Τοπικά

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας-21 Μαρτίου 2019

A beautiful forest at dusk.

Χρήστος  Αλεξ. Κουτσονάσιος  

                                                 Διευθυντής Δασών Ν. Τρικάλων

 

O Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών, έχει καθιερώσει να γιορτάζεται η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας που είναι η επιστήμη και η τέχνη της δημιουργίας, της διαχείρισης, της προστασίας και της αποκατάστασης των δασών προς όφελος του ανθρώπου και ασκείται σε φυσικές συστάδες και φυτείες. Η ανάπτυξη της σύγχρονης δασοκομίας μάλιστα είναι στενά συνδεδεμένη με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου του ανθρώπου και της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας. Τα δάση σε παγκόσμια κλίμακα υφίστανται σημαντικές πιέσεις. Στην Ελλάδα πάνω από 65% των εδαφών της Επικράτειας διαχειρίζεται η Δασική Υπηρεσία.

Στο Νομό Τρικάλων η δασική υπηρεσία έχει επιτελέσει σημαντικό έργο στην προστασία και διαχείριση των δασών μας. Πολλά από αυτά είναι από τα πιο παραγωγικά της χώρας και παράγουν σημαντικές ποσότητες ξυλείας η οποία μάλιστα επεξεργάζεται από τον ιδιωτικό τομέα και παράγονται προϊόντα ξύλου και ξυλείας που ενισχύουν την τοπική οικονομία. Επίσης η Υπηρεσία έχει κατασκευάσει πλήθος δασοτεχνικών έργων: δρόμους, αντιπλημμυρικά έργα, αναδασώσεις, χώρους αναψυχής, μονοπάτια. Σημαντική είναι και η διαχείριση της θηραματικής οικονομίας με τη λειτουργία της Ελεγχόμενης κυνηγετικής Περιοχής Κόζιακα. Τέλος η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών θα μπορέσει να αποτελέσει βασικό εργαλείο για την διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής μας.  Πρόσφατα προέκυψε στην περιοχή μας, ένας σημαντικός κίνδυνος για ένα από τα σημαντικότερα δασοπονικά μας είδη: τον πλάτανο ο οποίος προσβάλλεται από θανατηφόρο για αυτόν μύκητα και η Δασική Υπηρεσία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας.  Το δάσος λοιπόν παραμένει και σήμερα μέσω των διαδικασιών της δασοπονίας βασικός συντελεστής της πρωτογενούς παραγωγής της τοπικής οικονομίας, στηρίζοντας μάλιστα και το εισόδημα των τοπικών παραδασόβιων κοινωνιών.

Πρέπει λοιπόν η πολιτεία κατ επιταγήν του Συντάγματος και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας, να στηρίξει και να αναπτύξει την Ελληνική δασοπονία η οποία για κάθε ευρώ που επενδύεται σε αυτήν επιστρέφει σημαντικά οφέλη για τον άνθρωπο τα οποία δεν μετριούνται με χρήμα ή αν μετρηθούν με αυτό θα είναι αφάνταστα υπερπολλαπλάσια.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης