Τοπικά

Προστασία Πρώτης Κατοικίας (αφορά και Αγροτικά/Επιχειρηματικά Δάνεια)

Από την πρώτη στιγμή διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αποτελούσε στόχο και δέσμευση η προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό έγινε με άμεσα μέτρα που δημιούργησαν ανάχωμα στις εξώσεις και στήριξαν τους πιο αδύναμους αντιμετωπίζοντας την ανθρωπιστική κρίση. Με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή επιτυγχάνεται ο στόχος που είχαμε θέσει εξαρχής να προστατευθεί δηλαδή η λαϊκή κατοικία, και συγχρόνως οι τράπεζες να καταφέρουν να εξυγιάνουν ταχύτερα τα χαρτοφυλάκιά τους από τα κόκκινα δάνεια.

Το νέο θεσμικό πλαίσιο αποτελεί ρύθμιση-ανάσα για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες. Προστατεύεται η πρώτη κατοικία όχι μόνο για τους ευάλωτους οφειλέτες που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο αλλά και για πολλούς επαγγελματίες που έχουν πάρει επιχειρηματικό δάνειο. Έτσι γινόμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με προστασία της πρώτης κατοικίας για τα επιχειρηματικά δάνεια, αφού ο Νόμος Κατσέλη δεν προστάτευε τους εμπόρους, τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό σημαίνει ο μικροεπαγγελματίας, ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος που αναγκάστηκε να βάλει υποθήκη το σπίτι του για να φτιάξει το μαγαζί του, για να αναπτύξει το χωράφι  ή τη μονάδα του έχει προστασία. Η κάλυψη αφορά την πρώτη κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ για στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ αντίστοιχα για τα επιχειρηματικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας η αντικειμενική αξία του ακινήτου πρέπει να είναι μέχρι και 175.000 ευρώ.

Μια ακόμη τομή της συγκεκριμένης ρύθμισης είναι ότι δίνεται κρατική επιχορήγηση, ανάλογα με τα εισοδηματικά δεδομένα, διευκολύνοντας τους δανειολήπτες. Πρόκειται ουσιαστικά για επίδομα δόσης δανείου που αφορά το σύνολο των ρυθμιζόμενων ετών του δανείου. Επιπλέον επιμηκύνεται μέχρι 25 χρόνια η εξόφληση του δανείου, μειώνεται το ύψος του επιτοκίου πέφτοντας στο 2% και υπάρχει δυνατότητα διαγραφής υπό προϋποθέσεις του χρέους. Τα όρια του οικογενειακού εισοδήματος διαμορφώθηκαν κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να αντιστοιχούν στις εύλογες δαπάνες διαβίωσης, όπως αυτές καθορίστηκαν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, προσαυξημένες κατά 70%. Σε κάθε περίπτωση το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από τις 130.000 ευρώ ανά πιστωτή και 100.000 ανά πιστωτή στα επιχειρηματικά δάνεια. Η διαδικασία της ρύθμισης θα διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα λειτουργήσει άμεσα, ενώ αν δεν επιτευχθεί συναινετική ρύθμιση, ο οφειλέτης δικαιούται να ζητήσει τη ρύθμιση των οφειλών του με απόφαση δικαστηρίου.

Με τη ρύθμιση αυτή ωφελούνται περίπου 150.000 δανειολήπτες, ευνοείται περίπου το 70% των ενδιαφερόμενων δανειοληπτών και ρυθμίζονται δάνεια 10-11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η κυβέρνηση εκπροσώπησε με συνέπεια τις ανάγκες των δανειοληπτών στην πολύμηνη διαπραγμάτευση που έγινε με τις τράπεζες και τους θεσμούς ώστε να βοηθήσει εκείνα τα νοικοκυριά που πήραν δάνεια, αλλά λόγω ειδικών συνθηκών είναι σε δυσκολία να τα εξυπηρετήσουν και όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Έτσι και αλλιώς, εμείς δεν έχουμε στενούς συνεργάτες- τραπεζικά στελέχη, όπως ο κ. Στουρνάρας, που να τους ασκούνται κακουργηματικές ποινικές διώξεις για «θαλασσοδάνεια» 800.000 ευρώ. Πρόκειται για μέγιστο ηθικό και πολιτικό ζήτημα που αφορά και τον κεντρικό τραπεζίτη ο οποίος σε άλλες περιπτώσεις έχει δείξει ακαριαία αντανακλαστικά. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν δύο μετρά και δύο σταθμά, όλα στο φως.

Είναι εμφανές ότι τα αποτελέσματα και οι πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης διαψεύδουν συνεχώς τις Κασσάνδρες, αφήνοντας τη Ν.Δ χωρίς αφήγημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση επένδυσε, για μια ακόμη φορά, στην καταστροφολογία και στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης, στην αδιαλλαξία των δανειστών και στο ναυάγιο με τις τράπεζες. Η Ν.Δ σύρθηκε πίσω από τη ρύθμιση για την πρώτη κατοικία. Ο ελληνικός λαός ωστόσο γνωρίζει καλά ποιοι είναι υπαίτιοι της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους στη χώρα την περίοδο 2010-2014. Ο πολίτες ξέρουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άφησαν χωρίς καμία προστασία πρώτης κατοικίας χιλιάδες δανειολήπτες.

Είναι στρατηγική επιλογή, για εμάς στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η προστασία του αδύναμου και του ευάλωτου, της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι των διαπλεκόμενων οικονομικών ελίτ. Θέτουμε τις βάσεις ώστε για η χώρα μας να αποκτήσει, μόνιμα πλέον, μια αξιόπιστη και αποτελεσματική προστασία πρώτης κατοικίας. Αυξάνουμε την κοινωνική προστασία για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη, με όρους διαφάνειας και κριτήρια αντικειμενικότητας.

Σιμορέλης Χρήστος

Βουλευτής Τρικάλων με το ΣΥ.ΡΙΖ.Α

 

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης