Το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα στη βουλή εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της Κυβέρνησης για την Υγεία.
Το περασμένο διάστημα πέτυχε αρκετές σημαντικές αλλαγές, όπως η κάλυψη όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που επισφράγισε στην πράξη την πολιτική μας θέση ότι η υγεία είναι δημόσιο και καθολικό αγαθό.
Επιπλέον προχωρήσαμε σε μία προσπάθεια αποκάλυψης σκανδάλων και κακοδιαχείρισης σε διάφορα κέντρα και οργανισμούς υγείας. Με αυτά τα θέματα ασχολείται η εξεταστική επιτροπή. Τα περιστατικά που βγήκαν στην επιφάνεια δείχνουν εμφανώς ότι η πολιτική διαχείριση στον τομέα της υγείας των προηγούμενων Κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ήταν η πλήρης διάλυσή της δημόσιας υγείας.
Θλιβερά παραδείγματα όπως στο Αττικό νοσοκομείο, το οποίο πλήρωνε 840 χιλιάδες ευρώ το χρόνο για καθαρισμό κλινοσκεπασμάτων σε ιδιώτη ενώ είχε επαγγελματικά πλυντήρια συσκευασμένα και αποθηκευμένα σε αχρηστία, επιβεβαιώνουν την κατάσταση. Όλες οι υποθέσεις, ποινικά κολάσιμες, που θα ανακύψουν με το πόρισμα της επιτροπής που θα σχηματιστεί, θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη.
Σήμερα θα ασχοληθούμε με την διεύρυνση και ολοκλήρωση του εθνικού συστήματος υγείας όσον αφορά την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Θα γίνει μία προσπάθεια να υπερβούμε εγγενή προβλήματα του ΕΣΥ που έκαναν την κατάσταση πιο δύσκολη. Με το παρόν νομοσχέδιο ανασυγκροτείται διοικητικά το σύστημα υγείας και επιτυγχάνεται καθολική και ευκολότερη πρόσβαση στον πολίτη. Όλες οι πρωτοβάθμιες δομές, που πλέον θα λέγονται Κέντρα Υγείας, κατοχυρώνονται και αναβαθμίζονται ως προς τις παροχές και τα εργαστήρια.
Επιπλέον, δημιουργούνται περιφερειακές τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ) που απευθύνονται σε συγκεκριμένο πληθυσμό και περιλαμβάνουν οικογενειακό γιατρό, προληπτική ιατρική, εμβολιασμό και σχολική υγεία, καθώς και διαχείριση χρόνιων ασθενών. Ουσιαστικά κάθε πολίτης θα έχει το δικό του οικογενειακό γιατρό για συμβουλές. Στα κέντρα υγείας θα υπάρχει οδοντιατρική ομάδα, μαία και θα αξιοποιούνται οι επισκέπτες ιατροί με στόχο την ενημέρωση και την πρόληψη.
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, με αυτό το νομοσχέδιο εισάγεται μία νέα αντίληψη που ανατρέπει την παλιά. Παλαιότερα ο ασθενής ήταν περισσότερο ένας καταναλωτής, ελλιπώς πληροφορημένος, που πολλές φορές δεν έκανε το σωστό για την υγεία του γιατί χρησιμοποιούσε τις δομές υγεία κατά το δοκούν ή κατόπιν συστάσεων. Ο συμβουλευτικός και πληροφοριακός χαρακτήρας των νέων δομών πρωτοβάθμιας υγείας φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτή την παθογένεια. Το νέο σύστημα ενισχύει την πρόσβαση όλων των συμπολιτών μας στη δημόσια υγεία και αναλαμβάνει να συμβουλέψει τον πολίτη για τη θεραπεία του.
Η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτή την αναβάθμιση με τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του πολίτη που θα ενημερώνεται από τον οικογενειακό γιατρό.
Η λειτουργεία των πρωτοβάθμιων δομών θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων που θα μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτερα σε πιο βαριά περιστατικά. Η επιτυχής λειτουργία της πρωτοβάθμιας υγείας αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα όλου του συστήματος υγείας. Το γνωρίζω εξ ιδίας πείρας ως φαρμακοποιός, καθώς και τα φαρμακεία παρέχουν και αυτά πρωτοβάθμια περίθαλψη στο κομμάτι των πρώτων βοηθειών.
Συμφωνώ απόλυτα και υπερψηφίζω το σημερινό νομοσχέδιο διότι δίνει ένα νέο νόημα στη δημόσια υγεία που γίνεται διαφανέστερη, αποδοτικότερη, πιο συμμετοχική και επικεντρωμένη στον άνθρωπό.
Όπως συνηθίζει να λέει ο λαός, πάνω από όλα η υγεία. Είναι δικαίωμα και οφείλει να είναι δωρεάν, καθολική ισότιμη και χωρίς διακρίσεις. Αυτό φιλοδοξούμε να κάνουμε και προς αυτή την κατεύθυνση νομοθετούμε.