Site icon TrikalaVoice

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ακραίος κίνδυνος θερμικής επιβάρυνσης στα Τρίκαλα

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από τη θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας).

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες, το βιομετεωρολογικό σύστημα προειδοποίησης HEAT-ALARM εκδίδει προειδοποιήσεις σε κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας για ημέρες κατά τις οποίες η θερμή επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι στις επιβαρυμένες βιομετεωρολογικά περιοχές όπως τα Τρίκαλα, η επικινδυνότητα είναι ακόμα υψηλότερη για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας (65+), και ιδιαίτερα για γυναίκες ηλικιωμένες και για ανθρώπους που εργάζονται σε εξωτερικό περιβάλλον. Η εφαρμογή μέτρων προστασίας (π.χ. αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων μεταξύ 10:00 και 16:00) ιδιαίτερα για αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την προστασία της ανθρώπινης υγείας.

Την Παρασκευή 12 Ιουλίου 2024 αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις θερμές ώρες της ημέρας τοπικά θα αυξηθούν. Αυξημένη θα είναι η θερμική επιβάρυνση σε πολλές περιοχές της χώρας, με έμφαση στα αστικά κέντρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 18 έως 36 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 20 έως 37-39 και ενδεχομένως τοπικά 40 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 20 έως 38-40 και τοπικά 41, στην Ήπειρο από 22 έως 37-38 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 25 έως 37-39 βαθμούς και τοπικά 40-41 βαθμούς, στα Επτάνησα από 23 έως 36-38 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 24 έως 36-38, στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 24 έως 33-35 βαθμούς Κελσίου.

Exit mobile version