Τοπικά

Ο ευρηματικός Καουρισμάκι σε… αισιόδοξη ταινία για την ανεργία

Ενα έξοχο κινηματογραφικό δημιούργημα του Φινλανδού Ακι Καουρισμάκι προβάλλει σήμερα Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 η Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων. Πρόκειται για το βραβευμένο και εμβληματικό «Μακριά πετούν τα σύννεφα», που αφορά στην αισιόδοξη – αν μπορεί να ονομαστεί έτσι – της ανεργίας και των δυσκολιών που απορρέουν από αυτή.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Η Ιλόνα απολύεται από το εστιατόριο “Ντουμπρόβνικ” που, τουλάχιστον μεταπολεμικά, θεωρείτο ως το καλύτερο εστιατόριο της πόλης. Ο Λάουρι, ο σύζυγός της είναι άτυχος γιατί βρίσκεται ανάμεσα στους τέσσερις από τους οχτώ οδηγούς τραμ που πρέπει να απολυθούν.

Όλα γύρω τους αρχίζουν να γίνονται μαύρα, ενώ και η ίδια η σχέση τους αρχίζει να δέχεται τις πρώτες ρωγμές. Όμως, εκεί που όλα έδειχναν να οδηγούνται σε μια άλλη καθημερινή τραγωδία, οι δύο ήρωες βρίσκουν τη δύναμη και κάνουν τη μεγάλη ανατροπή.

ΚΡΙΤΙΚΗ

Το «Μακριά πετούν τα s;ynnefa» είναι μια περιπλάνηση στη μελαγχολία της καθημερινότητας, φωτισμένης, της, από τα ανθρώπινα όνειρα και την επιθυμία για επιβίωση. Το πρωταγωνιστικό ζευγάρι χάνει τη δουλιά του και περνάει μια μικρή Οδύσσεια – σαν αυτή που χιλιάδες ζευγάρια περνούν δίπλα της, χωρίς εμείς να καταλάβουμε τίποτα – μέχρι να αρχίσει να ελπίζει και πάλι. Για πρώτη φορά σε ταινία του Καουρισμάκι η απελπισία υποχωρεί σιωπηλά και δίνει τη θέση της στην κατευναστική ομορφιά των απλών βλεμμάτων και των λαμπερά φωτισμένων χώρων που ο σκηνοθέτης καταγράφει. Εξάλλου, της λέει και της από της ήρωες της ταινίας: «Τα κακά νέα μπορούν να περιμένουν»

Tips

– «Ζεστοί αγέρες, φέρτε πίσω την αγάπη μου, τόσο καιρό είμαι μόνος και περιμένω»

– Η ταινία έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών, αποσπώντας το Βραβείο της FIPRESCI, αλλά και Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή.

– Ο Καουρισμάκι έχει προσκληθεί δύο φορές στο Προεδρικό Μέγαρο της Φινλανδίας από δύο διαφορετικούς πρωθυπουργούς. Αρνήθηκε και τις δύο προσκλήσεις λέγοντας στον πρώτο «Λυπάμαι, θα λείπω σε ταξίδι στα προάστια» και στον δεύτερο «φοβάμαι ότι εκείνη την ώρα έχει αγώνα χόκεϊ».

 

Info

 

Τίτλος: Μακριά πετούν τα σύννεφα (Kauas Pilvet Karkaavat)
Σκηνοθεσία: Άκι Καουρισμάκι
Σενάριο: Ρομπέρ Γκεντιγκιάν, Σερζ Βαλετί
Πρωταγωνιστούν: Κάτι Ούτινεν, Κάρι Βεενένεν, Ελίνα Σάλο
Διάρκεια: 96 λεπτά
Χώρα: Φινλανδία
Ετος: 1996
Είδος: Δραματική, κωμική

Πηγή rizospastis.gr, click.gr

 

ΠΟΥ, ΠΟΤΕ, ΠΟΣΟ

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018, στον δημοτικό κινηματογράφο, μύλος Ματσόπουλου.
Ωρα έναρξης 21.45
Εισιτήρια: Κάρτα μέλους 20 ευρώ (10 ευρώ για άνεργους/φοιτητές) συν 2 ευρώ ανά ταινία. Μη μέλη 5 ευρώ.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης