Τοπικά

“Πράσινη πόλη” τα Τρίκαλα, μαζί με άλλες 99 της Ευρώπης

Την προσπάθεια να υλοποιήσει δράσεις και έργα για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030» υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για τη πρωτοβουλία της ΕΕ στο πλαίσιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει στην πρωτοβουλία και την Τρίτη 20 Ιουλίου ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, μετείχε σε τηλεδιάσκεψη με θέμα την προώθηση των σχετικών δράσεων.

 

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ακόμη, ο Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο αν. Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Κινητικότητας και Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Move) Matthew Baldwin και οι Δήμαρχοι Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας, οι κ. Μαρία Βασιλάκου και Χρύση Νικολαΐδη. Στην τηλεδιάσκεψη ήταν παρούσα και η αρμόδια της ευρωπαϊκής πολιτικής Laura Hetel. Η τηλεδιάσκεψη αφορούσε στη συνεργασία σε θέματα που αφορούν στην Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης  που στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα 100 πόλεων μέχρι το 2030.

Οι πέντε Δήμαρχοι δήλωσαν ότι στοχεύουν και έχουν ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την ένταξη του Δήμου τους στην Ευρωπαϊκή Αποστολή, υπογραμμίζοντας τα οφέλη που θα προκύψουν, τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο.

Oι επιλεγμένες πόλεις θα τύχουν διεθνούς προβολής, θα έχουν την ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα τους (city re-branding), και θα λειτουργήσουν ως πρότυπα για την ευρύτερη περιφέρεια και άλλα αστικά κέντρα για τη μετατροπή τους σε κόμβους καινοτομίας, που υιοθετούν νέες μορφές διακυβέρνησης και αναπτύσσουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο δράσης για το κλίμα. Σε τοπικό επίπεδο, τα οφέλη θα είναι πολλαπλά (περιβαλλοντικά, κοινωνικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά), όπως η βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η προώθηση ενός υγιέστερου τρόπου ζωής, η βελτίωση της κινητικότητας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και η γενικότερη αλλαγή της στάσης του πολίτη ως προς το περιβάλλον κλπ.  Σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, θα δοθούν κίνητρα στην αγορά να κινηθεί προς επενδύσεις που ευνοούν την κλιματική αλλαγή, θα παρουσιαστούν ολιστικές λύσεις που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό και θα προωθηθούν έξυπνες τεχνολογίες, πλατφόρμες δεδομένων και μοντελοποίηση αστικών συστημάτων για την καλύτερη ενεργειακή διαχείριση των αστικών κέντρων.

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε την ευκαιρία και τη σημασία, να ενισχυθούν οι προσπάθειες για τις κλιματικά ουδέτερες πόλεις, σε βιώσιμες πόλεις και γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, με συμμετοχικές δράσεις από τους πολίτες και με τη συνεργασία όλων των φορέων.

Ο κ. Baldwin χαιρέτισε την πρωτοβουλία των πέντε ελληνικών πόλεων και τόνισε ότι όλες τους διαθέτουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που τις καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικές για τη συλλογή δεδομένων από την νοτιοανατολική Μεσόγειο που θα συνεισφέρουν στο στόχο της κλιματικής ουδετερότητας όλης της Ευρώπης μέχρι το 2050, μέσω της Πράσινης Συμφωνίας.

Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη εντάξει στο πρόγραμμά της έργα μεγάλης κλίμακας που απευθύνονται σε Δήμους και ιδιώτες με στόχο την κλιματική ουδετερότητα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ 21-27, από το Πράσινο Ταμείο, από το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, από τα προγράμματα Εξοικονομώ, Διατηρώ, Ανακαινίζω, Διαβιώ, Ηλέκτρα κ.α. Επίσης, τόνισε τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν τόσο στον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα για την υποστήριξη της Αποστολής.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης