Τοπικά

Π.Ο.Π. το “γιαούρτι Θεσσαλίας” κάνει ο Κουρέτας

Περαιτέρω στήριξη στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας είναι αποφασισμένη να παράσχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Δημήτρης Κουρέτας προανήγγειλε την εξασφάλιση σφραγίδας Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) για το γιαούρτι της Θεσσαλίας, εξασφαλίζοντας προστιθέμενη αξία για αυτό και ενισχυμένα έσοδα για τους παραγωγούς.

 

Ο ίδιος σε ανάρτησή του μόλις χθες το απόγευμα ανέφερε: “Μετά τα 13 ΠΟΠ ή ΠΓΕ προϊόντα που καταθέσαμε η καταθέτουμε τις επόμενες εβδομάδες , έχουμε δύο ακόμη προϊόντα που ετοιμάζουμε και το οφείλουμε στους Θεσσαλούς . Το ΠΟΠ θεσσαλικό βαμβάκι , για το οποίο θα συνεργαστούμε με το γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το οποίο σήμα θα συνοδεύει και όλα τα προϊόντα που θα γίνονται από αυτό και το Θεσσαλικό παραδοσιακό γιαούρτι. Και για τα δύο η περιφέρεια Θεσσαλίας θα δώσει συνέντευξη τύπου πολύ σύντομα . Ίσως πριν την ΔΕΘ. Η κατάθεση θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2025″.

Τα προϊόντα Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) είναι γεωργικά ή διατροφικά προϊόντα που παράγονται, μεταποιούνται και παρασκευάζονται σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, με τεχνικές και διαδικασίες που αναγνωρίζονται και κατοχυρώνονται για τη μοναδικότητα και την αυθεντικότητά τους. Ο χαρακτηρισμός Π.Ο.Π. απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγγυάται την ποιότητα και την αυθεντικότητα του προϊόντος, συνδέοντας το με την περιοχή από την οποία προέρχεται.

Κριτήρια για τον Χαρακτηρισμό Π.Ο.Π.

Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως Π.Ο.Π., πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια:

  1. Γεωγραφική Προέλευση: Όλα τα στάδια της παραγωγής, μεταποίησης και παρασκευής του προϊόντος πρέπει να πραγματοποιούνται σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Η ποιότητα και τα χαρακτηριστικά του προϊόντος πρέπει να οφείλονται κατά κύριο λόγο στη γεωγραφική του προέλευση, περιλαμβάνοντας φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, όπως το κλίμα, το έδαφος και οι παραδοσιακές τεχνικές.
  2. Ιστορικότητα και Παράδοση: Το προϊόν πρέπει να έχει μια μακρά ιστορία και να συνδέεται στενά με τις παραδόσεις της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι η μέθοδος παραγωγής του προϊόντος πρέπει να είναι παραδοσιακή και να έχει διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου.
  3. Επιθεώρηση και Έλεγχος: Η παραγωγή των προϊόντων Π.Ο.Π. υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους και επιθεωρήσεις από αρμόδιους φορείς για να διασφαλίζεται η ποιότητα και η τήρηση των προδιαγραφών.

Παραδείγματα Ελληνικών Προϊόντων Π.Ο.Π.

Η Ελλάδα έχει πολλά προϊόντα που φέρουν τον χαρακτηρισμό Π.Ο.Π., τα οποία είναι γνωστά και εκτιμώνται σε παγκόσμιο επίπεδο για την ποιότητά τους:

  • Φέτα: Ίσως το πιο γνωστό ελληνικό προϊόν Π.Ο.Π. παγκοσμίως, η φέτα παράγεται αποκλειστικά από πρόβειο γάλα ή μείγμα πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας.
  • Ελαιόλαδο Καλαμάτας: Το ελαιόλαδο από την περιοχή της Καλαμάτας στη Μεσσηνία είναι διάσημο για την πλούσια γεύση και το άρωμά του.
  • Μαστίχα Χίου: Η μαστίχα είναι ένα φυσικό προϊόν που παράγεται από το μαστιχόδεντρο, το οποίο καλλιεργείται αποκλειστικά στο νησί της Χίου.
  • Φάβα Σαντορίνης: Η φάβα από τη Σαντορίνη παράγεται από ειδική ποικιλία αρακά και είναι γνωστή για την ιδιαίτερη γεύση της και την απαλή υφή της.
  • Γραβιέρα Κρήτης: Ένα τυρί από πρόβειο γάλα που παράγεται στην Κρήτη και φημίζεται για την πλούσια και γλυκιά γεύση του.

Σημασία των Προϊόντων Π.Ο.Π.

Τα προϊόντα Π.Ο.Π. δεν είναι απλώς τρόφιμα υψηλής ποιότητας, αλλά και σύμβολα της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Υποστηρίζουν την τοπική οικονομία, διατηρούν τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής και προάγουν τη γαστρονομική ταυτότητα της κάθε περιοχής. Επιπλέον, η πιστοποίηση Π.Ο.Π. προστατεύει τα προϊόντα από απομιμήσεις και διασφαλίζει ότι οι καταναλωτές αγοράζουν ένα αυθεντικό προϊόν με γνωστή προέλευση.

Συμπέρασμα

Τα προϊόντα Π.Ο.Π. είναι πολύτιμοι πρεσβευτές της τοπικής κληρονομιάς και της γαστρονομικής παράδοσης της κάθε περιοχής. Η αναγνώρισή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση εξασφαλίζει την ποιότητα, την αυθεντικότητα και την προστασία τους, καθιστώντας τα ένα αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής και οικονομικής ζωής των περιοχών όπου παράγονται.

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης