Τοπικά

Πάτησαν… κορυφή, Τρικαλινοί πεζοπόροι

Ο Λάκμος βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων και αποτελεί το πρώτο βουνό της Νότιας Πίνδου. Είναι ένας μακρόστενος σχηματισμός με κατεύθυνση Β – Ν που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένα αλπικά οροπέδια και ατελείωτους βοσκότοπους οι οποίοι κατά το παρελθόν στήριξαν μια ακμάζουσα κτηνοτροφία.

Το βουνό οριοθετείται βόρεια και δυτικά από τη ροή του Άραχθου. Στα νότια ο Καλαρίτικος ποταμός και το ρέμα Νέγκρι το διαχωρίζουν από την Κακαρδίτσα και τα Τζουμέρκα. Στα δυτικά ο Μετσοβίτικος ποταμός και ο Αχελώος είναι το σύνορο με το Δοκίμι.

Λάκμος και Δοκίμι είναι δυο βουνά του Ασπροποτάμου με κοινή μοίρα και παράδοση, κοινοί τροφοί του Αχελώου, αλλά τόσο διαφορετικά στο φυσιογνωμία τους. Το ήπιο Δοκίμι ζηλεύει το μπόι και τη μεγαλοπρέπεια του Λάκμου που όμως γυμνός όπως είναι, πολύ θα ήθελε λίγα έστω από τα ατελείωτα δάση της Ρόνας, της Σκληνιάσας, της Μοράβας.

Ο Λάκμος ή αλλιώς Περιστέρι, λόγω του σχήματος της Τσουκαρέλας (υψ. 2295 μ.), της ψηλότερης κορφής του είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα απόκρημνων κορυφών όπως η Πρίζα (υψ. 2048 μ.), το Γιαννάκη (υψ. 2198 μ.), ο Μέγας Τράπος (υψ. 2240 μ.) και πολλές ανώνυμες. Στις πλαγιές ξεφυτρώνουν  οι οικισμοί Ανθοχώρι, Χαλίκι, Καλαρίτες, Συράκο, Περιστέρι, Γότιστα, Βαθύπεδο κα.

Το βουνό έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 λόγω της σημαντικής χλωρίδας που αναπτύσσεται στους αλπικούς οικοτόπους αλλά και της ορνιθοπανίδας του στην οποία περιλαμβάνονται τα μεγάλα αρπακτικά όρνιο, φιδαετός, χρυσαετός, σταυραετός. Το υπόβαθρο του βουνού είναι ασβεστολιθικό με αποτέλεσμα την έντονη καρστικοποίησή του και τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς.

Βασικός λόγος προσέλκισης των ορειβατών αλλά και απλών φίλων της φύσης είναι η λίμνη που σχηματίζεται στο κέντρο του βουνού, στη θέση Βερλίγκα από τα νερά του Αχελώου, έτσι όπως αυτός ξεφυτρώνει κυριολεκτικά από τη γη, ανάμεσα από τις θεόρατες κορυφές της Τσουκαρέλας και του Μέγα Τράπου. Επιβάλλεται μια ανάβαση ως εδώ (τρεις εως τρισήμιση ώρες απλής πεζοπορίας από το Χαλίκι). Στο τέλος της άνοιξης, όταν η εκρηξη των νερών συναντά τη χρωματική πανδαισία των αγριολούλουδων.

Η πρόσφατη επίσκεψή μας είχε έναν άλλο, διαφορετικό και κάπως άγνωστο προορισμό. Την κορυφή Στακόκκαλα (υψ. 2045 μ.) στο βορειοδυτικότερο άκρο του βουνού. Αφετηρία μας το ψηλότερο σημείο του δρόμου Χαλικίου – Μετσόβου, στη θέση «Σκαφίδα». Από εδώ, ανηφορίζουμε αριστερά του δρόμου βαδίζοντας στο παχύ χορτάρι, το ξερό από την ανομβρία. Σημαδεύουμε το πέτρινο τείχος πάνω από την κοιλάδα της Βάλια Σάκα. Αυτό υψώνεται ως τα 1971 μέτρα σε μια απόκρημνη αιχμηρή κορυφή με το χαρακτηριστικό όνομα Πύργος.

Φτάνουμε ως εκεί μετά από μιας περίπου ώρας ανάβαση. Στο βάθος, δυτικότερα και πιο ψηλά ο στόχος μας, μόνο που τώρα πρέπει να κατεβούμε χαμηλότερα, μέχρι τον πάτο σχεδόν της κοιλάδας, κάτι όχι και τόσο εύκολο αφού το πεδίο είναι τραχύ και οι κλίσεις μεγάλες.

Στο τέλος της κατάβασης συναντάμε ένα από τα πολλά κοπάδια των αγελάδων που εδώ και αρκετά χρόνια πήραν τη θέση των αιγοπροβάτων στις ορεινές βοσκές. Τα τεράστια ζώα με το όμορφο καφετί χρώμα κινούνται νωχελικά σκαρφαλώντας σε σημεία απόκρημνα, κάτι εντυπωσιακό για τον όγκο τους.

Η πορεία μας συνεχίζεται πλέον εύκολα μέχρι το διάσελο που ονομάζεται Μεγάλη Σπανούρα. Είναι αυτό που γεφυρώνει τις κορυφές Πύργος και Στακόκκαλα. Από εδώ, η δεύτερη δεν απέχει παρά 45’ έντονα ανηφορικής πορείας που οδηγεί στο βορειοδυτικό στεφάνι των κορυφών. Ακόμα πιο βόρεια και δυτικά, μια από τις εντυπωσιακότερες όψεις της Τσουκαρέλας. Ένας θεόρατος όγκος που ξεπετάγεται απότομα 300 περίπου μέτρα πάνω από το σύραχο. Δίπλα του οι κορυφές Γιαννάκη και Καλόγηρος και στα πόδια της δεύτερης οι κόκκινες σκεπές τπυ Ανθοχωρίου. Πιο πέρα το Μέτσοβο, η Εγνατία οδός, τα τούνελ και οι γέφυρές της. Ολόκληρη η Πίνδος φαίνεται από εδώ. Από την Τύμφη μέχρι τα Άγραφα. Με μια ματιά, με ένα γύρισμα του κεφαλιού μας!

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Το Σαββατοκύριακο 21-22/9 θα πραγματοποιήσουμε ανάβαση στην κορυφή Φλάμπουρο (υψ. 1904 μ.) με εκκίνηση τη Λάιστα. Είναι μία περιοχή που ο σύλλογός μας θα επισκεφθεί πρώτη φορά οργανωμένα. Η διαμονή θα γίνει κυρίως σε ξενώνες της περιοχής ή σε σκηνές. Περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του συλλόγου – Ομήρου 6, κάθε βράδυ Παρασκευής από τις 9 έως τις 10.  Η διεύθυνση της ιστοσελίδας μας είναι: www.trikalasport.gr και στο τηλέφωνό μας 2431072077.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης