Τοπικά

Παπαστεργίου: Σχεδιάζουμε ΜΕ τους πολίτες, όχι ΓΙΑ τους πολίτες

Μία θεωρητική και πολλές πρακτικές όψεις, πρότεινε ο Δήμαρχος Τρικκαίων ως εκπρόσωπος της Αυτοδιοίκησης σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Δημαράς. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στις 5 Δεκεμβρίου, στο αμφιθέατρο του υπουργείο, με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση, αστική διαχείριση, επανάχρηση και επανασχεδιασμός των πόλεων», ενώ το θέμα της ημερίδας ήταν «ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ. Βελτίωση και εκσυγχρονισμός των θεσμικών εργαλείων και διαδικασιών για τον σχεδιασμό – επανασχεδιασμό και την υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ανάπλασης με στόχο την αειφορία και ανθεκτικότητα των οικισμών».

Ουσιαστικά, με τον νέο νόμο, επιχειρείται να γίνει «συμπλήρωση και αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης/ αναζωογόνησης στις οικιστικές μας περιοχές, προκειμένου αυτό να καταστεί πλήρες, επιχειρησιακό και αποτελεσματικό χωρίς γραφειοκρατικές δυσκαμψίες».

Από αυτό το σημείο ξεκίνησε ο κ. Παπαστεργίου και τόνισε ότι έχει σημασία να σχεδιάζουμε ΜΕ τους πολίτες και όχι ΓΙΑ τους πολίτες.
Και αυτό θα γίνει, με το
– Να «ακούσουμε» την πόλη

– Να αφήσουμε τη ζοφερή πραγματικότητα της λακκούβας

– Να οραματιστούμε, πώς θέλουμε την πόλη μας σήμερα και βασικά πως τη φανταζόμαστε αύριο

– Να μη μείνουμε στα όνειρα αλλά με σχεδιασμό και μεθοδικότητα να ξεκινήσουμε να δημιουργούμε.

– Να καταγράψουμε τα προβλήματα, αφού δεν μπορούμε να λύσουμε κάτι που δεν έχουμε εντοπίσει.

– Να σεβαστούμε την ιστορία, τις παραδόσεις κάθε περιοχής.

– Να αναζητήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε πόλης.

– Να σκεφτούμε πώς θα βάλουμε αισθητική, πώς θα δώσουμε χώρο, πώς θα κάνουμε τις πόλεις μας να ανασάνουν.

– Να πάρουμε πρώτα κάποιες βασικές πολιτικές αποφάσεις.

 

Και ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αποφάσεις; Για αρχή, δύο βασικές, με πλήθος επί μέρους ενεργειών:

– Η συνεργασία με τους φορείς κάθε πόλεις: Εμπορικός σύλλογος, Επιμελητήριο, φορείς μεταφορών, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, μαθητές, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ, μεταφορικές εταιρίες κ.ο.κ.

– Η επίλυση πλήθους γραφειοκρατικών ζητημάτων: Δαιδαλώδης νομοθεσία (π.χ., σε ποιον ανήκουν τα ποτάμια), πολύπλοκη διαγωνιστική διαδικασία για τα έργα, εμπειρία από τον νέο ποδηλατόδρομο του Δήμου Τρικκαίων, βαλτωμένες πράξεις εφαρμογής (όπως συμβαίνει στα Τρίκαλα), υπηρεσίες που πρέπει να… δικαιολογήσουν το ρόλο τους, ιδιοκτησιακά ζητήματα επί εκτάσεων, επίλυση προβλημάτων ανάμεσα σε Δημόσιο και Δήμους για τα «αγνώστου ιδιοκτησίας», προβλήματα με το Κτηματολόγιο και τους Δήμους, Προβλήματα με την ανάπτυξη υποδομών και δικτύων, χωρίς προστασία των πόλεων (συνεχείς εκσκαφές).

Όπως τόνισε ο κ. Παπαστεργίου, οφείλουμε «να δούμε τις προκλήσεις, να δούμε τις χρήσεις που μόνη της παίρνει η πόλη, αφού ίσως βαρέθηκε να μας περιμένει».

Και στη συνέχεια παρουσίασε το πλήθος των δράσεων, έργων και παρεμβάσεων που έχουν γίνει στα Τρίκαλα, συμβάλλοντας στην αλλαγή της φυσιογνωμίας της πόλης και του Δήμου Τρικκαίων: Πάρκο Ματσόπουλου, Ληθαίος ποταμός, σχεδιασμός για λόφο Προφήτη Ηλία, παλιές φυλακές, χώρος πέριξ του νέου Μουσείου Τσιτσάνη, ποδηλατόδρομοι και ποδηλατική συμπεριφορά, παγκόσμια πρωτιά με το Λεωφορείο Χωρίς Οδηγό και προγράμματα ηλεκτροκίνησης οχημάτων, σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση του συστήματος υποβολής αιτημάτων («20000») στον Δήμο.

Στην ημερίδα μίλησε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ειδικοί, επιστήμονες και γνώστες της αυτοδιοίκησης σε ζητήματα αναπλάσεων: Νίκος Μπελαβίλας, Αν. Καθ. ΕΜΠ – Πρόεδρος «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ», Γιάννης Πολύζος, Ομοτ. Καθ. ΕΜΠ – Προεδ. ΕΤΑΔ, Δημήτρης Οικονόμου, Ομοτ. Καθ. ΠΘ, Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, Αν. Καθ. ΑΤΕΙ Πελοποννήσου, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, τ. Πρόεδρος ΣτΕ, Νερατζούλα Χρυσού, Αρχιτέκτων – Συνεργάτης ΓΓ ΔΕ-ΕΣΠΑ ΥΠΟΙΚΑΝ, Λενιώ Μυριβήλη, Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή Δήμου Αθηναίων, Ρένα Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας ΧΣΑΠ ΥΠΕΝ κ.α.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης