Ο αντιπρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας μιλάει αποκλειστικά στο trikalavoice.gr για τη θυελλώδη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών (δείτε ΕΔΩ αναλυτικά όσα συνέβησαν).
«Θα χαρώ να αποκαταστήσω την αλήθεια» μας λέει και εξηγεί: «Αυτό που συνέβη είναι ότι μια μειοψηφική ομάδα συμβούλων, εξαιτίας της τροποποίησης του καταστατικού της Τράπεζας, όπου πλέον απαιτείται ως προσόν για τα υποψήφια μέλη του Δ.Σ. της Τράπεζας πτυχίο ΑΕΙ, το οποίο προφανώς αυτά δεν διαθέτουν, αλλά και για δικές τους επιδιώξεις και σκοπιμότητες διατάραξαν την ομαλότητα της συνέλευσης. Χρησιμοποιώντας ψεύδη, όπως οι αποδοχές του προέδρου και ανακρίβειες όπως η προμήθεια μηχανογραφικού συστήματος της Τράπεζας ή δημιουργώντας κλίμα αμφιβολιών για κάθε θέμα δυσφήμισαν την Τράπεζα και εξετράπη η συνέλευση από τον προορισμό της. Φοβάμαι ότι οι φιλοδοξίες και οι ανεκπλήρωτοι πόθοι εκεί οδηγούν».
Ο Δημήτρης Καλογερομήτρος κατέχει εδώ και πέντε χρόνια τη θέση του αντιπροέδρου της Τράπεζας και του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής αυτής. Ο ίδιος προσδιορίζει και τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας. «Θα πρέπει να κατανοήσουμε» λέει «ότι η Τραπεζική ως επιχείρηση είναι ξεχωριστή και τελείως διαφορετική σε σχέση με τις άλλες μορφές επιχειρηματικότητας. Εδώ υπάρχει και μεγάλη ευθύνη της διαχείρισης επιστρεπτέων κεφαλαίων κοινού (καταθέσεις) η οποία και ορίζει διαφορετικά την ανάληψη κινδύνων. Ταυτόχρονα είναι πολύ μεγάλη πρόκληση να συμμετέχεις σε ένα όργανο που ορίζει και παρεμβαίνει στην αναπτυξιακή εξέλιξη του τόπου σου».
Η Τράπεζα Θεσσαλίας έζησε την τελευταία 4ετία όλες τις μεγάλες αλλαγές και τους κλονισμούς του Τραπεζικού Συστήματος. «Καταφέραμε να μείνουμε ισχυροί βασιζόμενοι μόνο στις δικές μας δυνάμεις» λέει «και αυτό οφείλεται σε δυο κύριους παράγοντες. 1) Η κρίση βρήκε την Τράπεζα ισχυρά κεφαλαιοποιημένη από μια διαρκή λειτουργία τα προηγούμενα χρόνια αυξήσεων κεφαλαίου και κεφαλαιοποίησης των κερδών σε μεγάλο ποσοστό. 2) Η άμεση αντίδραση στην οργάνωση ειδικής υπηρεσίας καθυστερήσεων για την παρακολούθηση και διαχείριση των καθυστερημένων δανείων. Βεβαίως εξίσου σημαντικό ήταν ότι η Τράπεζα δεν έκλεισε τις πόρτες της. Στήριξε τους συνεπείς επιχειρηματίες στα δύσκολα και έδειξε κατανόηση σε όλους όσους κατέδειξαν ότι και οι ίδιοι προσπαθούσαν να κρατήσουν τις δουλειές τους».
Ο Δημήτρης Καλογερομήτρος μιλάει για τον νέο ρόλο των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. για τα οποία έγινε πολύς θόρυβος και στην τελευταία Γενική Συνέλευση. «Πιστεύω» μας λέει «ότι ο νομοθέτης και κυρίως ο επόπτης (Τράπεζα της Ελλάδος) εισήγαγε το επαγγελματικό management στις Συνεταιριστικές Τράπεζες ορίζοντας με διαφορετική ποιότητα (οικονομικές και τραπεζικές γνώσεις, δεξιότητες, εμπειρία και τρόπο αξιολόγησης και εκλογής) την συμμετοχή στα Δ.Σ. των εκτελεστικών μελών. Έτσι έχει η τράπεζα τουλάχιστον δυο πρόσωπα που έχουν εξετασθεί και εγκριθεί για την καταλληλότητά τους από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα οποία μαζί με τα λοιπά στελέχη «τρέχουν» την καθημερινή λειτουργία και καθοδηγούν το ανθρώπινο δυναμικό για την επίτευξη των στόχων. Για τον λόγο αυτό προσλήφθηκε και είναι απασχόλησης και με αμοιβή».
-Οι τελευταίες τροποποιήσεις του καταστατικού (πτυχίο ΑΕΙ, ενημερωμένα δάνεια κλπ.) πιστεύετε ότι θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την λειτουργία του Δ.Σ. της Τράπεζας;
«Εκτιμώ ότι το πλαίσιο αφενός έγινε πιο αυστηρό στις προϋποθέσεις και κωλύματα για την υποψηφιότητα κάποιου που θέλει να συμμετέχει στις εκλογές και αφετέρου η απαίτηση του πτυχίου ΑΕΙ αποτελεί ισχυρή αναβάθμιση».
Ο Δημήτρης Καλογερομήτρος θέτει και τους μελλοντικούς στόχους της Τράπεζας κατά τη σημερινή του συνέντευξη στο trikalavoice.gr.
«Η αρχή της ανταποδοτικότητας» σημειώνει «είναι εκείνη με την οποία θα πρέπει να πορευτεί και στο μέλλον η Τράπεζα έναντι της κοινωνίας της Θεσσαλίας. Με βάση αυτή την αρχή η τράπεζα, την όποια εμπιστοσύνη προσλαμβάνει από τους Θεσσαλούς πρέπει να την επιστρέφει με ασφαλείς επενδύσεις σε επιχειρήσεις κυρίως αλλά και σε νοικοκυριά αποκλειστικά της Θεσσαλίας, στηρίζοντας έτσι οικογένειες με την απασχόληση και εν τέλει την ίδια την ανάπτυξη του τόπου μας».
Κλείνουμε την συνέντευξή μας με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Θεσσαλίας με ένα ερώτημα που απασχολεί όλους μας και το ενδεχόμενο να μπουν νέοι επενδυτές σε αυτή. «Άμεσα» μας απαντάει «η τράπεζα δεν έχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων. Σίγουρα οι εποπτικές συνεχείς προσθήκες στο πλαίσιο λειτουργίας της σε σχέση πάντα με την εξέταση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αλλά και με την ενδυνάμωση της κερδοφορίας θα καθορίσουν την ανάγκη. Την λύση όμως πρέπει πρώτα να την δώσουν οι Θεσσαλοί».