Είναι δεδομένο ότι στη Θεσσαλία η εξάπλωση του κορωνοϊού δείχνει και είναι σχετικά ήπια καθώς είχαμε συνολικά 20 κρούσματα. Τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα έχουν εκδηλωθεί στη Λάρισα (περίπου τα 17). Μέχρι την ώρα που γράφονταν το κείμενο μετρούσαμε κάποιες μέρες που δεν καταγράφηκε κρούσμα στη Θεσσαλία, παρότι γίνονται καθημερινά τεστ στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όσο και στα άλλα τρία ιδιωτικά εργαστήρια της πόλης.
Πόσα τεστ έγιναν στη Θεσσαλία
Οι απόλυτοι αριθμοί έχουν αξία όταν τους διαβάζει κανείς σωστά. Εξετάσεις για δείγματα κορωνοϊού κάνουν στη Λάρισα το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας καθώς και άλλα τρία ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια που υπάρχουν στην πόλη. Η Larissanet συγκέντρωσε τον αριθμό των τεστ που έγιναν έως και το βράδυ της περασμένης Τρίτης για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους. Δηλαδή πόσοι πήγαν να κάνουν το τεστ και πόσοι επίσημα νόσησαν. Βέβαια μπορεί κάποιοι να νόσησαν ακόμη και με την εκδήλωση – ή όχι- ήπιων συμπτωμάτων και να μην έκαναν το τεστ.
Στο εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου έως αυτό το διάστημα είχαν εξεταστεί 700 δείγματα από την ημέρα που λειτούργησε. Από τα υπόλοιπα τρία ιδιωτικά μικροβιολογικά εργαστήρια εξετάστηκαν συνολικά 760 δείγματα για κορωνοϊό. Συνολικά δηλαδή έχουν γίνει 1.460 εξετάσεις δειγμάτων από τα μέσα Μαρτίου όταν και τέθηκε σε λειτουργία το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Μέχρι τότε τα πρώτα 100 δείγματα πήγαν για εξέταση στην Θεσσαλονίκη στο ΑΠΘ. Άρα από την πρώτη ημέρα που είχαμε την εμφάνιση του ιού στη Θεσσαλία διενεργήθηκαν συνολικά 1.560 τεστ μαζί με αυτά που στάλθηκαν στο ΑΠΘ. Η συντριπτική πλειοψηφία των δειγμάτων που εξετάστηκαν από την αρχή της εξάπλωσης του κορωνοϊού αφορούν τη Θεσσαλία και πολύ λίγα είναι από άλλες περιοχές.
Η ακτινογραφία των κρουσμάτων
Η εικόνα που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι καταρχήν τα περισσότερα κρούσματα είναι «εισαγόμενα». Δηλαδή σε πρώτη φάση είναι άνθρωποι που έχουν έρθει από το εξωτερικό και είχαν κορωνοϊό. Στη συνέχεια μετέφεραν τον ιό στις επαφές τους, δηλαδή σε άτομα κυρίως του οικογενειακού και στενού τους περιβάλλοντος. Φαίνεται πως η εξάπλωση έμεινε εκεί. Ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των κρουσμάτων απέτρεψε μεγαλύτερη διασπορά, που θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τα κρούσματα. Στα θετικά καταγράφεται ότι ο λοιμωξιολόγος που εντοπίστηκε με κορωνοϊό στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν μετέδωσε τον ιό στις επαφές του, οι οποίες έκαναν τεστ και βγήκαν όλα αρνητικά.
Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι η όποια διασπορά στη Θεσσαλία είναι ήπια. Αυτό είναι ένα πραγματικά θετικό στοιχείο. Μάλιστα η Καρδίτσα είναι από τις λίγες περιοχές στην Ελλάδα που δεν έχει εκδηλώσει κρούσμα. Αυτή την εικόνα πρέπει να τη διαφυλάξουμε.
Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι τα περισσότερα κρούσματα αναφέρονται σε ανθρώπους άνω των 60 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν προσβληθεί και μικρότερες ηλικίες. Η Θεσσαλία αυτή την στιγμή έχει δύο άτομα στην εντατική του ΓΝΛ, έναν 67χρονο και μια 72χρονη, η κατάσταση των οποίων χαρακτηρίζεται σταθερή. Στο ΠΓΝΛ στους θαλάμους αρνητικής πίεσης υπήρχαν 8 ασθενείς, όμως πήρε εξιτήριο ο βουλευτής Χρήστος Κέλλας και ακόμη μια γυναίκα. Την ώρα που γράφονταν το κείμενο στους θαλάμους αρνητικής πίεσης βρίσκονταν συνολικά 6 άτομα.
Τι φοβούνται οι επιστήμονες
Καλά είναι τα νούμερα και θετική η εικόνα, αλλά σε ποια περίοδο αντιστοιχούν; Αυτή η εικόνα αντιστοιχεί επί της ουσίας σύμφωνα με τους επιστήμονες, στη δράση που είχε ο ιός στη Θεσσαλία πριν από περίπου 10 ημέρες. Ήταν δηλαδή η περίοδος που είχε ξεκινήσει η εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας και είχαμε όλοι υποβληθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όμως από τότε μπορεί οι περισσότεροι να εφαρμόζουν τα μέτρα, αλλά ορισμένοι φαίνεται να χαλαρώνουν και να συγκεντρώνονται στον Πηνειό και σε πάρκα της πόλης, κάτι που ανησυχεί τους επιστήμονες.
«Όντως η διασπορά στην κοινότητα έχει ήπια χαρακτηριστικά. Αυτή την εικόνα πρέπει να διαφυλάξουμε. Πρέπει να μείνουμε σπίτι και να μην κάνουμε άσκοπες μετακινήσεις. Ο Απρίλιος είναι ένας κρίσιμος μήνας για την πορεία του ιού, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», σημείωνε στις αρχές της εβδομάδας σε δηλώσεις του στo larissanet.gr, ο καθηγητής Παιδιατρικής και λοιμοξιολόγος κ. Γιώργος Συρογιαννόπουλος. Μάλιστα οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι «ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα ανεβαίνει η θερμοκρασία θα πρέπει να παραμείνουμε πιστοί στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς αυτή είναι η δικλείδα για να διατηρηθεί αυτή η εικόνα. Αν καταστρατηγηθούν τα μέτρα δεν αποκλείεται η κατάσταση να αλλάξει».
Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET