Site icon TrikalaVoice

Παρουσίαση Ομάδας Έργου για Αξιόλογα Κτίρια στα Τρίκαλα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Τρικάλων του Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, παρουσίασε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Ananti City Resort, στα Τρίκαλα, το ιδιαίτερα σημαντικό έργο καταγραφής και απεικόνισης του αποθέματος αξιόλογων κτιρίων στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Με την εκδήλωση, ολοκληρώνεται ο κύκλος παρουσίασης του έργου στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες που αυτό καλύπτει.

 

 

Στην εκδήλωση, κατά τη διάρκεια της οποίας έλαβε χώρα και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΤΕΕ-ΚΔΘ, η Ομάδα Εργασίας που ανέλαβε τη διεκπεραίωση του έργου «Καταγραφή, κωδικοποίηση και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς» παρουσίασε στο κοινό την διαδικτυακή πλατφόρμα που ανέπτυξε στην οποία παρουσιάζονται, μέχρι στιγμής, 437 κτίρια ιδιαίτερης αξίας, από ιστορική, τεχνική και αρχιτεκτονική σκοπιά.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει τις ρίζες της πίσω στο 1994 όταν το ΤΕΕ Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας συνέστησε την ομάδα εργασίας “Καταγραφή αξιόλογων κτισμάτων Λάρισας”, στο πλαίσιο της οποίας είχαν καταγραφεί 76 κτίρια, εκ των οποίων σήμερα διασώζονται μόλις 39. Με σκοπό την καταγραφή, την ανάδειξη και την προστασία των αρχιτεκτονικών τοπόσημων, η σημερινή διοίκηση του ΤΕΕ-ΚΔΘ αποφάσισε να συνεχίσει και να εμπλουτίσει αυτό το έργο, καθώς και να το επεκτείνει συμπεριλαμβάνοντας εκτός από τη Λάρισα και τα κτίρια που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων και Καρδίτσας.

 

Η πλατφόρμα του ΤΕΕ-ΚΔΘ, που είναι ήδη στον «αέρα» στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tee-kdth.gr/axiologa,

αποτελεί ένα σύνθετο και μεγάλης έκτασης έργο, το οποίο είναι δυναμικό καθώς η λίστα των κτιρίων θα εμπλουτίζεται διαρκώς, ενώ κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης ή φορέας θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις δικές τους προτάσεις για κτίρια τα οποία δύνανται να χαρακτηριστούν ως αξιόλογα και να συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα.

Η έκταση του έργου όμως δεν σταματά στην καταγραφή, καθώς η Ομάδα Εργασίας, αποτελούμενη από 12 επιστήμονες, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, αναπτύσσοντας εφαρμογή αναζήτησης και απεικόνισης των εν λόγω κτιρίων σε περιβάλλον Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (GIS). Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες της και κάθε ενδιαφερόμενος, θα έχει πρόσβαση σε οπτικοποιημένες πληροφορίες  γεωγραφικής, αρχιτεκτονικής, ιστορικής/λαογραφικής και νομικής φύσης. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες είτε σε μορφή ηλεκτρονικού βιβλίου, είτε μέσω λογισμικού QGIS, είτε μέσω διαδραστικής πλατφόρμας με υπόβαθρο GOOGLE MAPS.

Αξίζει δε να σημειωθεί, ότι το όλο έργο εντάσσεται στην προσπάθεια του Τεχνικού Επιμελητηρίου να συμβάλλει στην καταγραφή, κωδικοποίηση, και αξιοποίηση της Αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και παράλληλα, με την Τράπεζα γης, στην δημιουργία μίας ψηφιακής τράπεζας πληροφοριών για τα κτίρια της Ελλάδας (διατηρητέα και μη) που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Υπεύθυνος της Ομάδα Εργασίας που εκπόνησε το έργο είναι ο Αρχιτέκτων Μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ Δημήτρης Πετρωτός, ενώ πολύτιμη ήταν η συμμετοχή των Βαρελά Σταυρούλα, Βλαχάβα Δημητρα, Γαλάνη Βασιλική, Κανδήλα Μαρία, Καστανάρα Χαρά, Παραφέστα Μελίνα, Τζήμα Ελένη, Τσιαβέ Ευφροσύνη, Χαβαλέ Μαριέττα, Χαβαλέ Σταυρούλα, Αρχιτέκτονες Μηχανικοί, μέλη του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ και του Κυριάκου Γεώργιου, Αγρονόμου Τοπογράφου Μηχανικού, μέλους του ΤΕΕ/ΤΚΔΘ.

 

Χαιρετίζοντας το έργο της Ομάδας Εργασίας, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Νίκος Παπαγεωργίου έκανε εκ νέου λόγο για μια εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που έχει προστιθέμενη αξία για τις τοπικές κοινωνίες στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

 

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης και Πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τρικάλων του ΤΕΕ-ΚΔΘ, κ. Απόστολος Μπαταβάνης απέδωσε τα εύσημα στα μέλη της Ομάδας Έργου για την εξαιρετική τους δουλειά, ενώ σημείωσε μεταξύ άλλων: «Σε τοπικό επίπεδο η Ν.Ε. Τρικάλων έχοντας και την υποστήριξη της διοικούσας επιτροπής του περιφερειακού τμήματος και του προέδρου κ. Νικολάου Παπαγεωργίου έχει προβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε μια σειρά από ενέργειες με 3 βασικούς στόχους. Πρώτον, να ενισχύσει το συλλογικό πνεύμα των μηχανικών της περιοχής. Δεύτερον, να ενδυναμώσει την εκπροσώπηση του κλάδου στα τεχνικά ζητήματα της περιοχής με δεδομένη και την πραγματοποίηση πολλών και σημαντικών έργων το τρέχον χρονικό διάστημα. Και τρίτον, να προβάλλει τον ανταποδοτικό ρόλο που οφείλει να έχει το ΤΕΕ. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και προγραμματίζονται για το προσεχές διάστημα αρκετές επιστημονικές ημερίδες και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιστημονικής κατάρτισης των συναδέλφων».

Σημειώνεται ότι την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΚΕΔΕ κ. Δημήτριος Παπαστεργίου, εκπρόσωποι της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης και εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων και επαγγελματικών επιμελητηρίων.

Exit mobile version