Τοπικά

Πανώλη: Θανατώθηκαν 2.000 αιγοπρόβατα στη Θεσσαλία-Έλεγχοι σε άλλα 100.000

«Η πανώλη των μικρών θηλαστικών δεν εγκυμονεί κανένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», σημείωσε από τη Λάρισα και την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου το μεσημέρι της Παρασκευής, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Kώστας Τσιάρας, σχετικά με τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

 

 

«Αναλαμβάνουμε τις πρωτοβουλίες από κοινού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να κλιμακώσουμε τη λήψη μέτρων που αφορούν στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού», πρόσθεσε ο κ. Τσιάρα κάνοντας αναφορά στις ζώνες που έχουν δημιουργηθεί στην Π.Ε. Λάρισας, αλλά και τα κλιμάκια που θα ενισχυθούν έως και την Δευτέρα με 100 κτηνιάτρους που θα συνδράμουν στις δειγματοληψίες. «Υπάρχει η απόλυτη συνεργασία όλων, έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε την εξάπλωση της νόσου», δήλωσε στη συνέχεια, εξηγώντας πως θα κινηθούν με τον ίδιο τρόπου που έδρασαν την περασμένη εβδομάδα στην Π.Ε. Τρικάλων.

Από την πλευρά του περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας παρουσίασε τις ζώνες που θα δράσουν στην περιοχή της Ελασσόνας τα κλιμάκια, εξηγώντας τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν οι κτηνίατροι με την δειγματοληψία.

Ήδη, έχουν θανατωθεί περισσότερα από 2.000 (2.407) ζώα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να ελεγχθούν τουλάχιστον 110.000 σημείωσε στη συνέχεια ο γ.γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος. Παράλληλα, παρουσίασε αναλυτικά τη διαδικασία που θα ακολουθήσουν τα κλιμάκια, τηρώντας πάντα τα πρωτόκολλα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σχετικά με τον ιό της πανώλης των μηρυκαστικών, αλλά και τον τρόπο μετάδοσης έκανε αναφορά η κτηνίατρος του ΥπΑΑΤ, Κατερίνα Μαρίνου, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος για τον άνθρωπο. Τέλος, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντοπουλος, σημείωσε πως «η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα στηριχτεί με έκτακτη χρηματοδότησης, για να στηριχθεί η περιοχή που βρίσκεται σε μία δύσκολη κατάσταση». Συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και βοήθεια ζήτησε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων Θεσσαλίας, Μπαλούκας Δημήτριος, όπως και ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας, Νίκος Παλάσκας.

Φωτό & βίντεο: larissanet.gr//Θανάσης Καλιακούδας

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης