Την ευκαιρία να ταξιδέψουν πίσω στο παρελθόν στα τέλη του ‘70 αρχές της δεκαετίας του ‘80, με φόντο την πόλη της Θεσσαλονίκης και το ισχυρό, πολυπληθές φοιτητικό κίνημα της εποχής είχαν οι Τρικαλινοί παραβρέθηκαν στην εκδήλωση παρουσίασης του νέου βιβλίου του Δημήτρη Κατσαντώνη «ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ’79, ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» το πρωί της Κυριακής στο Μουσείο Τσιτσάνη. Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ και το βιβλιοπωλείο ΕΠΙΛΟΓΗ.
Για το βιβλίο μίλησαν o φιλόλογος Γιώργος Παράσχης, κι ο γεωπόνος Αχιλλέας Μανούρας. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Βιβή Μαργαρίτη ενώ την πλαισίωσε μουσικά η Μουσική Σχολή Παπαστάθη (με την Μαρία Μπαλατσούκα στο τραγούδι και τη Νατάσα Παπαστάθη στο πιάνο).
Όπως αναφέρθηκε ο αναγνώστης μέσα από το βιβλίο βλέπει την ιστορία όπως δεν τη γράφει ένα ιστορικό βιβλίο, αλλά όπως τη βίωσε ένας νέος άνθρωπος ως μέρος του γίγνεσθαι, ως μέρος των εξελίξεων. Βλέπει την ιστορία μέσα από τα μάτια ενός νέου, που πιστεύει στην κοινωνική αλλαγή, που θαμπώνεται από την ανάδυση μιας νέας πραγματικότητας και βιώνει το Παρόν ως Ιστορία.
Μια πορεία ενηλικίωσης σε μια αναστατωμένη, ανικανοποίητη κοινωνία. Σε μια Ελλάδα που ζει στον απόηχο της Μεταπολίτευσης, εδώ και μισό αιώνα.
Εποχή κατά την οποία η προσωπική περιπέτεια μύησης στο «μεγάλο κόσμο» σπονδυλώνεται σε κομβικά γεγονότα στη χώρα και στον κόσμο. Το Παρόν Ως Ιστορία αλλά και η Ιστορία ως Παρουσία στην καθημερινή ζωή, στις ατομικές επιδιώξεις, στις προσωπικές αγωνίες, στους παράδοξους έρωτες.
Ένας νέος άνθρωπος ψάχνει τον εαυτό του μέσα από κάτι που ν’ αξίζει τον κόπο της αφοσίωσης. Χαίρεται γιατί πιστεύει ότι «ευνοϊκοί είναι οι καιροί, κατάλληλος ο τόπος». Εκπλήσσεται από την περιήγησή του σε μια πινακοθήκη χαρακτήρων, κάποτε υπαρκτών, σήμερα χαμένων και λησμονημένων. Παθιάζεται και διαψεύδεται. Και αναρωτιέται μέχρι τέλους «ποιοι ήταν όλοι αυτοί που μας έφτασαν μέχρι εμένα;»
Σχετικά με τον συγγραφέα
Ο Δημήτρης Κατσαντώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν έμεινε αμέτοχος στους καιρούς του, ιδιαίτερα στα νεανικά του χρόνια. Είναι οπαδός του «ένδον σκάπτε». 14 χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Φυσικής ενώ παράλληλα δημοσιογραφούσε, 3 χρόνια ήταν Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, από το 2004 ασχολείται με τον τομέα των ερευνών και της επικοινωνίας. Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα («Μίλαν – Κούντερα, 1-0», «Η γρίπη της Μονρόε» κ.ά.) που ανέβηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και το μυθιστόρημα «Το καλοκαίρι που όλα άλλαξαν» (εκδόσεις Επίκεντρο). Η Μεταπολίτευση, η ατμόσφαιρα και η δυναμική της, με τα θετικά και αρνητικά αποτυπώματά της στην Ιστορία του τόπου αποτελούν το σταθερό πλαίσιο αναφοράς στα γραπτά του.
ΦΩΤΟ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΓΩΓΟΣ