Προς παράταση ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενώ, την ίδια ώρα αναμένονται οι εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων προς το Μαξίμου για τα μέτρα, με το υπάρχουν πλαίσιο να λήγει τυπικά στις 31 Ιανουαρίου.
Ως προς το πρώτο πεδίο, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, η λήξη της ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους 7 μήνες, για όσους δεν έχουν λάβει την τρίτη δόση, θα εφαρμοζόταν από την 1η Φεβρουαρίου.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε παράταση της προθεσμίας για λίγες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.
Τι εξετάζεται για τα μέτρα
Ως προς τα μέτρα, η επιτροπή συνεδριάζει σήμερα και θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση για παράταση ή ενδεχόμενη χαλάρωση.
Υπενθυμίζεται ότι βήματα μερικής χαλάρωσης, όπως η επαναφορά της μουσικής στην εστίαση και η άρση των περιορισμών στο ωράριο (κλείνουν τα μεσάνυχτα), είχαν τεθεί στο τραπέζι για την 1η Φεβρουαρίου, ωστόσο το σενάριο αυτό παραμένει αβέβαιο.
Και αυτό, αφενός διότι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αφετέρου κατεγράφη και «φρένο» στους εμβολιασμούς, απόρροια και της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών.
Μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, τάχθηκε κατά μιας γενικής άρσης των περιορισμών.
«Δεν νομίζω πως πρέπει να πάμε σε γενική άρση μέτρων, όπως έγινε στη Δανία, γιατί πιθανώς να υπάρξει μια ήπια χαλάρωση», τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις για τα μέτρα που πρόκειται να λάβει και να ανακοινώσει σήμερα η Επιτροπή μετά τη συνεδρίασή της, η κ. Γκάγκα εξήγησε ότι η μουσική θα μπορούσε να επιστρέψει στην εστίαση αλλά μόνο σε χώρους για καθήμενους.
Για τα γήπεδα τόνισε ότι η πληρότητα του 10% μπορεί να αυξηθεί εάν και εφόσον τηρούνται τα μέτρα.
«Είμαστε πιο κοντά στο τέλος» σημείωσε η κ. Γκάγκα, αλλά συνέστησε να μην υπάρξει χαλάρωση.
Για τον υψηλό αριθμό των θανάτων τόνισε ότι αποτελεί πολυπαραγοντικό ζήτημα: «Από στους χθεσινούς θανάτους υπήρχαν 80 ανεμβολίαστοι και 27 που είχαν εμβολιαστεί πριν πολλούς μήνες με την 2η δόση, χωρίς να κάνουν την 3η», ανέφερε.
Δήλωσε μάλιστα ότι βασικό κομμάτι των θανάτων προέρχεται από ασθενείς που δεν χρήζουν διασωλήνωσης των οποίων η κατάσταση υγείας είναι ήδη επιβαρυμένη και όχι απαραίτητα από αναπνευστική ανεπάρκεια. Σε κάθε περίπτωση είπε πως ο αριθμός είναι μεγάλος και αυτό είναι στενάχωρο.