέπει πρώτα όλοι μας :

Να νικήσουμε την ανευθυνότητα. Να νικήσουμε τον ωχαδερφισμό, την έλλειψη σοβαρότητας.

Να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τους δικούς μας ανθρώπους, τους φίλους μας, τον διπλανό μας, τον συνάνθρωπό μας, τη Δημόσια Υγεία.

Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, συμβάλλουμε συνειδητά στο να κερδίσουμε τη μεγάλη μάχη.

Με ψυχραιμία, σοβαρότητα, υπευθυνότητα, λογική. Τόσο απλό αλλά και τόσο ουσιαστικό. Δεν παίζουμε με την υγεία μας! Προσέχουμε για να την έχουμε! Μένουμε σπίτι! Σε αυτές τις δύσκολες ώρες ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ αλλά ΔΕΝ είμαστε μόνοι !

Σταθερά προσηλωμένες οι Υπηρεσίες της ΓΕΠΑΔ Θεσσαλίας είναι εδώ παρούσες με στόχο να βρεθούν κοντά στον πολίτη, με υψηλό αίσθημα αποστολής ανθρώπινο δυναμικό πρόθυμο να μιλήσει μαζί του, να λύσει προβλήματα που μπορεί να έχει, να μετριάσει την ανησυχία του και να ανταποκριθεί απέναντι σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη την Ελληνική Αστυνομία.

Υπενθυμίζουμε τα επιπλέον μέτρα

Η οδηγία της πολιτείας προς τους πολίτες είναι πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής και αποστάσεων μεταξύ των προσώπων. Επαναλαμβάνεται, δε, η αυστηρή σύσταση οι πολίτες να μένουν στην κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στον μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού τους κύκλου. Η κυκλοφορία δε εκτός σπιτιού πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών.

Αποδεκτές εξαιρέσεις υπάρχουν αποκλειστικά για:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Με πρόστιμο θα τιμωρούνται όποιοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 06:00, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Larissapress.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης