Site icon TrikalaVoice

Σαν σήμερα… 9 χρόνια πριν! Capital controls…

Ήταν 28 Ιουνίου του 2015, σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια, που επιβάλλονταν τα capital controls  και ο φακός του trikalavoice.gr  κατέγραφε εικόνες σαν αυτές στη πόλη.

 

 

Η έλευση των Κεφαλαιακών Περιορισμών  αποτέλεσε σημαντικό πισωγύρισμα για την πλειοψηφία των εγχώριων επιχειρήσεων, προκαλώντας τους μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Τα capital controls  δυσκόλεψαν κάθε νέα επιχειρηματική προσπάθεια, κάθε νέο φιλόδοξο σχέδιο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε στις 28 Ιουνίου, να μην αυξηθεί περαιτέρω το επίπεδο της δανειστικής έσχατης προσφυγής (ELA), για τις τράπεζες στην Ελλάδα. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να κλείσει τις τράπεζες για 3 εβδομάδες και να εφαρμόσει έλεγχο στα τραπεζικά εμβάσματα από τις ελληνικές στις ξένες τράπεζες, να καθορίσει όρια για αναλήψεις μετρητών (60€ ανά ημέρα) κ.α.

Οι τράπεζες ξαναλειτούργησαν στις 20 Ιουλίου, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα ανεξέλεγκτο Bank-Run και μια πλήρης κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Οι κεφαλαιακοί έλεγχοι καταργήθηκαν πλήρως τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

Exit mobile version