Site icon TrikalaVoice

“Περπατώντας στα αποκαϊδια”

Αν τύχει και βρεθείς προς την Αθήνα, κάνε τον κόπο να επισκεφτείς τον τόπο όπου πριν λίγες ημέρες συντελέστηκε ένα ολοκαύτωμα ανυποψίαστων ανθρώπων. Να περπατήσεις εκεί που πριν λίγες ημέρες, υπήρχε μια πανέμορφη κατωκοιμένη περιοχή δίπλα στο κύμα και το καταπράσινο της φύσης. Όλα έμοιαζαν όμορφα και η περιοχή έσφυζε από ζωή, που τη συνόδευαν οι χαρούμενες ανέμελες φωνές και παιχνίδια των μικρών παιδιών. Δεν θα αναφερθώ σε διαχρονικές ευθύνες, παραλείψεις, λάθη του παρελθόντος και του παρόντος. οι αρμόδιες υπηρεσίες και «μηχανισμοί» του κράτους, γνώριζαν και γνωρίζουν τους τρόπους δράσης, για ότι προκύπτει σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά… Επανέρχομαι στο θέμα που συγκλόνισε το πανελλήνιο και όλο τον κόσμο, που βύθισε στο πένθος ένα ολόκληρο έθνος και στον αβάσταχτο πόνο εκατοντάδων οικογενειών, που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους, αυτούς που κάηκαν ζωντανοί από τη φωτιά , ή πνίγηκαν πέφτοντας στη θάλασσα για να σωθούν. Θρηνούν παιδιά που δεν πρόλαβαν να γνωρίσουν τη ζωή και κάηκαν σφιχταγκαλιασμένα με τις μανάδες τους και τους πατεράδες τους. Ελληνόπουλα που έκαναν όνειρα για το μέλλον τους, εμφορούμενα από τις αξίες και ιδανικά της φυλής μας. Κανείς δε θα ξεχάσει τη 13χρονη ελληνοπούλα, που σαν σύγχρονη Σουλιώτισσα, διάλεξε συνειδητά το δικό της αξιοπρεπή θάνατο, απέναντι στην επερχόμενη πύρινη κόλαση. Αν λοιπόν σήμερα περπατήσεις σ΄ αυτή την περιοχή, κλείσεις στα μάτια σου, θα αισθανθείς γύρω σου να σε αγγίζουν οι σκιές αυτών που πριν καούνε ζωντανοί έτρεχαν να σωθούν. Θα ακούσεις τις φωνές απελπισίας και τα κλάματα μικρών και μεγάλων, που σιγά σιγά σβήνουν και πλέον δεν ακούγονται. Όμως πλανιέται παντού γύρω ένα παράπονο και μια απορία, από τις ψυχές τους που θα περιπλανώνται επί 40 ημέρες στον τόπο του μαρτυρίου τους. «Κάνατε όλα όσα θα έπρεπε για να μας προστατεύσετε;.» Προτιμώ να αρκεστώ μόνο στο ερωτηματικό.
Όμως, η ομάδα διάσωσης της ΛΕΔ, η πολλαπλώς εκπαιδευμένη και πιστοποιημένη εκφράζει το δικό της παράπονο. Η διαχρονική έλλειψη ευαισθησίας, υπευθυνότητας και οι αγκυλώσεις ορισμένων κρατικών υπηρεσιών, στέρησαν στην ομάδα διάσωσης τη δυνατότητα να βρεθούνε κοντά στους πυρόπληκτους της Αθήνας. Μπορούσαμε να προσφέρουμε πολλά, γιατί γνωρίζουμε πολλά κι αυτό το βεβαιώνουν οι πυροσβεστική Τρικάλων και Καλαμπάκας, το Τμήμα Αιμοδοσίας του Γ.Ν. Τρικάλων, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας κ.λπ. Η συμμετοχή μας στην πυρόσβεση στις μεγάλες δασικές πυρκαγιές του Νομού, στην έρευνα και διάσωση αγνοουμένων και η Τράπεζα Αίματος της Λέσχης
μας, η οποία συμπαραστάθηκε σε αρκετές δεκάδες συμπολιτών μας τα λένε όλα. Όμως βρεθήκαμε αρωγοί στους πυρόπληκτους καλώντας τα μέλη μας σε έκτακτη αιμοδοσία.
Κρίνω σκόπιμο να συστήσω το έμψυχο δυναμικό της ομάδας μας.
Α΄ Πιστοποιημένα μέλη στη δασοπροστασία – δασοπυρόσβεση: 13
Β΄ Ευρωπαϊκή Πιστοποίηση στις Α΄ Βοήθειες, ΚΑΡ.Π.Α., χρήση Απινιδωτή, μέλη: 15
Γ΄ Βεβαίωση Εκπαίδευσης σε χιονοσκεπείς περιοχές, μέλη : 9
Δ΄ Βεβαιωμένη Εκπαίδευση ενός μηνός, 100 διδακτικών ωρών, με θέμα «Διαχείριση Εκτάκτων Αναγκών, Σεισμοί, Πυρκαγιές, Πλημμύρες, Χιονοπτώσεις», μέλη: 22
Αυτή η ομάδα διάσωσης στερήθηκε το όχημα που διέθετε, για την μετακίνηση των μελών της στους τόπους συμβάντων, έχοντας μαζί τους τον κατά περίπτωση απαραίτητο εξοπλισμό: Επινώτιους Πυροσβεστήρες Νερού, Πυροσβεστικά Κράνη, Αλυσοπρίονα, Μάσκες, Ορειβατικό Εξοπλισμό, Ειδικά Σχοινιά 60 & 80 μέτρων (4 ζεύγη), Ειδικό Φορείο Διάσωσης, κ.λπ.
Το έτος 2012 λόγω οικονομικής αδυναμίας, με αίτησή μας προς το Υπ. Οικονομικών, ζητήσαμε την απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας του οχήματος της ομάδας διάσωσης. Όμως επί 5 χρόνια, ουδεμία ενημέρωση είχαμε για το δεκτό ή όχι του αιτήματος. Ο εκάστοτε Διευθυντής της ΔΟΥ που επισκεπτόμασταν μας συνιστούσε να περιμένουμε και . . . βλέπουμε.
Διατηρούσαμε την ελπίδα η οποία έγινε βεβαιότητα για το δεκτό του αιτήματός μας, καθότι στο ΑΦΜ της Λέσχης μας ουδεμία οφειλή εμφανιζόταν. Ώσπου τον Ιούνιο του 2017 η Α.Α.Δ.Ε. μας καταλόγισε αναδρομικά οφειλή τελών κυκλοφορίας 5 ετών μετά προστίμου, συνολικού ποσού 6.900€ !, ποσό μη διαχειρίσιμο εκ μέρους μας.
Έτσι παραδώσαμε τις πινακίδες με αποτέλεσμα να μην έχουμε το απαραίτητο για την ομάδα διάσωσης όχημα.
Ελπίζουμε στην ευαισθητοποίηση και τη στήριξη των τοπικών φορέων και οικονομικών παραγόντων, ώστε να προβούμε στη ρύθμιση του ποσού, με τη διευκόλυνση των δόσεων από το Υπ. Οικονομικών.
Δηλώνουμε πάντα παρόντες στη διάθεση της Πολιτικής Προστασίας ως πιστοποιημένη και μάχιμοι εθελοντική οργάνωση.
Για εγγραφές νέων μελών και πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο: 6972-701208.
Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά:
«Ο εθελοντισμός είναι ιδέα. Είναι καθημερινή πράξη και τρόπος ζωής. Είναι περίσσευμα ψυχής».
Με τιμή
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Λουκάς Σκύφτας Σπύρος Τριανταφύλλου
Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος
Φυσ.Αγωγής

Exit mobile version