Η πρόληψη, η δράση για το περιβάλλον και οι μηχανισμοί ανακούφισης, είναι οι τρεις βασικές προτάσεις του Δημάρχου Τρικκαίων για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας. Ο Δημήτρης Παπαστεργίου, μιλώντας ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ στο διαδικτυακό συνέδριο της ΚΕΔΕ και της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης για την «Κλιματική αλλαγή & Πολιτική Προστασία», ήταν σαφής:
«Οφείλουμε να κάνουμε τρία πράγματα.
Πρωτοβουλίες για να αναστρέψουμε τις αλλαγές στο περιβάλλον (ΑΠΕ, απορρίμματα)
Να προλάβουμε τέτοιες καταστάσεις σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας
Να δημιουργήσουμε μηχανισμούς άμεσης ανακούφισης, σε περίπτωση που συμβούν».
Υπενθυμίζοντας τις συνεχείς επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, επεσήμανε την ανάγκη, η Πολιτική Προστασία από «πάρεργο», να αντιμετωπιστεί με νέες προσεγγίσεις.
Με τα παραδείγματα της αντιμετώπισης του «Ιανού», των σεισμών σε Τύρναβο και Ελασσόνα, ο κ. Παπαστεργίου έδωσε βαρύτητα στην πρόληψη. Κάτι, που εξάλλου, συμβαίνει ήδη στον Δήμο Τρικκαίων, με σειρά έργων πρόληψης και προεργασίας, όπως:
– καθαρίζονται ο Ληθαίος ποταμός, ο Αγιαμονιώτης ποταμός, τα κανάλια στην περιοχή της Δ.Ε. Μ. Καλυβίων
– αγοράστηκαν και συνεχίζουν να αγοράζονται μηχανήματα (JCB, οχήματα 4X4 κ.α.) και εξοπλισμός (π.χ. για χιονοπτώσεις) για την Πολιτική Προστασία και τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου
– δημιουργείται νέος Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
– διπλασιάζεται η χωρητικότητα του βιολογικού καθαρισμού
– επεκτείνεται η δυναμικότητα του ΧΥΤΑ
– αγοράζονται νέα απορριμματοφόρα
– έχει υλοποιηθεί πλήθος ενημερωτικών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Ως προς τις πρόσθετες ενέργειες που πρέπει να υλοποιηθούν, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ έθεσε προτεραιότητες:
– Να τεθεί σε ισχύ ο νέος νόμος για την ΠΠ.
– Να εξοπλιστούν οι Δήμοι με σχετικό εξοπλισμό
– Να απλοποιηθεί η περιβαλλοντική νομοθεσία για τον καθαρισμό ρεμάτων και ποταμών.
– Να αλλάξει η νομοθεσία για τον καθαρισμό οικοπέδων.
– Να απλοποιηθεί περαιτέρω η διαδικασία αποζημιώσεων των πληγέντων.
Τέλος, σημείωσε τον θετικό αντίκτυπο της ημερίδας, με δεδομένη την οργάνωση του γερμανικού μηχανισμού σε παρόμοια ζητήματα, αλλά και την ανάγκη, να συνεχίσουν να γίνονται «άλματα προόδου, με ανθρώπους που γνωρίζουν».
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε, μαζί με τον κ. Παπαστεργίου, ο Norbert Barthle, MdB – Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός, Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (ΕΓΣ). Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Περιφερειάρχης Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Γιώργος Πατούλης, ο Stephan Mayer, MdB – Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός Εσωτερικών, Δόμησης και Εσωτερικών Υποθέσεων και ο Χριστόδουλος Μαμσάκος, Πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Δράμας. Εγινε πλήθος εισηγήσεων από επιστήμονες και στελεχών της Αυτοδιοίκησης σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, καταστροφών, αντιμετώπισης επειγουσών αναγκών, ενώ κατατέθηκαν ουσιαστικές, εποικοδομητικές προτάσεις