Ροή Τοπικά

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του τεστ Παπανικολάου (test Pap) και του HPV test;

To τεστ Παπανικολάου χρησιμοποιείται για την ανίχνευση κυτταρικών αλλαγών ή ανώμαλων κυττάρων στον τράχηλο της μήτρας. Αυτά τα ανώμαλα κύτταρα μπορεί να είναι προκαρκινικά, καρκινικά ή να οφείλονται σε άλλη αιτία (π.χ. ορμονικές αλλαγές, φλεγμονή). Τα κύτταρα λαμβάνονται από το γυναικολόγο, με ειδικό βουρτσάκι από τον τράχηλο της μήτρας και στέλνονται στο εργαστήριο. Εκεί εξετάζονται στο μικροσκόπιο από τον κυτταρολόγο προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι φυσιολογικά ή αν έχουν υποστεί κάποιες αλλαγές. Το test Pap είναι μια πολύ καλή εξέταση για να ανιχνευθουν καρκινικά κύτταρα ή κύτταρα που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκινικά.

Ο HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων ή κονδυλωμάτων) είναι ένας ιός που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Το HPV test ελέγχει την παρουσία του ιού στον τράχηλο της μήτρας και όχι κυτταρικές αλλαγές όπως το test Pap. Το HPV test μπορεί να γίνει ως ξεχωριστή εξέταση ή και ταυτόχρονα με το test Pap με το ίδιο βουρτσάκι. Η ταυτόχρονη λήψη test Pap και HPV test ονομάζεται co-testing και σύμφωνα με τα νέα δεδομένα είναι ο προτιμότερος τρόπος για την πρώιμη ανίχνευση προκαρκινικών ή καρκινικών αλλοιώσεων σε γυναίκες άνω των 30 ετών.

 

Πρέπει να γίνεται έλεγχος για τον HPV;

 

  1. Γυναίκες μικρότερες από 30 ετών

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, συστήνει στις σεξουαλικά δραστήριες γυναίκες 21 έως 29 ετών να γίνεται Test Pap κάθε 3 χρόνια (21, 24 και 27 ετών) για τον έλεγχο προκαρκινικών και καρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας. Στην ηλικία κάτω των 30 ετών δε συστήνει το HPV test ως εξέταση διαλογής, γιατί ο HPV είναι πολύ συχνός στις γυναίκες αυτής της ηλικίας και ο καρκίνος πολύ σπάνιος. Επομένως δεν είναι χρήσιμη η ανίχνευση του HPV στις πολύ μικρές ηλικίες.  Όμως σε αυτή την ηλικιακή ομάδα το HPV test μπορεί να είναι χρήσιμο αν το αποτέλεσμα του test Pap είναι παθολογικό.

Το συχνότερο παθολογικό αποτέλεσμα του test Pap είναι το Ascus (άτυπα κύτταρα απροσδιόριστης σημαντικότητας). Στην περίπτωση του Ascus στο test Pap, το HPV test μπορεί να γίνει για να δούμε αν η αιτία των κυτταρικών αλλαγών είναι ο HPV.

Γυναίκες που είναι HIV θετικές ή που έχουν διαγνωστεί ή θεραπευτεί για προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις στον τραχηλο της μήτρας θα πρέπει να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους για τη συχνότητα και το είδος των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται.

 

  1. Γυναίκες ηλικίας 30 έως 65 ετών

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία  συνιστά στις γυναίκες 30 έως 65 ετών  να κάνουν το HPV test μαζί με το test Pap (co-testing) κάθε 5 έτη ή το test Pap κάθε 3 έτη.

Οι γυναίκες που είναι HIV θετικές ή που έχουν διαγνωσθεί ή θεραπευθεί για προκαρκινικές ή καρκινικές αλλοιώσεις θα πρέπει να συμβουλεύονται το γυναικολόγο τους για τη συχνότητα και το είδος των εξετάσεων στις οποίες πρέπει να υποβάλλονται. Στις περιπτώσεις αυτές το HPV test βρέθηκε να είναι περισσότερο ευαίσθητο από το test Pap, για τη διάγνωση υποτροπών τους πρώτους 24 μήνες μετά τη θεραπεία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την κολποσκόπηση για την παρακολούθηση αυτών των γυναικών.

 

Τί ισχύει στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα δυστυχώς, δεν υπάρχει από την πολιτεία οργανωμένο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η κάθε γυναίκα πρέπει από μόνη της να είναι ευαισθητοποιημένη στην πρόληψη. Αναμένονται επίσης οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες που πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί στη χώρα μας για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο ΕΟΠΥΥ στο νέο του κανονισμό αναφέρει: για την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, test Pap κάθε χρόνο σε όλες τις γυναίκες από την έναρξη της σεξουαλικά ενεργούς ζωής, ή ανίχνευση υψηλού κινδύνου τύπων HPV-DNA test, κάθε πέντε (5) χρόνια από την ηλικία των είκοσι ενός (21) ετών μέχρι την ηλικία των εξήντα (60) ετών.

Συμπερασματικά το test Pap και το Hpv test αποτελούν μεγάλα όπλα στα χέρια των γυναικολόγων για τη δευτερογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα τελευταία 13 χρόνια, υπάρχει και πρωτογενής πρόληψη με το εμβόλιο έναντι του HPV, το οποίο είναι εξαιρετικά ασφαλές και αποτελεσματικό και χορηγείται εντελώς δωρεάν στα κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών σύμφωνα με το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών.

Δρ. Καββαδίας Αλέξιος

Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων

Πιστοποιημένος στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό Υπερηχογράφημα

Πιστοποιημένος στην Κολποσκόπηση

Κάτοχος διπλώματος ALSO (Advanced Life Support in Obstetrics)

Συγγρού 28 και Φλέμινγκ , (άνωθεν Euromedica), Τρίκαλα

Τηλ. 2431025190, 6946218134

e-mail: kalamba@otenet.gr

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης