Συνέντευξη του υποψήφιου Ευρωβουλευτή με το ΚΟΣΜΟΣ και Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου του Βολτ Ελλάδας, Φώτη Καψάλη, στο trikalavoice.gr:
Κύριε Καψάλη, τι σας ώθησε να εισέλθετε στην πολιτική, ιδιαίτερα με το νέο κόμμα ΚΟΣΜΟΣ;
Θεωρώ ότι οι πολιτικές αποφάσεις επηρεάζουν άμεσα την ζωή όλων μας. Υπό αυτή την έννοια με ενδιαφέρει – και θα έπρεπε όλους να μας ενδιαφέρει – να συμμετέχω στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων ασχολούμενος ενεργά με την πολιτική.
Ως μέλος του Βολτ Ελλάδας, ένα πανευρωπαϊκό και όχι παραδοσιακό εθνικό κόμμα, διαπίστωσα και διαπιστώνω, ότι οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή η συνεργασία των κρατών μελών και η αλληλεγγύη των λαών, αμφισβητούνται όταν προωθούνται και επιβάλλονται τελικά τα στενά εθνικά συμφέροντα, με αποτέλεσμα συχνά να επικρατεί το δίκαιο του ισχυρού, έναντι ακόμα και της λογικής.
Η Ελλάδα, βίωσε πολύ επώδυνα αυτή την πραγματικότητα την εποχή των Μνημονίων, όταν οι αποφάσεις λαμβάνονταν όχι στη βάση των πραγματικών αναγκών και προβλημάτων, αλλά στη βάση της κοινής γνώμης, της εσωτερικής δηλαδή οπτικής των κοινωνιών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών κρατών.
Αυτή η λογική καταμερισμού συμφερόντων είναι διαλυτική για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά τη γνώμη μου οφείλουμε να την ανατρέψουμε.
Ως Βολτ, θεωρήσαμε ότι αυτή η ανάδειξη της αρχής της συνεργασίας μπορεί να υπηρετηθεί και σε επίπεδο εκλογικών διαδικασιών και συμπορευόμαστε με το ΚΟΣΜΟΣ διότι ο πυρήνας θεμελιωδών επιδιώξεων είναι κοινός. Συνεργαζόμαστε ηδη στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και οι ευρωβουλευτές του ΚΟΣΜΟΥ (Πέτρος Κόκκαλης) και του VOLT Europa (Damian Boeselager) ανήκουν στο κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων.
Πιστεύουμε ότι μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές πολιτικές που θα εμβαθύνουν τη Δημοκρατία και τη διαφάνεια στην Ευρώπη, θα οδηγούν σε πιο φιλικές για το περιβάλλον ανθρώπινες δραστηριότητες, θα προάγουν τη συνεργασÎ ¯α και την αλληλεγγύη και θα διαμορφώσουν μια Ευρώπη καλύτερη για όλους, ανεξάρτητα αν κατοικούν στο Βορρά ή στο Νότο.
Ποιες είναι οι κορυφαίες πολιτικές σας προτεραιότητες για τις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, και πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο;
Ο στόχος που θέλω να υπηρετήσω είναι να καταλάβουμε πως μπορούμε να επηρεάσουμε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία ξεκινά και επιβάλλεται πολλές φορές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χαρακτηρίζεται διαχρονικά στην Ελλάδα κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ αντίθετα οτιδήποτε μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις στην κοινή γνώμη χαρακτηρίζεται ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας ακόμα και αν δεν είναι.
Είναι προφανές ότι η προσέγγιση των ζητημάτων με γνώμονα τις εθνικές εκλογές προκαλεί πλέον θυμό και απέχθεια στον κόσμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η κουλτούρα πρέπει να ανατραπεί και μπορεί να ανατραπεί μόνο μέσα από την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Η Ελλάδα και η ελληνική κοινωνία έχουν πολλά να κερδίσουν από την καθιέρωση κοινών κανόνων στην Ευρώπη και από την υιοθέτηση μιας νοοτροπίας που θα καθιστά ακόμα και τα τοπικά προβλήματα πανευρωπαϊκά.
Η Ευρώπη οφείλει να κινείται ενιαία στη βάση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού λαού και να φύγει από τη λογική της υπηρέτησης των συμφερόντων των ευρωπαϊκών λόμπι. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε εάν συμμετέχουμε, εάν αναδεικνύουμε υπεύθυνα τα προβλήματα, εάν διατυπώνουμε ευρωπαϊκά αιτήματα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Έλληνας πολίτης έχουν κοινούς παρονομαστές με κάθε άλλο ευρωπαίο πολίτη άσχετα εάν για ειδικούς λόγους στη χώρα μας εμφανίζονται πιο έντονα.
Πρωταρχικό μου μέλημα λοιπόν είναι να ακουστεί η φωνή και οι ανάγκες των Ελλήνων στην Ευρώπη και να συνδεθούν με τις υπόλοιπες ομάδες με αντίστοιχα προβλήματα ώστε να διεκδικηθούν κοινές λύσεις, μέσα από τη συνεργασία και την κατανόηση.
Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση και πώς προτείνετε να τις αντιμετωπίσουμε;
Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, η κλιματική κρίση, η ορατή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, το μεταναστευτικό, για να δώσω μερικά παραδείγματα.
Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να αναστρέψουμε τη νοοτροπία διαπραγμάτευσης εθνικών κρατών που καταλήγει όπως προανέφερα στην επικράτηση του ισχυρότερου κράτους, ή του ισχυρότερου λόμπι που επηρεάζει τις ισχυρές κυβερνήσεις της Ευρώπης.
Οι αγκυλώσεις που προκαλούνται, η ανισοκατανομή βαρών και κερδών, κυρίως όμως οι διαλυτικές για την Ευρώπη καταστάσεις που δημιουργούνται θα οδηγήσουν σε περιχαράκωση και σταδιακά σε συγκρούσεις.
Η Ευρώπη οφείλει να αποκτήσει πέραν της οικονομικής, κοινωνική και πολιτική υπόσταση. Δεν μπορεί να σύρεται από τα εθνικά συμφέροντα μεμονωμένων κρατών όσο ισχυρά και αν είναι αυτά, είτε βρίσκονται εντός είτε εκτός Ευρώπης.
Η ΕΕ οφείλει να αναδειχτεί ως γεωπολιτική δύναμη σταθερότητας και ειρήνης. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αναδειχτεί ως υπόδειγμα αλληλεγγύης και συνεργασίας των κρατών. Οφείλει να υποστηρίξει το fair trade και να θέσει κανόνες που θα επιτρέπουν την ισόρροπη ανάπτυξη και τη διανομή του πλούτου σε όλη την κοινωνία. Οικονομική ισότητα προφανώς και δεν μπορεί να υπάρξει. Το να διασφαλίζεται όμως άνετη και αξιοπρεπής ζωή σε όλους είναι ένας στόχος που μπορεί να υπηρετήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Κοιτάζοντας μπροστά, πού βλέπετε την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στα επόμενα δέκα χρόνια, και ποιον ρόλο φαντάζεστε ότι θα παίζετε στο σχηματισμό αυτού του μέλλοντος;
Οραματίζομαι μια Ευρώπη πραγματικά ενωμένη, όπου κάθε γωνιά της θα είναι και μια ξεχωριστή ιστορία επιτυχίας. Ξεκινώντας από εδώ τα Τρίκαλα και τη Θεσσαλία, επιδιώκω να έρθει η Ευρώπη πιο κοντά στην Ελλάδα, να έρθουν οι Έλληνες πιο κοντά στην Ευρώπη. Να αναδείξουμε τις δυνατότητες, να αποκαλύψουμε τα προβλήματα, να βρούμε λύσεις, να αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα και να αντιμετωπίσουμε τα μειονεκτήματα.
Ο ρόλος που διεκδικώ είναι να εργαστώ σε αυτή την κατεύθυνση σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι μπορώ για να κινητοποιηθούν και άλλοι πολίτες σε αυτή την κατεύθυνση, για να ενεργοποιηθούν όσο το δυνατόν ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, ώστε όλοι μαζί να διαμορφώσουμε και να ζήσουμε σε καλύτερες ευρωπαϊκές συνθήκες. Ο στόχος για εμένα είναι κοινός για κάθε Έλληνα και για κάθε Ευρωπαίο. Αν πορευτούμε ενωμένοι είναι βέβαιο ότι θα πετύχουμε. Αν εργαστούμε από κοινού είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, κυρίως όμως ότι θα πείσουμε και τις γενιές που θα μας διαδεχτούν, ότι υπάρχει ένας και μόνο δρόμος να ακολουθούμε, αυτός της συνεργασίας. Δεν υπάρχει μια άποψη που να έχει δίκιο σε όλα, ούτε θα αποφύγουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και φιλοσοφίες.
Πολιτική σύγκρουση χρειάζεται να υπάρχει πάντα, γιατί μόνο μέσα από μια δημοκρατική αντιπαράθεση αναπτύσσεται ο διάλογος και γίνεται αντιληπτό ένα ζήτημα σε όλες του τις διαστάσεις. Δεν μπορούμε όμως να διαφωνούμε ως προς τον στόχο, που είναι να διαμορφώσουμε την Ελλάδα μας σε ένα βιώσιμο, δίκαιο και σύγχρονο κράτος, στερεά ριζωμένο σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.