Τοπικά

Ο Τρικαλινός υποψήφιος βουλευτής του “Πράσινο & Μωβ” μιλάει στο trikalavoice.gr

Το “Πράσινο & Μωβ” πήρε έγκριση από τον Άρειο Πάγο και κατέρχεται στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Είναι το κόμμα που είναι ενταγμένο στο πανευρωπαϊκό VOLT και έρχεται και καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις για ένα σύγχρονο κράτος. Ένα από τα πρόσωπα που συμμετέχει στη σύνταξη των προτάσεων αυτών, πανευρωπαϊκά, είναι ο Τρικαλινός Φώτης Καψάλης.

 

Νέος άνθρωπος και επιστήμονας κατέρχεται μάλιστα στις επερχόμενες εκλογές ως υποψήφιος βουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου του κόμματος “Πράσινο & Μωβ” στα Τρίκαλα. Σήμερα μιλάει αποκλειστικά στο trikalavoice.gr:

-Φώτη, σε μια εποχή γενικότερης απαξίωσης της πολιτικής εσύ εισέρχεσαι σε αυτή, με θέσει και προτάσεις. Τι είναι αυτό που κάνει, λοιπόν, έναν νέο άνθρωπο να ασχοληθεί με την πολιτική και να θέσει μάλιστα υποψηφιότητα για την επόμενη Βουλή;

Πιστεύω πραγματικά πως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια μοναδική προοπτική και τη δυνατότητα να κάνουν μια σημαντική διαφορά στην ελληνική πολιτική. Τα σημερινά πολιτικά κόμματα δεν εκπροσωπούν τις αξίες και τις προσδοκίες της νεολαίας. Είναι απαραίτητο για τους νέους να πάρουν την ευθύνη στα χέρια τους και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους. Για να γινει αυτο, πρεπει να ενδυναμώσουμε τους νέους με μια φωνή στο πολιτικό τοπίο. Αυτός είναι ένας από τους λογους που αποφάσισα να ενταχθώ στο Βολτ (το οποίο ειναι μελος της συμμαχιας Πρασινο και Μωβ), ένα κόμμα χωρίς αποκλεισμούς που μοιράζει το όραμά μου για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα και Ευρώπη.

 

-Συμμετέχεις και μάλιστα ενεργά σε ένα νέο κόμμα, με πανευρωπαϊκό χαρακτήρα και πρόγραμμα που απευθύνεται στις βασικές του γραμμές σε όλους τους ευρωπαίους. Τι είναι, λοιπόν, το Volt Europa;

Το Volt Europa ιδρύθηκε το 2017 από νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να αναλάβουν δράση κατά του ευρωσκεπτικισμού και λαϊκισμού. ‘Ηταν και η περίοδος του Brexit τότε και γενικά υπήρχε ένα μαύρο σύννεφο πάνω από το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης. Στοχεύουμε να ξεπεράσουμε τα παραδοσιακά πολιτικά σύνορα και να ενισχύσουμε την αίσθηση του ανήκειν και του κοινού πεπρωμένου μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι, μαζί, μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά μας και να δημιουργήσουμε μια ευημερούσα και βιώσιμη Ευρώπη για τις επόμενες γενιές. Σήμερα το κίνημα ενεργεί σε 32 ευρωπαϊκές χώρες, εκ των οποίων σε 18 από αυτές έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικού κόμματος, και έχει πάνω από 130 εκλεγμένους σε 6 χώρες (ανάμεσά τους ένας Ευρωβουλευτής από Γερμανία και βουλευτές στην Ολλανδία και Βουλγαρία). Στην Ελλάδα ιδρύθηκε επίσημα ως κόμμα τον Οκτώβρη του 2022 και φέτος συμμετέχουμε στις πρώτες μας εκλογές, μεσω της συμμαχιας Πρασινο και Μωβ.

 

-Το ακούμε συχνά, το διαπιστώνουμε και σε μεγάλες κρίσεις όπως η ενεργειακή ή ο πόλεμος στην Ουκρανία, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να εκφράσει μια ενιαία άποψη και να παίξει το ρόλο της ισότιμα απέναντι στις ΗΠΑ, στην Κίνα ή ακόμη και τη Ρωσία. Θεωρείς πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη σημερινή της μορφή, έχει αποτύχει;

Παρόλο που η ΕΕ αντιμετωπίζει προκλήσεις όσον αφορά την έκφραση μιας ενιαίας άποψης σε ορισμένες κρίσεις, δεν πιστεύω ότι έχει αποτύχει. Έχει επιτύχει σημαντικές επιτυχίες στην προώθηση της ειρήνης, της οικονομικής ολοκλήρωσης και της προάσπισης των δημοκρατικών αξιών σε όλα τα κράτη μέλη. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και την ενότητά της, προκειμένου να διαδραματίσει ισχυρότερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή. Το Πρασινο και Μωβ ειναι υπέρ μιας πιο ενωμένης και δημοκρατικής Ευρώπης, όπου οι πολίτες έχουν μεγαλύτερο λόγο στη διαμόρφωση των πολιτικών. Πιστεύουμε ότι με την αντιμετώπιση του δημοκρατικού ελλείμματος και την αύξηση της διαφάνειας, η ΕΕ μπορεί να εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα των πολιτών της και να λαμβάνει συλλογικές αποφάσεις που αντανακλούν τις κοινές αξίες και προσδοκίες των ευρωπαϊκών εθνών. Βλέπουμε την ΕΕ ως ένα εξελισσόμενο σχέδιο με τη δυνατότητα να προσαρμοστεί, να μεταρρυθμιστεί και να γίνει μια δύναμη με επιρροή στις διεθνείς υποθέσεις. Μαζι, μπορούμε να ξεπεράσουμε τις σημερινές προκλήσεις και να χτισουμε μια ισχυρότερη Ευρώπη, ικανή να διαδραματίσει τον ρόλο που της αναλογεί, ισότιμα με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις.

-Έχεις αναλάβει να συγγράψεις και να καταθέσεις τις βασικές θέσεις του κόμματος πανευρωπαϊκά. Ποιες είναι αυτές;

Στο Volt Europa, πιστεύουμε στην αντιμετώπιση βασικών ζητημάτων του 21ου αιώνα, όπως το smart state (έξυπνο κράτος), η εκπαίδευση, η ψηφιοποίηση, η προώθηση μιας καινοτόμου οικονομίας για την κοινωνική πρόοδο, η διασφάλιση της κοινωνικής ισότητας για όλους, η ανάληψη παγκόσμιας ευθύνης, η ενδυνάμωση των πολιτών στην πολιτική και η μεταρρύθμιση της ΕΕ. Αυτές οι προτεραιότητες, συλλογικά γνωστές ως “5+1 προκλήσεις”, αντανακλούν τη δέσμευσή μας για μια ενωμένη, δημοκρατική και ισότιμη Ευρώπη. Είμαι υπεύθυνος για την Ενιαία Αγορά της ΕΕ και τον Παγκόσμιο Ανταγωνισμό, όπου επιδιώκουμε την πλήρη απελευθέρωση των ελευθεριών της Ενιαίας Αγοράς για όλους τους Ευρωπαίους και, ως εκ τούτου, μια ισχυρή ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Υπάρχει μια πολύ ταλαντούχα ομάδα Policy Shapers διασκορπισμένη σε όλη την Ευρώπη που γράφει μαζί μου τις πολιτικές. Την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάσαμε τις θέσεις μας σε όλα τα μέλη μας στη Γενική Συνέλευση στο Βουκουρέστι. Τώρα ετοιμαζόμαστε να οριστικοποιήσουμε αυτές τις θέσεις πριν από την επόμενη συνάντησή μας στο Παρίσι τον Νοέμβριο, όπου θα γίνει ψηφοφορία και στη συνέχεια θα υπάρξουν επίσημες θέσεις για τους υποψηφίους μας στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2024.

-Κατέρχεσαι ως υποψήφιος βουλευτής Τρικάλων με το κόμμα, μεσω της συμμαχίας Πρασινο και Μωβ. Θεωρείς ώριμους τους ψηφοφόρους της περιοχής μας να μπουν σε μια νέα λογική και να δουν με μια άλλη ματιά την πολιτική;

Φυσικά. Έχω πλήρη εμπιστοσύνη στους ψηφοφόρους της περιοχής μας. Πιστεύω ότι οι πολίτες μας είναι όχι μόνο ώριμοι αλλά και ανοιχτόμυαλοι και προοδευτικά σκεπτόμενοι. Κατανοούν τη σημασία της υιοθέτησης νέων ιδεών και προσεγγίσεων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να ξεκλειδώσουμε τις δυνατότητες της περιοχής μας. Έχω διαπιστώσει από πρώτο χέρι τον ενθουσιασμό και την επιθυμία για αλλαγή μεταξύ των ψηφοφόρων και είμαι βέβαιος ότι είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν μια νέα λογική και να δουν την πολιτική με έναν φρέσκο και καινοτόμο τρόπο. Μαζί μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα Τρίκαλα, βασισμένο στη συνεργασία, την πρόοδο και το κοινό όραμα της ανάπτυξης.

-Μια τελευταία προσωπική ερώτηση. Θα επιμείνεις σε αυτό το όραμά σου μέχρι τέλους, προσπερνώντας τυχόν απογοητεύσεις;

Ναι, είμαι πλήρως προσηλωμένος στο όραμα και τις αρχές του κόμματός μας και πιστεύω ότι είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος για την περιοχή μας και τη χώρα μας. Καταλαβαίνω ότι θα υπάρξουν προκλήσεις και απογοητεύσεις στην πορεία, αλλά είμαι έτοιμος να εργαστώ ακούραστα και να ξεπεράσω κάθε εμπόδιο για να διασφαλίσω ότι το όραμά μας θα γίνει πραγματικότητα. Δεσμεύομαι να υπηρετήσω την κοινότητά μας και να κάνω μια θετική διαφορά στη ζωή των πολιτών μας και πιστεύω ότι το όραμα του κόμματός μας είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αλλωστε το πάθος μου για την πολιτική πηγάζει από την θέληση να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου. Δεν θα σταματήσω ποτέ να αγωνίζομαι για πραγματική πρόοδο.

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης