Site icon TrikalaVoice

Ο Τρικαλινός γιατρός Β. Γκιζλής γ.γ. του Ελληνικού Δικτύου Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Σημαντική διάκριση και ανάληψη θέσης για ένας από τους πλέον διακεκριμένους Τρικαλινούς επιστήμονες.

 

 

Συγκεκριμένα ο γιατρός Βασίλης Γκιζλής αναδείχθηκε  Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Δικτύου Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Πρόκειται για ένα Δίκτυο που δημιουργήθηκε προ ενός έτους με σκοπό την προώθηση της μελέτης, της συνεχιζόμενης επιστημονικής κατάρτισης και της έρευνας στον τομέα του Σακχαρώδη Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με έμφαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 και απώτερο στόχο τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των διαβητικών ασθενών.

Ο Διαβήτης τύπου 2 εξάλλου αποτελεί μια παγκόσμια επιδημία εδώ και πολλά χρόνια. 460 εκατομμύρια σε όλη την υφήλιο πάσχουν από τη νόσο και αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες και μέτρα, ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη αναμένεται να υπερβεί τα 600 εκατομμύρια. Στην Ελλάδα περίπου το 10 – 12% του πληθυσμού έχει διαβήτη, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό που υπολογίζεται στο 3-4% που παραμένουν αδιάγνωστοι. Οι επιπτώσεις της νόσου μπορεί να είναι δραματικές για τους αρρύθμιστους ασθενείς, αυξάνοντας σημαντικά τη νοσηρότητα αλλά και τη θνητότητα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαβήτη 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο το 2019, όταν συνολικά η πανδημία COVID 19 έχει λιγότερα απο 4 εκατομμύρια θύματα.  Το αισιόδοξο όμως μήνυμα είναι πως η ορθή διαχείριση του Διαβήτη με τη βοήθεια των σύγχρονων θεραπευτικών μέσων μπορούν να βελτιώσουν μειώσουν σημαντικά τόσο τις επιπλοκές της νόσου όσο και τη θνητότητα.

Οι Οικογενειακοί Γιατροί δύνανται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στην αναχαίτηση αυτής της πανδημίας. Η ολιστική, ανθρωποκεντρική προσέγγιση αλλά και η σχέση εμπιστοσύνης που έχουν αναπτύξει με τους ασθενείς τους λόγω της συχνής και μακροχρόνιας επαφής αποτελούν εχέγγυα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του Διαβήτη.  Ωστόσο η στενότητα χρόνου, οι πολλαπλές υποχρεώσεις και η έλλειψη σύγχρονης, στοχευμένης στην Π.Φ.Υ. εκπαίδευσης στη νόσο καθιστούν πραγματική πρόκληση την ορθή διαχείριση των διαβητικών ασθενών.

Το Ελληνικό Δίκτυο Διαβήτη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στοχεύει λοιπόν να αποτελέσει μια κοινή «στέγη» για όλους τους Γιατρούς αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό της Π.Φ.Υ. που έχει ειδικό ενδιαφέρον στο Διαβήτη, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται στους ασθενείς με Διαβήτη.

Ποιος είναι ο Βασίλης Γκιζλής

O Βασίλης Γκιζλής διατηρεί Ιατρείο Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής στο Μουζάκι Καρδίτσας. Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1976. Αποφοίτησε από την  Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2000 και συνέχισε τις σπουδές του στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Άσκηση και Υγεία» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το οποίο ολοκλήρωσε με άριστα και υποτροφία.

Ειδικεύτηκε στη Γενική Ιατρική στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας και μετεκπαιδεύτηκε στην Επείγουσα Προνοσοκομειακή Ιατρική και στον Σακχαρώδη Διαβήτη στη Σχολή του Ε.Κ.Α.Β. και το Τζάνειο Νοσοκομείο αντίστοιχα. Από τον Μάρτιο του 2007 έως τον Φεβρουάριο του 2021 υπηρέτησε στο Περιφερειακό Ιατρείο Μαυρομματίου του Κέντρου Υγείας Μουζακίου λαμβάνοντας τον βαθμό του Επιμελητή Α’. Κατά τη θητεία του κατείχε τη θέση του Συντονιστή στη 2η ΤΟΜΥ Καρδίτσας, του Περιφερειακού Συντονιστή ΤΟΠΦΥ Καρδίτσας καθώς και του Συντονιστή εκπαίδευσης των ειδικευόμενων Ιατρών Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής του Γ.Ν. Καρδίτσας.

Είναι πιστοποιημένος από τον ΕΟΠΠΕΠ εκπαιδευτής ενηλίκων καθώς και εκπαιδευτής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης για τα σεμινάρια βασικής και εξειδικευμένης υποστήριξης της ζωής. Υπηρέτησε εθελοντικά επί σειρά ετών στο Κοινωνικό Ιατρείο του Νομού Καρδίτσας και από τον Δεκέμβριο του 2018 είναι Πρόεδρος του Τμήματος Καρδίτσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Διετέλεσε στο πρόσφατο παρελθόν μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας και της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.

Exit mobile version