Τοπικά

“Περί της καύσης των νεκρών”

A Christian worshipper holds a rosary during the Sunday Easter mass at the Church of the Holy Sepulcher, traditionally believed to be the site of the crucifixion of Christ, in Jerusalem's Old City, Sunday, March 31, 2013. (AP Photo/Sebastian Scheiner)

πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού

 

Πρόσφατα μάθαμε πως δημιουργήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία στην Ριτσώνα κοντά στην Χαλκίδα κέντρο αποτέφρωσης νεκρών. Εμείς βέβαια οι Χριστιανοί δεν πρέπει να μιλούμε για νεκρούς αλλά κεκοιμημένους. Έτσι λοιπόν οι Έλληνες που θέλουν να αποτεφρωθούν δεν χρειάζεται να πηγαίνει η σορός τους στην Βουλγαρία όπου υπάρχει το κοντινότερο αποτεφρωτήριο. Λογικό είναι τώρα να μειώνονται και τα έξοδα λόγω μικρότερης αποστάσεως.

Ο οικονομικός πειρασμός είναι μεγάλος για τα γραφεία τελετών καθώς μια κηδεία με την ταφή στοιχίζει περίπου χίλια ευρώ ενώ μια αποτέφρωση δυόμιση ή και τρεις χιλιάδες ευρώ οπότε το κέρδος τους θα είναι και μεγαλύτερο.

Εγώ ταπεινά θα ήθελα να υπενθυμίσω στα εν λόγω γραφεία, εάν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πως στον κεκοιμημένο που επιθυμεί να αποτεφρωθεί δεν επιτρέπεται να  διαβάζεται η Εξόδιος Ακολουθία στην Εκκλησία αλλά ούτε και τα καθιερωμένα τρισάγια διότι η Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας θέλει τους νεκρούς μας να τους θάβουμε στο χώμα μέσα στα κοιμητήρια. Έτσι διασώζονται εκατομμύρια Άγια Λείψανα που θαυματουργούν και μας παρηγορούν στις δύσκολες στιγμές της ζωής μας.

Η Εκκλησία μας φέρεται έτσι σε κάποιον που θέλει να αποτεφρωθεί όχι για να τον εκδικηθεί όπως νομίζουν πολλοί αλλά γιατί σέβεται την ελευθερία του να μην αποδέχεται τις αρχές μιας θρησκείας και να πράττει αυτό που αυτός θέλει ακόμη και μετά θάνατον.

Τώρα λοιπόν τα γραφεία θα δείξουν εάν έχουν πάνω από το κέρδος την πίστη τους. Εάν αγαπούν την Ορθοδοξία που τους έτρεφε όλα αυτά τα χρόνια θα συμβουλεύουν σωστά τους συγγενείς των κεκοιμημένων. Εάν αγαπούν το χρήμα θα τονίζουν τις πρακτικές ευκολίες της καύσεως και όχι το πνευματικό όφελος του νεκρού και των συγγενών.

Η καύση των νεκρών είναι η πιο ”έξυπνη” και γρήγορη λύση να ”ξεφορτωθούμε” τόσο τον νεκρό όσο και την αντιμετώπιση της θλίψεως που φέρνει η θέα του νεκρού. Όμως η μνήμη του θανάτου είναι αρετή για τον χριστιανό. Αν σκεφτόμαστε καθημερινά ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε και εμείς μέσα σε έναν τάφο τότε γινόμαστε καλύτεροι, κοιτούμε όχι μόνον να κοπιάζουμε για τα υλικά αγαθά αλλά για την απόκτηση των αρετών που είναι το πιο χρήσιμο εισιτήριο για την αιώνια ζωή.

Αγαπητοί ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών ας τονίζεται στους συγγενείς πως όλες οι Ορθόδοξες παραδόσεις, όπως η μεταφορά του νεκρού στο σπίτι και το ξενύχτισμα γύρω του, η εξόδιος ακολουθία, τα ιερά μνημόσυνα, το άναμμα του καντηλιού στο μνήμα μέσα στο κοιμητήριο γίνονται προς όφελος ψυχικό όλων τόσο των κεκοιμημένων όσο και των συγγενών τους. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες δείχνουμε ως γνήσιοι χριστιανοί πως δεν φοβούμαστε τον θάνατο, σεβόμαστε ακόμα και το σώμα του νεκρού και προσδοκούμε την Ανάσταση όλων στην Δευτέρα Παρουσία με σώμα και ψυχή.

Ίσως τώρα, που το θέμα της καύσεως έγινε πιο εύκολο, πολλοί χωρίς να το θέλουν να γίνουν στάχτη. Καλό λοιπόν είναι στην διαθήκη μας να γράφουμε μετά θάνατον τι θέλουμε να μας κάνουν. Δεν θα ήταν υπερβολή να διαλέγουμε και το γραφείο κηδειών που σέβεται περισσότερο τις Ορθόδοξες Παραδόσεις διότι μερικά γραφεία στην Ελλάδα και χάρηκαν που έγινε το ιδιωτικό αποτεφρωτήριο αλλά και παλαιότερα από ορισμένα έγινε προσπάθεια να κάνουν το δικό τους αποτεφρωτήριο.

Καί εμείς οι ιερείς οφείλουμε συνεχώς να ενημερώνουμε τους πιστούς για το εν λόγω θέμα διότι αφορά την σωτηρία της ψυχής τους.

Ετικέτες

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης