Του Βασίλη Τσιούτσια
Σε παγκόσμιο επίπεδο τα ποσοστά τόσο της παχυσαρκίας όσο και του διαβήτη βρίσκονται σε άνοδο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους 10 ενήλικες σε όλο τον κόσμο είναι πλέον παχύσαρκος και τα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας διπλασιάζονται κάθε 20 χρόνια. Ένας στους 10 ενήλικες επίσης είναι διαβητικός και ο διαβήτης είναι η ασθένεια που στις Ηνωμένες Πολιτείες σκοτώνει περισσότερα από δύο άτομα την ώρα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα πυροδοτούν ένα βιοχημικό καταρράκτη που μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε δημιουργία καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rey Juan Carlos της Μαδρίτης και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Cell. Η έρευνα μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσουμε την γνωστή σχέση μεταξύ κακής διατροφής και αυξημένου κινδύνου καρκίνου. Ενώ τα σάκχαρα είναι απαραίτητα για πολλές λειτουργίες του σώματος μας, εν τούτοις στο αίμα ενός υγιούς ατόμου τα επίπεδα σακχάρου παραμένουν μέσα σε ένα σχετικά στενό εύρος λόγω της γλυκαγόνης και της ινσουλίνης, ορμόνες του παγκρέατος. Όταν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι λίγο πιο υψηλά, ένα άτομο διαγιγνώσκεται ως προδιαβητικό. Όταν δε τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα είναι πολύ υψηλά, τότε το άτομο θεωρείται διαβητικό. Και οι δύο τύποι – προδιαβήτη και διαβήτη- είναι πολύ πιο συχνοί σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Πράγματι, ο διαβήτης τύπου ΙΙ προκαλείται στην πραγματικότητα από παρόμοιους παράγοντες, από τους οποίους προκαλείται και η παχυσαρκία. Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και καιρό ότι οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι άνθρωποι, έχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου, αλλά οι λόγοι γι ‘αυτό μέχρι τώρα είχαν παραμείνει ασαφείς. «Στο παρελθόν ήμασταν σίγουροι για το ότι αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου», δήλωσε ο Colin Goding του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. «Αυτή η νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο για πιθανές νέες θεραπείες, που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου στους παχύσαρκους και διαβητικούς πληθυσμούς.” Τα νέα ευρήματα προέρχονται από μια μελέτη που εξετάζει το πώς εντερικά κύτταρα αντιδρούν στα σάκχαρα με την απελευθέρωση GIP, μιας ορμόνης που διεγείρει το πάγκρεας για να απελευθερώσει την ινσουλίνη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται s-κατενίνη διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ικανότητα των εντερικών κυττάρων να απελευθερώσουν GIP και ότι η s-κατενίνη γίνεται πολύ πιο ενεργή κάτω από την παρουσία υψηλότερου σακχάρου στο αίμα. Μια άλλη έρευνα έδειξε ότι η s-κατενίνη μπορεί να παρεμβαίνει στον φυσικό κύκλο ζωής των κυττάρων, προκαλώντας αυτά ώστε να γίνουν ιδιαίτερα ανθεκτικά και να θεωρούνται προκαρκινικά. Περαιτέρω δοκιμές από τους ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι με την παρουσία των υψηλών επιπέδων σακχάρου, τα κύτταρα αρχίζουν να συσσωρεύουν s-κατενίνη στους πυρήνες τους, που οδηγεί απευθείας στο πολλαπλασιασμό των κυττάρων που σχετίζεται με καρκινικούς όγκους. Ο επικεφαλής ερευνητής Custodia Garcia Jimenez είπε: “Αλλαγή διατροφής με αποφυγή πρόσληψης σακχάρων, είναι μια από τις ευκολότερες στρατηγικές πρόληψης που ενδεχομένως να σώσουν τον άνθρωπο από μια μεγάλη ταλαιπωρία”. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου ένας στους τρεις καρκίνους μπορεί να αποφευχθεί με καλύτερη διατροφή και με καθημερινή άσκηση, η οποία δίνει το απαραίτητο οξυγόνο στα κύτταρά μας. Θυμηθείτε ότι ο οργανισμός μας αντιδρά τέλεια όταν εμείς τον τροφοδοτήσουμε με σωστή και υγιεινή τροφή, όταν δηλαδή τον αντιμετωπίσουμε με όλο το σεβασμό που του οφείλουμε!
(Το φαρμακείο Βασίλη Τσιούτσια στην Ασκληπιού 34 σας καλεί όλους για δωρεάν μέτρηση σακχάρου και παροχή εντύπου ενημέρωσης πάνω στον σακχαρώδη διαβήτη. Η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη).