Τοπικά

Σειρά ερωτήσεων θέτει η “Λαϊκή Συσπείρωση” στη Δημοτική Αρχή Τρικάλων

Σειρά θεμάτων θέτει στη συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής των Τρικάλων η “Λαϊκή Συσπείρωση”.

 

Αναλυτικά:

‘’Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και αναγκαία χρηματοδότηση για το Μουσείο Τσιτσάνη’’  

Πριν από λίγες μέρες εγκαινιάστηκε το Μουσείο Τσιτσάνη. Και έτσι, βρήκε τη στέγη που ταιριάζει το έργο ενός δημιουργού που όπως έλεγε ο Μίκης– «σφράγισε τελειωτικά το Ελληνικό τραγούδι ».  

Το Μουσείο Τσιτσάνη είναι ένα μουσείο για το λαϊκό τραγούδι, και αυτό που το κάνει τόσο σημαντικό είναι το γεγονός πως το λαϊκό τραγούδι , όπως και το ρεμπέτικο είναι ένα κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης που οι ρίζες της χάνονται πολύ βαθιά μέσα στο χρόνοΠαράδοση δεν ΄είναι κάτι που συνέβαινε κάποτε. Η παράδοση είναι κάτι διαρκές και ζωντανό. Και είναι αναγκαίο για ένα λαό να θυμάται τις ρίζες του.  

Γιαυτούς τους λόγους και με βάση την εμπειρία από τη συμμετοχή συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων στο Δ.Σ. του Μουσείου, αναδεικνύουμε συγκεκριμένα προβλήματαπου η επίλυσή τους θα διασφαλίζει τώρα και στο μέλλον την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου.  

1 – Πρόσληψη προσωπικού  

Το Μουσείο για την ανάγκη υποδοχής και ξενάγησης των επισκεπτών απασχολεί  προσωπικό το οποίο παρέχει τις υπηρεσίες του όλες τις ημέρες της εβδομάδος, πρωί και απόγευμα. Όμως, επειδή φιλοξενεί στην αίθουσα εκδηλώσεων περισσότερες από 200  εκδηλώσεις ετησίως, έχει ανάγκη από μόνιμο προσωπικό υποστήριξης των εκδηλώσεων καθώς και από προσωπικό που θα φροντίζει για την καθαριότητα και των ευπρεπισμό της αίθουσας και των υποδομών του Μουσείου στο σύνολό τους

Επίσης πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την εξασφάλιση της λειτουργίας και στο μέλλον του studio το οποίο προσφέρεται δωρεάν στους νέους καλλιτέχνες. Μέχρι τώρα η λειτουργία του υποστηρίζεται με την εθελοντική εργασία εκτός ωραρίου των στελεχών του Μουσείου, όμως δεδομένου πως δεν έχει όλο το προσωπικό την απαιτούμενη εξειδίκευση και τις γνώσεις που χρειάζονται , πρέπει να βρεθεί μόνιμη λύση ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη  λειτουργία και η διάθεση του χώρου στους νέους καλλιτέχνες που τόσο το έχουν ανάγκη.  

2- Εξασφαλισμένη χρηματοδότηση της εν γένει δραστηριότητας του Μουσείου 

Με το νόμο για την κατάργηση των Νομικών Προσώπων επηρεάστηκε προς το χειρότερο η εν γένει λειτουργία του Μουσείου. Όλα τα προηγούμενα χρόνια που λειτουργούσε ως αυτόνομο ΝΠΔΔ , παρά την ελλιπή κατά τη άποψή μας επιχορήγηση και τη διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των διαθέσιμων πόρων για τις εργασίες εγκατάστασης των εκθεμάτωντο μουσείο, έστω και με περιορισμούς, μπορούσε να οργανώσει ένα αξιοπρεπές πρόγραμμα δράσεων, το οποίο καταρτίζονταν με γνώμονα τους σκοπούς του Μουσείου και λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις και τις προτάσεις του συνόλου των μελών του Δ.Σ. Με την ενσωμάτωσή του στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού έχουν ανατραπεί οι συνθήκες και δημιουργείται δυσχέρεια τόσο στην εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης , όσο και στην κατάθεση προτάσεων και τη συμμετοχή στην λήψη των αποφάσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα και το περιεχόμενο των δράσεων του Μουσείου.  

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε την πρόβλεψη και εγγραφή σε ξεχωριστό κωδικό στον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου Τρικκαίων , ποσού που θα προορίζεται αποκλειστικά για τις λειτουργικές δαπάνες και το πρόγραμμα δράσεων του Μουσείου.  

3- Δαπάνες για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων  

Με την ολοκλήρωση της εγκατάστασης των εκθεμάτων και τα εγκαίνια έγινε η μισή δουλειά. Τώρα μένει η άλλη μισή και ίσως η ποιο δύσκολη: Το Κέντρο Έρευνας. Πρέπει να διατεθούν πόροι για την οργάνωση ερευνητικών προγραμμάτων για να αποδώσουμε στη λαϊκή παράδοση και στο ρεμπέτικο τραγούδι την αξία που αρμόζει.  

Με επιστημονική έρευνα, να αναδείξουμε τον πλούτο και τις αξίες, του λαϊκού πολιτισμού με τρόπο ταιριαστό στην εποχή μας, ώστε η γνώση των ανθρώπων που για χρόνια έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο ψάξιμο και την τεκμηρίωση, καθώς και ο πλούτος της λαϊκής παράδοσης να γίνουν κτήμα της κοινωνίας.  

Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό μέσα από την ερευνητική δραστηριότητα του Μουσείου που φέρει το όνομα του αναμορφωτή του ελληνικού τραγουδιού, του Βασίλη Τσιτσάνη, που ξεπέρασε τα σύνορα της πατρίδας μας και η μουσική του ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμουόπου υπάρχουν Έλληνες

Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή:  

Τι προτίθεται να κάνει σχετικά με τις παραπάνω ανάγκες για την λειτουργία του Μουσείου Τσιτσάνη;  

Ευθυμία Στάμου 

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων

Αξιοποίηση της τοποθεσίας Βαρκόστην περιοχή του Πυργετού,  με επέκταση του υφιστάμενου χώρου πρασίνου, άθλησης και αναψυχής 

Κ. Δήμαρχε,  

 Είναι γνωστό ότι η τοποθεσία « Βαρκό» που βρίσκεται στις όχθες του Αγιαμονιώτη Ποταμού υφίσταται το αθλητικό κέντρο Πυργετού το οποίο γειτνιάζει με τον Πύργο, τους Αμπελόκηπους και το Γαρδικάκι.  

Η έκταση στην οποία αναφερόμαστε (προκειμένου να γίνει επέκταση του αθλητικού κέντρου πάρκου πρασίνου άθλησης και αναψυχής) βρίσκεται δυτικά του κεντρικού δρόμου (είσοδος του Πυργετού) και από εκεί συνέχεια του ήδη υπάρχοντος αθλητικού πάρκου και φτάνει μέχρι το 2ο ΕΠΑΛ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κείμενο της απόφασης (αρ120 (00)/26 της επιτροπής απαλλοτριώσεων Τρικάλων του έτους 1926 για το Αγρόκτημα Πυργετού αναφέρεται ότι η έκταση εκατόν είκοσι εννιά στρεμμάτων και επτά εκατοστών (129,7) στην προαναφερόμενη τοποθεσία «βαρκό» (που χωροθετείται σε όλο τον χώρο που σήμερα βρίσκονται οι σημερινές αθλητικές εγκαταστάσεις, το πάρκο το 2ο ΕΠΑΛ και η υπόλοιπη έκταση), θα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της κοινότητας του Πυργετού ως βοσκότοπος. Η επιτροπή απαλλοτριώσεων έκρινε ότι η συγκεκριμένη έκταση έπρεπε να διατηρηθεί ως δουλεία υπέρ των όλων των κατοίκων Πυργετού. Σήμερα δε το μεγαλύτερο τμήμα της προαναφερόμενης έκτασης φέρεται να ανήκει σε ιδιοκτήτες όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κτηματολογικού Γραφείου Τρικάλων, τα οποία έως σήμερα δεν είναι οριστικά

Βάσει των ανωτέρω λοιπόν ρωτάμε στην Δημοτική Αρχή:  

Υπάρχει πρόθεση, ώστε η Διοίκηση του Δήμου να προβεί στις απαραίτητες νόμιμες ενέργειες για την διασαφήνιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος;  

Σε κάθε περίπτωση ανεξάρτητα από τα ανωτέρω και με βάση το υπό σύνταξη Τ.Π. Σχ. τα ανωτέρω ακίνητα, θα δεσμευτούν για αστικό πράσινο, αφού γειτνιάζουν με το αθλητικό πάρκο Πυργετού ώστε να διαμορφωθεί ένας ενιαίος αξιοπρεπής χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας εφάμιλλος του Πάρκου Ριζαριού  

προβαίνοντας σε διαδικασία είτε ανταλλαγής ακινήτων είτε απαλλοτρίωσηςΛάμπρος Ντουρλιός 

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλων

Κατασκευή γέφυρας στην Τ.Κ. Μεγάρχης’  

Αποτελεί διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Τ.Κ. Μεγάρχης η κατασκευή γέφυρας που να ενώνει το χωριό (περίπου στο ύψος του γηπέδου) με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του Πηνειού ποταμού που διασχίζει την κοινότητα.  

Με αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί μεγάλη οικονομική ελάφρυνση (καύσιμα κ.ά.) αλλά και εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου, αφού η μετακίνηση από το χωριό προς τα χωράφια υπερβαίνει τα 10 χιλιόμετρα, κάνοντας ουσιαστικά έναν κύκλο.  

Το συγκεκριμένο αίτημα είναι γνωστό στο Δήμο Τρικκαίων πολλά χρόνια, όμως ποτέ δεν ικανοποιήθηκε.  

Η Λαϊκή Συσπείρωση το κατέθεσε ως ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στα τέλη του 2022 και η τότε Δημοτική Αρχή το αποτύπωσε στον πίνακα αναμενόμενων εντάξεων του τεχνικού προγράμματος του 2023, με τίτλο ‘’Κατασκευή βάθρων για μεταλλική γέφυρα στη Μεγάρχη του Δήμου Τρικκαίων’’, ενδεικτικού ποσού 455.000 ευρώ.  

Όμως στο τεχνικό πρόγραμμα του 2024 δεν εμφανίζεται πουθενά το συγκεκριμένο έργο και έκτοτε η τύχη του αγνοείται.  

Ρωτάμε τη Δημοτική Αρχή

Σε τί ενέργειες θα προβεί έτσι ώστε να υπάρξει η αναγκαία έγκριση και χρηματοδότηση για την κατασκευή της μεταλλικής γέφυρας, έργο αναγκαίο για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της περιοχής;  

Γιώργος Καΐκης 

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τρικάλω

Αποκατάσταση ζημιών από τον ”DANIEL” στο Κεφαλόβρυσο της Δημοτικής Ενότητας Φαλώρειας” 

Κ. Δήμαρχε 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η παράταξή μας αναδεικνύει την τραγική κατάσταση που άφησε πίσω της η καταστροφική πλημμύρα του Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο Κεφαλόβρυσο.  

Στην είσοδο του χωριού, αλλά και λίγο πιο πέρα, πάνω στον περιφερειακό δρόμοπλημμύρισαν κατοικίες καθώς και ο αύλειος χώρος του Νηπιαγωγείου.  

Τα κανάλια εκατέρωθεν του δρόμου μπαζώθηκαν με φερτά υλικά, αλλά και με υλικά που εναποθέσανε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εμποδίσουν την ροή του νερού προς το χωριό.  

Καθώς τα κανάλια δεν καθαρίστηκαν έκτοτε, αναπτύχθηκε έντονη βλάστηση, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανή η ύπαρξή τους και να αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για τους διερχόμενους οδηγούς. Φυσικά δεν αρκεί ο καθαρισμός τους αν δεν πραγματοποιηθεί το ανάλογο αντιπλημμυρικό έργο.  

Επιπλέον, στον κόμβο του χωριού είχανε σπάσει το πεζοδρόμιο για την εύκολη διαφυγή του νερού , το οποίο όχι μόνο δεν έχει αποκατασταθεί αλλά δεν έχει αποπερατωθεί το συγκεκριμένο έργο για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών στο δρόμο προς το νεκροταφείο

Με δεδομένη την απαράδεκτη αυτή κατάσταση ρωτάμε την Δημοτική Αρχή γιατί δεν έχει προβεί ακόμη σε ενέργειες ώστε:  

να αποκατασταθούν οι ζημιές 

να αποπερατωθεί το έργο του πεζοδρομίου 

να πραγματοποιηθεί το ανάλογο αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία των περιουσιών των κατοίκων 

Ευαγγελία Γρηγορίου 

Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής

 Θες να μαθαίνεις πρώτος τα νέα από το TrikalaVoice.gr;

  Κάνε λήψη από το App Store
  Διαθέσιμο στο Google Play
  Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
  Ακολούθησε μας στο Instagram
  Ακολούθησε μας στο Twitter

Διαβάστε επίσης