Στην κατάμεστη αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Δημήτρη Χριστόπουλου, Κοσμήτορα της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, «Ταξίδι στο κράτος: Κυριαρχία, δίκαιο και δικαιώματα». Ο Δημήτρης Χριστόπουλος είναι καθηγητής Πολιτειολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Παντείου και συγγραφέας με ενεργές παρεμβάσεις στη δημόσια ζωή σε θέματα θεσμών, δημοκρατίας και δικαιωμάτων. Υπήρξε πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2003-2011) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (2016-2019). Είναι επίσης επιστημονικός σύμβουλος του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς και μέλος του think tank που δημιουργήσει ο τελευταίος.
Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν οδηγό στον κόσμο του κράτους. Ένα ταξίδι στο κράτος. Η περιπέτεια του ταξιδιού, κυριολεκτικά και μεταφορικά, και κυρίως του δύσκολου ταξιδιού, είναι ζωτική για τη γνώση. Με αναφορές στην ευρωπαϊκή ιστορία, από τον Μεσαίωνα έως την ύστερη νεωτερικότητα, που γέννησε την πρώτη ύλη του βιβλίου. Γιατί είμαστε η ιστορία μας: οι έννοιες των εννοιών μας, στον κόσμο του δικαίου και της πολιτικής, είναι η ίδια η ευρωπαϊκή ιστορία με τα επιτεύγματα, τα αδιέξοδα και τις αβεβαιότητες των καιρών μας. Γι’ αυτές μαθαίνουμε, με βάση αυτές κατανοούμε. Το βιβλίο φιλοδοξεί να πει τα απαραίτητα, ώστε οι αναγνώστες να προσανατολιστούν στον σύνθετο κόσμο του κράτους και του δικαίου· και να τα πει με έναν τρόπο όσο γίνεται πιο ζωντανό και άμεσο, όχι όμως διεκπεραιωτικό.
Με τον συγγραφέα συζήτησαν οι Γεωργία Σπυροπούλου, νομικός – υποψήφια διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου και ο Βασίλης Παπαστεργίου, δικηγόρος Αθηνών. Τη συζήτηση προλόγισε η Μαρίνα Κοντοτόλη, απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Επιστημών Παντείου Πανεπιστημίου, η οποία στην εισαγωγική της ομιλία είχε αναφορές και στην κατάσταση που διαμορφώνεται σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. “Ο συγγραφές ποτέ δεν αρκείται σε μία στείρα ακαδημαϊκή προσέγγιση. Ανέκαθεν είχε ενεργή παρουσία στα δημόσια πράγματα και τη δημόσια συζήτηση για τη δημοκρατία, το δίκαιο και τα δικαιώματα στη χώρα μας” σημείωσε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει “και τονίζω, ανεξαρτήτως πολιτικών συγκυριών και κυβερνήσεων. Όπως για παράδειγμα, το 2010, που μπήκε μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση του Νόμου 3838, για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών που γεννήθηκαν ή πήγαν σχολείο στην Ελλάδα. Ή πρόσφατα όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο την υποκλοπών, που δεν δίστασε να πάρει αμέσως θέση απέναντι σε αυτά τα κρίσιμα νοσηρά φαινόμενα των καιρών μας”.
” Καλοσωρίζω τον αγαπημένο μου καθηγητή, Δημήτρη Χριστόπουλο στα Τρίκαλα” συνέχισε η Μαρίνα Κοντοτόλη “ο καθηγητής κ. Χριστόπουλος έχει μια ταξιδιωτική αντίληψη για τη γνώση.
Και αυτό είναι που ενδιαφέρεται να δώσει ως δάσκαλος στους φοιτητές του και ως συγγραφέας στους αναγνώστες του. Περνά από σπουδαίους σταθμούς της επιστημονικής σκέψης, όπως αυτόν του Χομπς, του Ρουσσώ, του Σπινόζα, του Μαρξ, αλλά και νεώτερων όπως του Πουλαντζά. Ψηλαφίζει και αναλύει σύνθετες έννοιες, όπως το δίκαιο και τα δικαιώματα, διακρίνοντας το ιδιωτικό από το δημόσιο δίκαιο, το Σύνταγμα, την κρατική κυριαρχία, την ελευθερία της έκφρασης. Το κράτος, το έθνος, η αυτοδιάθεση, η κυριαρχία, η δικαιοσύνη και τα δικαιώματα αναλύονται σε βάθος, με έναν τρόπο όμως απλό αλλά όχι απλοϊκό, άμεσο και προσιτό σε όλους. Τελικά καταφέρνει να μας δώσει, ίσως ένα από τα πληρέστερα και πιο πλούσια, σε πνευματικές εμπειρίες, ταξίδια. Ένα επιμορφωτικό ταξίδι μέσα στον ωκεανό της επιστημονικής σκέψης για το κράτος και τους θεσμούς, για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Και λέω ίσως ένα από τα πληρέστερα ταξίδια, γιατί είμαι βέβαιη, πως όταν συνέτασσε το νέο του βιβλίο, ούτε που του περνούσε από το μυαλό ότι στη χώρα μας εξελισσόταν ένα από τα επαχθέστερα πλήγματα κατά της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Συντάγματος. Και προφανώς αναφέρομαι στις παράνομες παρακολουθήσεις και υποκλοπές”.